Хурму дарма недооцінюють, адже це скарбничка вітамінів, які зміцнюють імунітет і навіть продовжують молодість.
Найпоширеніші три види цього корисного фрукта – хурма, корольок і шарон. Усі три мають високий вміст каротину, натрію, магнію, кальцію і заліза, пише molbuk.ua.
Крім того, цей фрукт містить вдвічі більше дієтичних волокон, ніж яблука, а також більше фенольних сполук, які запобігають серцевим захворюванням.
Як пояснила кореспонденту molbuk.ua лікар-дієтолог, консультант зі здорового харчування Наталія Бочарова, хурму та її різновиди дуже корисно вживати у сезон застудних захворювань, оскільки вона має антибактеріальну дію, пом’якшує симптоми ангіни та біль у горлі.
"Яскраво-оранжевий колір свідчить про наявність великої кількості каротиноїдів, які позитивно впливають на обмінні процеси, імунітет, продовжують молодість. Хурма містить вітамін А, який добре впливає на зір, шкіру і роботу серцево-судинної системи. Багата на вітамін С, який добре впливає на судини і має антиканцерогенну дію. Крім того, міститься йод, що корисно для нашого регіону і людей із йододефіцитом. Хурма також цінна корисною клітковиною, особливо коли фрукт твердий, добре впливає на мікрофлору кишечника", – пояснює дієтолог.
Попри значну користь, цей фрукт має кілька мінусів і протипоказань. Хурма має в’яжучі речовини, тож її краще не вживати людям, схильним до закрепів, а також після операцій на шлунку. Натомість вона корисна для тих, хто страждає від проносів.
В індивідуальних випадках, як і будь-який продукт, хурма може також викликати алергічні реакції. Особливо це стосується дітей. Хоча, за словами Н. Бочарової, з трьох років її можна спокійно вводити в раціон, але варто стежити за можливими проявами алергії.
Обмежити вживання потрібно також людям із цукровим діабетом – через велику кількість цукрів. Саме з огляду на вміст цукрів лікарі радять вживати не більше одного фрукта на день.
"Найкраще хурму їсти свіжою, найкориснішими будуть тверді фрукти. Термічна обробка завжди негативно впливає на ті корисні речовини, вітаміни, які містять продукти. Хоча людям із панкреатитом і проблемами шлунково-кишкового тракту можна трохи проварювати і додавати до десертів. Не рекомендую додавати хурму до салатів: хоч це і може бути смачно, але не варто поєднувати будь-які фрукти з овочами. Я рекомендую вживати хурму з різними оліями або як десерт – з вершковим кремом, наприклад. Саме так найкраще засвоюються каротиноїди", – каже дієтолог.
Як розрізнити види хурми:
Хурма – від жовтого до яскраво-помаранчевого відтінків, терпка і в’язка на смак, допоки не достигне. Повністю стиглий фрукт стає желеподібним.
Корольок – соковитий, солодкий, відрізняється коричневим забарвленням м’якоті, за що його часто називають "шоколадним".
Шарон – гібрид японської хурми з яблуком, тому вирізняється твердістю, пружністю, більш стійкий. На смак схожий на яблуко, айву.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram