RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

29 жовтня
Мученика Лонгина, сотника, що при Хрестi Господнiм
Преподобного Лонгина, воротаря Печерського, в Дальнiх печерах

Мученика Лонгина, сотника, що при Хрестi Господнiм


Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Він був серед тих, хто катував Божого Сина, хто плював на Нього і насаджував тернового вінка, хто прибивав Його до хреста і хто побачив подиву гідні події після смерті Спасителя: "Сотник же і ті, що стерегли з ним Ісуса, побачивши землетрус і все, що сталося, злякалися дуже і говорили: „Воістину Він був Син Божий".

Це слова зі Святого Письма, Біблії. А Святе Передання донесло до нас ім’я того сотника – Лонгин, або Логвин. Події, що він їм був свідком, ба й учасником, привели суворого римського воїна до віри в Христа, він став проповідником Його воскресіння. Спершу римляни і юдеї хотіли підкупити Логвина, проте він грошей не взяв, а зрікся свого військового стану і разом з іще двома солдатами, котрі так само, як він, були на Голгофі й увірували, прийняв хрещення від апостолів і відбув до Кападокії. Там він ревно прорікав нову віру, так що переслідувачі заручились дозволом кесаря і послали туди загін, аби знищити сміливців.

У книзі "Житія святих" святителя Димитрія (Туптала), яку переклав В. Шевчук, читаємо: "Святий же Логвин, сповнений Святого Духа, пізнав, що буде, відкрито-бо йому було про готування вінця мученичного, тож вийшов сам їм назустріч і, побачивши їх, люб’язно привітав чесними словами. Вони ж, не знаючи його, запитали: „Де є Логвин, що колись був сотником?“ Логвин же спитав: „Навіщо його вимагаєте?“ Відказали воїни: „Чули, що чоловік добрий є, тож хочемо відвідати його, ми ж бо є воїни, а він був добрим сотником воїнським, хочемо побачити його“. Логвин же мовить: „Прошу вас, панове мої, заверніть до мого дому і спочиньте трохи з дороги, я ж оповім вам про нього, знаю-бо, де живе, і він сам до вас прийде, бо живе недалечко“. Вони ж завернули до нього, й учинив їм Логвин велике пригощення".

Наранок усі троє християн, помолившись і подякувавши Богові, що сподобляються мученицького кінця, відкрилися воякам, що це саме вони, кого присуджено стратити, а коли вояки, присоромлені совістю й вельми подивовані, завагалися, то Логвин ще й просив їх про смерть, адже так вони хутчій підуть до Того, Кого свого часу прибили до хреста.

Логвину відтяли голову й кинули її на сміття. Там вона пролежала доти, доки одна сліпа жінка, навчена Провидінням уві сні, розгрібла той непотріб і прозріла від святих мощей: стала бачити тілесно й духовно, прийняла Хрещення.

Преподобний Лонгин, воротар Києво-Печерський

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


До великого сонму отців Києво-Печерських належить також преподобний Лонгин, воротар. Нажаль ми володіємо досить убогими даними про житіє та подвиги цього святого. Відомо що преподобний проходив послух в Києво-Печерському монастирі. Провадив святе, чеснотне і богоугодне життя. Його молитолвне старання і смирення, працьовитість і послух були винагороджені Господом. Воротар Печерський сподобився мати дар прозорливості. Людей, які приходили в обитель з добрими намірами, підбадьорював, а злих нещадно викривав і приводив до покаяння. Звершивши подвиг і віру зберігши преподобний відійшов до Господа. Був похований у Дальніх печерах, де і нині спочиває нетлінне його тіло. Молитвами преподобного, отця нашого Лонгина, воротаря Печерського, а також всіх преподобних Печерських, нехай Всемилостивий Господь відкриє нам врата Небесні.
29-10-2018, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 022

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.