RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Перехід церков на Буковині до ПЦУ: що відомо на цей час


Сьогодні, 10 лютого, на Буковині одночасно релігійні громади трьох сіл перейшли до Православної Церкви України. Такої кількості ще не реєстрували. Досі це робили по одній громаді, пише molbuk.ua.

Рішення про перехід до ПЦУ на загальних зборах ухвалили громади села Товтри Заставнівського району, села Червона Діброва Глибоцького району та села Михальча Сторожинецького району.

Першим рішення про перехід до ПЦУ ухвалила релігійна громада села Товтри Заставнівського району.

Перехід церков на Буковині до ПЦУ: що відомо на цей час


Збори релігійної громади на території церкви тривали понад три години. Присутніми було понад 250 членів релігійної громади.
Під час голосування за перехід до ПЦУ "за" проголосували майже всі присутні. Члени лічильної комісії нарахували майже 205 людей, які підняли руки у відповідь "за" перехід до ПЦУ.

На зборах прийняли рішення про зміну назву церкви та її перереєстрацію.

Члени релігійної громади вирішили звернутися 15 лютого до єпархії ПЦУ на Буковині з проханням, щоби їхню церкву взяли під пасторську опіку, бо місцевий священик – отець Іван - відмовився переходити зі своїми парафіянами до ПЦУ.

У релігійні громаді села Михальча Сторожинецького району релігійна громада теж проголосувал за перехід до ПЦУ.

Перехід церков на Буковині до ПЦУ: що відомо на цей час


Але, як розповіли кореспонденту molbuk.ua члени релігійної громади, це відбувалося не безперешкодно. Зокрема у село звезли агресивно налаштованих людей з інших сіл та "тітушок".

Незважаючи на спротив, релігійна громада села Михальча з кількість 243 голоси проголосувала за перехід до ПЦУ.

Та все ж священик церкви Успіння Пресвятої Богородиці не прийняв рішення релігійної громади про перехід до ПЦУ. Представникам громади ключі від храму не віддали. Людей на територію храму не пустили.

Перехід церков на Буковині до ПЦУ: що відомо на цей час


Люди, щоби не загострювати конфлікт, розійшлися по домівках. Запевняють, що будуть у законному порядку відстоювати свою церкву, яка є єдиною у селі Михальча і побудована ще за часів Австро-Угорщини.
У найближчі дні громада села Михальча подасть документи про реєстрацію церкви у Православній Церкві України.

Перехід церков на Буковині до ПЦУ: що відомо на цей час


У селі Червона Діброва Глибоцького району громада церкви вмч. Дмитрія Солунського теж проголосувала за перехід до Православної Церкви України.
Понад третини людей, а це 113 людей, проголосували за перехід з Московського патріархату до Православної Церкви України, написав у Фейсбуці Роман Грищук.

Перехід церков на Буковині до ПЦУ: що відомо на цей час


Парафіяни, які були не згідні з рішенням більшості (33 людини) разом з священиком відмовились брати участь у голосуванні, оголосивши збори незаконними.
Наразі церква опечатана.

Перехід церков на Буковині до ПЦУ: що відомо на цей час


За подіями у селах Червона Діброва та Михайлівка спостерігала місія ОБСЄ. Порядок під час недільних подій забезпечували біля двохсот працівників поліції.

Як відомо, у Чернівецькій області уже дев’ять церковних громад прийняли рішення про перехід з підпорядкування РПЦ до Православної церкви України.

Першою про такі наміри висловилась громада села Шишківці Кіцманського району 19 грудня 2018 року. Пізніше до ПЦУ перейшли церковні громади сіл Карапчів Вижницького району та Боянчук Застанівського району.

20 січня громада церкви Успіння Пресвятої Богородиці села Горошівці Заставнівського району ухвалила рішення про перехід до Православної церкви України.

27 січня рішення про перехід церковної громади до ПЦУ ухвалили в селі Ясени Сторожинецького району, а також парафія села Задубрівка Заставнівського району. Також розірвати стосунки з Московським патріархатом вирішила громада села Васловівці Заставнівського району.

8 січня 2019 року архієпископ Чернівецький і Кіцманський Онуфрій на прес-конференції повідомив про наміри ще 15 церковних громад Чернівецької області перейти до ПЦУ.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
10-02-2019, 21:58
Коментарів 0 Переглядів 3 084

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.