RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Вибори-2019: як кандидати в президенти обіцяють подолати корупцію

Одна з причин гальмування якісних змін в Україні – корупція. Більшість кандидатів у президенти обіцяє викорінювати її.

Пункт про подолання хабарництва та корумпованих схем у державі є у передвиборчих програмах практично кожного кандидата в президенти – і достатньо молодих, і тих, що впродовж десятиліть "приживались" при владі і не особливо боролись із корупцією.




"МБ" продовжує аналізувати передвиборні обіцянки претендентів на крісло глави держави.

Порошенко: без обіцянок, зате з досягненнями

У передвиборній програмі чинного гаранта обіцянок про подолання корупції небагато. Петро Порошенко більше сконцентрувався вже на досягнутому в цій сфері, зазначивши, що у роки його правління були створені незалежні антикорупційні органи, завершується формування Вищого антикорупційного суду. А ще, за прикладом ЄС, вважає Порошенко, антикорупційні органи мають викорінювати корупцію на найвищому рівні.

Окрім того, президент згадав, що завдяки виведенню з тіні державних закупівель та ліквідації корупційних схем, українській владі вдалося зекономити і спрямувати до бюджетну сотні мільярдів гривень.

Тимошенко: ліквідація олігархічних кланів

У планах лідерки ВО "Батьківщина" на посаді президента – реорганізувати органи податкової служби та остаточно ліквідувати податкову міліцію.
Також Тимошенко планує ліквідувати кланово-олігархічну систему та недоторканість усіх високопосадовців.

Інших згадок про боротьбу з корупцією в програмі Тимошенко немає.

Бойко: зупинити розкрадання лісів

Небагатослівним у питанні антикорупційної діяльності виявився кандидат Юрій Бойко. Серед його обіцянок щодо цієї сфери – зупинити розкрадання природних багатств України.

"Збережемо землю у власності українських селян. Відкриття ринку с/г землі – виключно за результатами загальнонаціонального референдуму!" – йдеться у програмі кандидата.

Гриценко: бізнес на рівних умовах

А ось у цього кандидата розділ у передвиборчій програмі про боротьбу з корупцією – досить великий. Анатолій Гриценко обіцяє ліквідувати побори на всіх рівнях. З його слів, за його президентства "не буде більше імітації боротьби з корупцією, провалів резонансних справ, показових арештів дрібних порушників – буде спершу знищено корупцію в Адміністрації Президента, Кабінеті Міністрів, Верховній Раді, СБУ, ГПУ і МВС".

Кандидат стверджує, що за його правління не буде "дешевих чиновників, які живляться корупцією, – буде скорочення посад зі збільшенням зарплати і посиленням відповідальності за корупцію, з перевіркою на поліграфі та провокацією хабара".




Серед обіцянок Гриценка – зупинити свавілля з перевірками підприємств, перекрити олігархам можливість "паразитувати" на монополіях та бюджетах.
"Буде бізнес, який сплачує податки, дотримується законів України, не корумпує владу і не вказує президентові, які рішення приймати. Монополізм замінимо рівними умовами конкуренції – Антимонопольний комітет в інтересах економіки стане потужнішою структурою, ніж ГПУ".

Окрім того, Гриценко обіцяє побороти хабарництво у вищих навчальних закладах.

"Буде гідна зарплата викладача і якісна освіта як запорука майбутнього України", – зазначено у його програмі.

Ляшко: скасування посади прем’єра

Нардеп Олег Ляшко боротьбу з корупцією має намір розпочати із скорочення кількості депутатів Верховної Ради та міністерств. Ще він обіцяє ліквідувати посаду прем’єр-міністра, а відповідальним за стан справ у державі зробити президента.

"Забезпечу залізний порядок. Ніхто не буде "кошмарити" бізнес. Приватна власність, конституційні права і свободи громадян будуть повністю захищені", – обіцяє кандидат.

Політик запевняє у своїй програмі, що представники влади мають "лікуватися у тих самих лікарнях, що й прості громадяни, навчати дітей в українських школах і вишах, а не за кордоном".

Зеленський: не боротись із корупцією, а подолати її

Відомий комік, який пішов у політику, як і інші кандидати, обіцяє нульову толерантність до корупції на всіх рівнях.

"Підозрюваний у корупції не вийде під заставу. Засуджений за корупцію отримає конфіскацію майна і довічну заборону обіймати державні посади. Викривач корупції перебуватиме під захистом держави та отримуватиме матеріальне заохочення. Я сам не крав і нікому не дозволю!" – пише Зеленський у своїй програмі.

Крім того, кандидат у президенти обіцяє максимальну державну підтримку новоствореним антикорупційним органам. За його словами, посадовці матимуть гідні зарплати, а обиратимуть їх на відкритих конкурсах.

"Мета: не брати, не давати, а хто не зрозумів – саджати!" – йдеться у програмі Зеленського.

Думка

"Або працюємо за правилами, або покарання"

Андрій Вігірінський, політолог:

Вибори-2019: як кандидати в президенти обіцяють подолати корупцію


"Боротися з корупцією обіцяють усі кандидати в президенти. До певної міри це теж популізм, оскільки протягом двадцяти років при владі одні й ті самі політики, а рівень корупції високий.

Всі політики закликають не давати хабарів високопосадовцям і обмежити вплив олігархів на владу. Питання в політичній волі. Майбутній глава держави повинен дивитися на об’єкт державної власності, не як на спосіб власного збагачення, а як на структуру для збагачення і розвитку держави. І в цьому система в Україні не змінилася. Ті, хто уособлює владу з 2015 року, поставили на потоки в держпідприємства своїх людей, які їх доять. Зокрема, через системи держзакупівель, діючи за певними схемами. Відповідно, держбюджет недоотримує гроші.

Обіцяти можна все. Але вже є алгоритми і механізми боротьби з корупцією, інституції і закони. Їх не виконують. Можна підвищити відповідальність за хабар. Та це не спрацює ефективно. Просто треба дати всім чітко зрозуміти: або працюємо за правилами, або покарання. Кілька судових вироків від нижчого до вищого рівня чиновників з конфіскацією майна дадуть чітко зрозуміти, що є воля до подолання корупції. Паралельно підвищити зарплати в держсекторі".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
9-03-2019, 20:40
Коментарів 0 Переглядів 1 213


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!