RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Як позбуваються грошей: 5 найбільш поширених видів шахрайств на Буковині

Майже 1,2 мільйона гривень видурили у буковинців із вересня по грудень минулого року шахраї. Незважаючи на попередження поліції, громадяни й далі довіряють зловмисникам. 

Сайт molbuk.ua зібрав п’ять найбільш поширених випадків шахрайств, через які буковинці найчастіше позбувалися грошей і зверталися до поліції.



"Ваш родич потрапив у ДТП"

Найбільш поширений вид шахрайства – телефонні дзвінки, під час яких повідомляють про те, що родич скоїв ДТП, а ті, хто телефонують, представляються правоохоронцями. Щоби справу "зам’яли", потрібні кошти.

Через такі псевдодзвінки буковинці за чотири місяці позбулися майже 960 тисяч гривень.

Найбільша сума коштів, яку шахраї отримали торік, – 20 тисяч доларів. Їх заплатила 81-річна чернівчанка.

Жінка розповіла поліцейським, що зателефонував невідомий і повідомив, що її син скоїв ДТП. Співрозмовник пообіцяв допомогти у непритягненні родича до кримінальної відповідальності за винагороду в сумі шість тисяч доларів. Та коли шахрай перепитав пенсіонерку, скільки вона ладна віддати грошей для врятування сина від в’язниці, жінка не вагаючись назвала суму втричі більшу. 20 тисяч доларів чернівчанка передала невідомому за місцем проживання.

Тільки після передачі коштів жінка зрозуміла, що стала жертвою шахрайства, адже сина у неї немає. 

79-річна чернівчанка віддала шахраєві понад 40 тисяч гривень після дзвінка нібито "співробітника поліції", який повідомив, що її внук скоїв ДТП. Псевдоправоохоронець традиційно пообіцяв допомогти у не притягненні родича до кримінальної відповідальності за винагороду.

Бабуся погодилася надати всю необхідну суму грошей, щоб її родич повернувся додому. Крім цього, потерпіла власноруч написала розписку шахраєві, що вказані кошти це не хабар, а подяка.

Будьте пильні: Щойно отримуєте подібні дзвінки, одразу намагайтеся припинити розмову. Пам’ятайте, що поліцейські не дізнаються по телефону особисті дані. Під час візиту правоохоронці завжди представляються і на вимогу показують службове посвідчення та номер жетона. Якщо працівник поліції вимагає у вас неправомірну вигоду, повідомте про цей факт до підрозділу внутрішньої безпеки відомства. 

"Син потребує операції"

Ще один вид шахрайства, коли телефоном повідомляють, що хтось із родичів потребує термінової операції.

77-річна чернівчанка, "рятуючи" сина, позбулася 5 тисяч гривень та 800 доларів. І навіть віддала шахраю банківську картку.

Як розповіла потерпіла поліцейським, їй зателефонував невідомий та повідомив, що син потрапив у ДТП. Співрозмовник представився лікарем-терапевтом і пообіцяв надати кваліфіковану медичну допомогу, щоб врятувати життя її сина.

Та коли шахрай спитав пенсіонерку, скільки вона ладна віддати грошей на операцію для сина, жінка не вагаючись віддала всі заощадження. Тільки після передачі коштів жінка зв’язалася із сином по телефону та зрозуміла, що стала жертвою шахрайства.

78-річна чернівчанка віддала невідомій особі 30 тисяч гривень. Їй так само повідомили, що сину потрібна термінова операція. Для того, щоб розпочати операцію, потрібні гроші. У телефонній розмові жінка повідомила аферисту адресу свого проживання та погодилася надати гроші для лікування сина. В обумовлений час невідомий чоловік прийшов до заявниці додому та отримав від неї 30 тисяч гривень. Згодом потерпіла зателефонувала до свого сина і з’ясувала, що йому не потрібно операція.

За кілька днів жертвами афери за такою схемою стали ще п’ятеро буковинців.

Будьте пильні:

Щойно отримуєте подібні дзвінки, одразу намагайтеся припинити розмову.

Псевдобанкіри

У листопаді активізувалися псевдобанкіри. За кілька днів буковинці позбулися десятків тисяч гривень.

58-річній чернівчанці на мобільний телефон зателефонував невідомий, який представився працівником служби безпеки банку. Під час розмови аферист запропонував жінці підключити вигідну послугу для її банківського рахунку. Але щоб її активувати, необхідна персональна інформація щодо банківської картки. Дізнавшись конфіденційну інформацію, шахрай зняв усі гроші з рахунку потерпілої.

