RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Лікував і тигрів, і крокодилів»: ветеринар із Чернівців розповів, яких незвичайних улюбленців тримають буковинці

Кого тільки не лікували в Чернівецькій міській державній ветеринарній лікарні: цуциків після ДТП, кицьку, яку підстрелили з арбалета, навіть хворого жирафа. А нещодавно рятувальники привезли сюди виснаженого і хворого лебедя, якого знайшли на озері в Чернівцях.

Кореспондентка molbuk.ua вирішила з'ясувати більше про місцевих пухнастих та зубастих пацієнтів.



Ще з порогу ветеринарної лікарні зустріла першого маленького пацієнта зі своїм господарем. Це хом’ячок, якого чоловік приніс у трилітровій банці, закутаній у светр. Домашній улюбленець травмував лапку.

Директор клініки Валерій Допіряк саме завершував консультацію щодо того, як допомогти хом’ячкові. Настанови уважно слухає і практикантка Владислава Сторожук. Дівчина навчається на ветеринара в Києві, а тут проходить стажування. Каже, що тварин любить і не боїться їм допомагати, адже цим рятує життя.

«Лікував і тигрів, і крокодилів»: ветеринар із Чернівців розповів, яких незвичайних улюбленців тримають буковинці

У трьох філіях ветеринарної лікарні Чернівців працюють понад десять спеціалістів. Найпопулярніші звернення – з приводу тваринок, поранених внаслідок аварій. Саме зараз у лікарні перебуває безпритульний пекінес, якого збив автомобіль.

– Цуцика приніс небайдужий чоловік, який його підібрав травмованого, дав частину своїх коштів. Вже тиждень лікуємо йому лапу і хребет. Через кілька днів уже буде ходити, – пояснює Валерій Допіряк. – Це хлопчик, йому чотири-п’ять місяців. Сподіваємось знайти йому хорошого господаря.

«Лікував і тигрів, і крокодилів»: ветеринар із Чернівців розповів, яких незвичайних улюбленців тримають буковинці

Ветеринар розповідає, що на базі лікарні тваринам проводять всі базові обстеження: рентген, узд, лабораторні дослідження, кесарський розтин, стерилізацію та інші оперативні втручання.

– Бувають дні, коли приймаємо двох тварин, а буває і по двадцять за день. Переважно люди привозять своїх улюбленців з інфекційними захворюваннями, гінекологічними. Приймаємо пологи, робимо кесарів розтин, косметичні операції – вуха, "м’які лапки". В Інтернеті щодо цього багато "страшилок" є, але при цьому взагалі немає крові.

Останнім часом дуже багато домашніх тварин привозять на стерилізацію. Звертаються і волонтери, які опікуються бездомними собаками та кішками. Цим тваринкам також надаємо допомогу, – каже він.

На запитання, які незвичні пацієнти їм траплялися, лікарі називають левів, тигрів, рисей, пітонів...

– Серйозно вам кажу, навіть фото маю, – каже Валерій Опанасович у відповідь на моє здивування. – Це не циркові тварини, а живуть тут, у людей. Наприклад, у Заставні чоловік тримав крокодила, правда, той замерз. Сумна історія: крокодил жив у приміщенні з електрообігрівом. Якось вночі взимку вимкнули світло, і тварина загинула через низьку температуру. В одного бізнесмена-іноземця є колекція змій: пітони, удави. Звертався з приводу їхньої линьки, температури.

«Лікував і тигрів, і крокодилів»: ветеринар із Чернівців розповів, яких незвичайних улюбленців тримають буковинці

На стіл до ветеринара потрапляла навіть загадкова чупакабра. Як доказ, показує фото та відео за 2017 рік. Тоді дивну істоту виявили жителі села Рукшин на Хотинщині після того, як у селян масово гинула дрібна худоба, кролі та кури.

– Цій чупакабрі я проводив розтин. Вона не схожа на собаку, в неї неприродно довгі задні ноги, великі зуби і вуха, – розповідає В. Допіряк. – Минулого року на Буковині не було зафіксовано її появи, але попередніми роками її бачили у Герцаївському, Хотинському районах.

Були у міській ветлікарні й верблюд, і височезний жираф на ім’я Джордж із цирку, який згодом загинув у Рівному. Іноді єгері привозять поранених диких звірів, які потрапляють у капкани.

«Лікував і тигрів, і крокодилів»: ветеринар із Чернівців розповів, яких незвичайних улюбленців тримають буковинці

Допомагають тваринам у ветеринарному закладі частково за бюджетні кошти, частково – за заробіток від послуг. Вони платні, проте ціни чи не найнижчі в Чернівцях. Наприклад, стерилізація коштує в середньому 400-500 гривень (залежить від розміру тварини та вміння хірурга), комплексна вакцинація – дві сотні.

– Вакцинація обов’язкова для здоров’я тварини. Багато хто каже, що безпритульні тварини не хворіють, то навіщо їм щеплення. Ще й як хворіють! Сказом, лептоспірозом, гепатитом, ентеритом, вірусними захворюваннями, – зауважує ветеринар. – Зараз у місті "на слуху" проблема з отруєннями собак. По місту вже тридцять померло. До нас за останній місяць із приводу отруєння принесли п’ять собак...

Детальніше читайте репортаж із ветеринарної лікарні у випуску газети "Молодий буковинець" за 14 лютого.

«Лікував і тигрів, і крокодилів»: ветеринар із Чернівців розповів, яких незвичайних улюбленців тримають буковинці


Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
22-02-2019, 19:41
Коментарів 0 Переглядів 6 986

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.