RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Виступ відомого вчителя з Чернівців змусив парламент аплодувати стоячи

Переможець премії Global Teacher Prize Ukraine 2017, вчитель Чернівецького ліцею №1 Паул Пшенічка виступив у Верховній Раді.

Як повідомляє портал Освіторія, на ранковому пленарному засіданні 3 жовтня 71-річний вчитель фізики та астрономії з Чернівців наголосив на важливості освіти для безпеки країни. Чи не вперше простий шкільний учитель звернувся до загалу з найважливішої трибуни країни.

— Ніколи не думав, що таке станеться в моєму житті, — сказав Паул Пшенічка про нагоду мати слово у Верховній Раді. — 25 років я подорожую з нашими дітьми по різних форумах, знайомий з колегами з 30 країн світу. Проблеми освіти скрізь приблизно однакові.

У 2012 році ми були запрошені обговорити проблеми освіти США у величезний технопарк, розташований недалечко від Чикаго. Того року група, яку очолювала держсекретар Кондоліза Райс, прийняла дуже цікавий документ "Проблеми освіти і загрози національній безпеці Сполучених Штатів Америки". Ви собі уявляєте, країна, яка має 11 атомних авіаносців і ще 11 будує, вважає освіту своїм пріоритетом, причому, саме в проблемах оборони.

Ще президент Рейган, виступаючи у Пентагоні, сказав, що на той момент бюджет на освіту перевищив бюджет Сполучених Штатів на оборону. Генерали запитали його, як так може бути? Рейган відповів дуже просто: "Якщо ви думаєте, що питання оборони вирішуються у Пентагоні, ви помиляєтеся. Питання оборони вирішуються за шкільною партою".

Ця історія з виступу Паула Францовича викликала перші бурхливі оплески українських депутатів.

"Як учитель фізики, можу професійно говорити про цю галузь. Проблеми освіти повинні нас не тільки хвилювати, а вже тривожити, — наголосив Паул Пшенічка. І навів цифри вступників на фізику по університетах, катастрофічно низькі. — На фізику цього року вступило троє абітурієнтів у Чернігові, а у Херсоні, Чернівцях — двоє. Цей предмет вкупі з інформатикою, біологією і хімією — усі йдуть одним шляхом: ці галузі валяться.

Для України, яка будує ракети, ядерну промисловість, одні з найбільших у світі літаки, крупні турбіни, яка має — все ще має — дуже сильний науковий потенціал і яка багато років передує в світі у STEM-освіті, наші учні почуваються вільними у західних вишах.

Нам потрібно прийняти тут, у Верховній Раді, якусь довгострокову програму, скажімо, до 2030-го, як це зроблено в Англії, Франції, інших розвинутих країнах. Програму, яка би виконувалася послідовно, незалежно від того, хто буде президентом і міністрами. Інакше є загроза нашій обороні, економіці, інформаційній безпеці, нашій конкурентноздатності.

Паул Францович навів успішні приклади з іноземного досвіду:

— Франція. Освіта безоплатна з 2 рочків і до закінчення університету. Ми нещодавно повернулися з міжнародного конкурсу з Румунії. Для нашої команди це все було безоплатно — проживання, проїзд, харчування, екскурсії. Наш водій все допитувався, скільки ж коштує цей прекрасний гуртожиток для студентів. Я врешті-решт наважився і запитав. Відповідь була: "Освіта в університетах безоплатна для громадян Румунії, гуртожиток для студентів — безоплатний".

Те саме спостерігаємо в Швейцарії, Фінляндії. Два останні президенти Естонії поставили безоплатну освіту першим пріоритетом держави. Японія, Сінгапур, Шанхай, Індонезія, Туніс — приблизно 16-20 відсотків державного бюджету йде на освіту, і це вважається нормою. В результаті цього високі технології йдуть уверх, зростає конкурентноздатність у високих технологіях. Ці країни дбають про своє майбутнє.

— Затрати на освіту — це не затрати, це інвестиції у майбутнє. І ми повинні це підтримати, — звернувся до публіки у Верховній Раді Паул Пшенічка.

Після завершення виступу депутати аплодували вчителю фізики стоячи.

Нагадаємо, що Паул Францович торік став переможцем престижної премії Global Teacher Prize Ukraine, а цьогоріч був у її журі. Він не лише заслужений вчитель України і відмінник освіти, а й має низку міжнародних відзнак. Найекзотичніша — від Міжнародного астрономічного союзу та Массачусетського технологічного інституту, які у 2005 році присвоїли малій планеті № 21389 ім’я "Пшенічка". Ще він — почесний член Лондонського інституту фізики, координатор Міжнародної конференції молодих учених та член виконкому Міжнародної федерації фізичних змагань, автор кількох шкільних підручників.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
3-10-2018, 14:31
Коментарів 0 Переглядів 17 760

Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги