RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

25 березня
Прп. Феофана. Свт. Григорія Двоєслова. Прав. Фінеєса. Прп. Симеона Нового Богослова.

Преподобний Феофан, сповідник, Сигріанський

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Преподобний Феофан Сповідник, Сигріанський (818) народився в Константинополі в благочестивій і знатній родині. Батько Феофана був в спорідненості з візантійським імператором Левом Ісавром (717 - 741). Через три роки після народження Феофана батько його помер, залишивши свою сім'ю на піклування самого імператора. Феофан виріс при дворі і став сановником імператора Лева Хазара (775 - 780). Статус зобов'язував його вступити в шлюб. За згодою з нареченою Феофан зберіг цнотливість, бо в душі його зріло бажання взяти чернечий образ. Відвідавши одного разу з дружиною монастирі в Сигріанскій області (Мала Азія), Феофан зустрів прозорливого старця Григорія Стратигія, який передбачив дружині Феофана, що її чоловік буде удостоєний мученицького вінця. Через деякий час дружина Феофана була пострижена в черниці в одному з монастирів Вифинії, а Феофан прийняв чернечий постриг від старця Григорія. З благословення старця Феофан влаштував монастир на острові Калонім на Мармуровому морі і зачинився у келії, займаючись переписуванням книг. У цьому занятті Феофан досяг високої майстерності. Потім преподобний Феофан заснував ще один монастир в Сигріанскій області, в місці, званому "Велике Село", і став його ігуменом. Преподобний сам брав участь у всіх монастирських роботах і для всіх був прикладом працьовитості та подвигу. Він був удостоєний від Господа дару чудотворення: зціляв хвороби, виганяв бісів. У 787 році в Нікеї зібрався VII Вселенський Собор, який засудив єресь іконоборства. На Собор був викликаний і преподобний Феофан. Він прибув у латаному лахмітті, але засяяв богонатхненною мудрістю в утвердженні догматів істинного Православ'я.



У віці 50 років Преподобний важко захворів і до самої смерті жорстоко страждав. Перебуваючи на смертному одрі, преподобний невпинно трудився: він писав "Хронограф" - історію Християнської Церкви з 285 по 813 рік. Ця праця до цих пір є цінним джерелом з історії Церкви.
За за царювання імператора Лева Вірменина (813 - 820), коли святий був уже глибоким старцем, відновилося іконоборство. Святого Феофана примушували прийняти єресь, але він твердо чинив опір цьому і був ув'язнений. Його обитель "Велике Село" була спалена. Пробувши у в'язниці 23 дні, Преподобний сповідник помер (+ 818). Після смерті несправедливого імператора Лева Вірменина обитель "Велике Село" була відновлена, і туди перенесли святі мощі сповідника.

Святитель Григорій Двоєслов, папа Римський

Святитель Григорій Двоєслов, папа Римський, народився в Римі близько 540 року. Дідом його був Папа Фелікс, його мати Сільвія і тітки Тарсілла і Еміліана також зараховані Римською Церквою до лику святих. Здобувши блискучу світську освіту, він досяг високих державних посад. Ведучи богоугодне життя, він всією душею прагнув до чернецтва. Після смерті батька святий Григорій витратив весь свій статок на влаштування шести монастирів. В Римі він заснував монастир в ім'я святого апостола Андрія Первозванного і, промінявши свої палати на тісну келію, прийняв там чернечий постриг. Потім за дорученням Папи Пелагія II святий Григорій довго жив у Візантії. Там він написав "Тлумачення на Книгу Іова". Після смерті Папи Пелагія на Римську кафедру був обраний святий Григорій. Вважаючи себе негідним, святий протягом семи місяців не наважувався прийняти таке відповідальне служіння, і лише поступаючись благанням кліру і пастви, прийняв висвяту.
Мудро керуючи Церквою, святитель Григорій невпинно насаджував Слово Боже. Святий Григорій склав латинською мовою чин Літургії Раніш освячених Дарів, яка до нього була відома лише в усному переказі. Затверджений Шостим Вселенським Собором, цей чин був прийнятий всією Православною Церквою.
Він ревно боровся з єрессю донатистів, звернув до істинної віри жителів Британії - язичників і готів, прихильних до аріанської єресі.
Святитель Григорій залишив після себе численні твори. Після появи його книги "Бесіди, або діалоги, про життя і чудеса італійських отців". Святителя стали називати "Двоєсловом", тобто "провідним діалог, співрозмовником". Особливою популярністю користується його "Правило пастирське" (або "Про пастирське служіння"). У цьому витворі святитель Григорій всебічно описує образ істинного пастиря. До нас також дійшли його листи (848), що містять моральні настанови.
Святитель Григорій очолював Церкву протягом 13 років, піклуючись про всі потреби своєї пастви. Він відрізнявся незвичайним ніщелюбієм, за яке сподобився бачити Самого Господа.
Упокоївся Святитель в 604 році, мощі його спочивають в соборі святого апостола Петра у Ватикані.

Преподобний Симеон Новий Богослов

Преподобний Симеон Новий Богослов народився в 946 році в місті Галаті (Пафлагонія) і отримав у Константинополі грунтовну світську освіту. Батько готував його до придворної кар'єрі, і деякий час юнак займав високе положення при імператорському дворі. Але досягнувши 25 років, він відчув потяг до чернечого життя, втік з дому і пішов у Студійський монастир, де проходив послух під керівництвом знаменитого в той час старця Симеона Благоговійного. Основним подвигом преподобного стала безперервна Ісусова молитва в її короткому вигляді: "Господи, помилуй!" Для більшої молитовної зосередженості він постійно шукав усамітнення, навіть на літургії стояв окремо від братії, часто залишався один на ніч в церкві; щоб здобути навичку в пам'ять про смерть, проводив ночі на цвинтарі. Плодом його старанності були особливі стани захоплення: у ці години Дух Святий у вигляді світиться хмари сходив на нього і закривав від його очей все навколишнє. З часом він досяг постійної високої духовної просвітленості, що особливо виявлялося, коли він служив Літургію.
Приблизно в 980 році преподобний Симеон був поставлений ігуменом монастиря святого Маманта і пробув у цьому сані 25 років. Він привів у порядок запущене господарство обителі та упорядкував в ній храм.
Доброта поєднувалася у преподобного Симеона зі строгістю і неухильним дотриманням Євангельських заповідей. Так, наприклад, коли його улюблений учень Арсеній перебив ворон, які повидзьобували розмочений хліб, ігумен змусив його нанизати мертвих птахів на мотузку, надіти це "намисто" на шию і стояти на дворі. У монастирі святого Маманта замолював гріх якийсь єпископ з Риму, ненавмисно вбив юного племінника, і преподобний Симеон незмінно виявляв до нього доброту й увагу.
Сувора чернеча дисципліна, яку весь час насаджував Преподобний, призвела до сильного невдоволення серед монастирської братії. Одного разу після літургії особливо роздратовані з братів накинулися на нього і мало не вбили. Коли ж Константинопольський Патріарх вигнав їх з монастиря і хотів зрадити міській владі, Преподобний вимолив для них прощення і допомагав їм у житті в миру.
Близько 1005 преподобний Симеон передав ігуменство Арсенію, а сам оселився при монастирі на спокої. Там він створив свої Богословські праці, уривки з яких увійшли в 5-й том "Добротолюбия". Головна тема його творіння - сокровенне роблення у Христі. Преподобний Симеон вчить внутрішньої боротьби, способам духовного вдосконалення, боротьбі проти пристрастей і гріховних помислів. Він написав повчання для ченців, "Діяльні Богословські голови", "Слово про три образах молитви", "Слово про віру". Крім того, преподобний Симеон був видатним церковним поетом. Йому належать "Гімни Божественної любові" - близько 70 поем, повних глибоких молитовних роздумів.
Вчення преподобного Симеона про нову людину, про "обоження плоті", яким він хотів замінити вчення про "умертвіння плоті" (за що його і назвали Новим Богословом), приймалося сучасниками насилу. Багато його повчання звучали для них незрозуміло і чуже. Це призвело до конфлікту з вищим духовенством константинопольським, і преподобний Симеон був вигнаний. Він пішов на берег Босфору і заснував там обитель святої Марини.
Святий мирно преставився до Бога в 1021 році. Ще за життя отримав він дар чудотворення. Численні чудеса були явлені і після його смерті, одне з них - чудове знайдення його образу. Житіє його написано келійником і учнем, преподобним Микитою Стифатом.

Повну версію православного календаря на 2019 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
25-03-2019, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 466

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.