Після дзвінка псевдобанкірів ще один чоловік власноруч зняв із картки в банкоматі 8 тисяч гривень, які через платіжний термінал відправив на рахунок шахраїв.

Поліції потерпілий розповів, що йому нібито зателефонували з банку і повідомили, що наразі здійснюється оновлення системи безпеки банку. Для збереження наявних на рахунку коштів, необхідно їх зняти й переказати на інший рахунок. Невідомому вдалося переконати потерпілого в необхідності такої операції. Про те, що чоловіка ошукали, він зрозумів, коли побачив, що кошти йому не повернули, а співрозмовник-"банкір" перестав виходити на зв’язок.

Будьте пильні: справжній співробітник банку ніколи не телефонує й не надсилає SMS із проханням зазначити особисті дані, номери карток, паролі або секретні коди. Працівники банку мають усю необхідну інформацію про клієнта. Коли нібито співробітник банку у телефонній розмові пропонує здійснити через банкомат чи термінал самообслуговування якісь операції для підвищення безпеки чи розблокування переказу, одразу припиніть розмову. Це класична шахрайська схема, яка дозволяє злочинцям отримати доступ до вашого рахунку.

Уважно читайте всі повідомлення від банку та не здійснюйте необдуманих кроків. У SMS завжди зазначається мета операції, щоб клієнт міг переконатися, що гроші переказуються саме туди, куди він хотів.

Для отримання переказу на картку потрібен лише її номер. Якщо у вас намагаються дізнатися інші дані (номер паспорта, індивідуальний податковий номер, інші дані картки), найімовірніше, ви маєте справу з шахраями.

Якщо ви отримали повідомлення про якісь проблеми з банківським рахунком, зверніться безпосередньо у відділення банку або за номером служби підтримки.

Купівля товарів через інтернет

Без грошей залишалися буковинці і через покупку товарів через Інтернет. Тут жертвами шахраїв дуже часто стає молодь.

30-річний житель Чернівців став жертвою шахрайства. Заявник розповів правоохоронцям, що через сайт OLX здійснив замовлення безпровідних навушників у кількості 35 штук на загальну суму 5115 доларів.

Товариш потерпілого поїхав до Києва, щоб розрахуватися за товар і забрати посилку. Він зустрівся з продавцем, передав йому гроші та забрав коробку, не перевіряючи її вмісту. Потерпілий зрозумів, що став жертвою авантюристів тільки після того, як відкрив посилку. Замість дорогої оргтехніки, в коробці знаходилися канцелярське приладдя та різний непотріб. 

26-річний житель Чернівців вирішив придбати мобільний телефон через мережу Інтернет. Він наперед переказав продавцю 15 тисяч гривень за товар. Однак заявник так і не отримав своє замовлення, а продавець перестав відповідати на дзвінки. 

Ще в одному випадку аферисти видурили у 23-річного буковинця 42 тисячі гривень. Потерпілий через веб-сайт "Авторіа" хотів придбати автомобіль і переказав гроші на картковий рахунок аферистів, навіть не отримавши транспортний засіб.

Будьте пильні: під час купівлі через мережу Інтернет завжди перевіряйте вміст посилки. Не переказуйте гроші наперед, доки не отримали і не перевірили наявність товару.

Повідомлення про виграш

Повідомлення про виграш часто спантеличують людей, і вони погоджуються переказувати гроші.

42-річний житель Сторожинця після подібного повідомлення позбувся 24 тисяч гривень. На мобільний телефон потерпілого прийшло повідомлення про виграш автомобіля марки Volkswagen із посиланням на сайт з умовами розіграшу. Перейшовши на Інтернет-ресурс, заявник дізнався, що обов’язковою умовою отримання призу є сплата держмита у розмірі близько шести тисяч гривень. Чоловік переказав вказану суму через платіжний термінал. Далі він зателефонував за номером, вказаним на сайті. Невідомий співрозмовник повідомив про необхідність переказати ще близько 11 тисяч гривень. Виконуючи інструкції шахраїв, чоловік віддав їм майже 24 тисячі гривень. Лише згодом потерпілий зрозумів, що став жертвою злочину, та звернувся до поліції.

31-річна чернівчанка за "виграш" віддала шахраям близько 12 тисяч гривень.

Жінці також прийшло смс-повідомлення про виграш у лотереї. Але для того, щоб забрати приз, необхідно вказати номер банківського рахунку та сплатити податок. Повіривши в удачу, жінка надіслала свої реквізити невідомим особам. А згодом дізналася, що з її рахунку зникли усі наявні кошти. Жодного виграшу вона так і не отримала.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
11-01-2019, 22:35
Коментарів 0 Переглядів 2 673


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!