RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Вбивають НАБУ, бо у цьому зацікавлені політики, - антикорупціонер


Голова громадської організації "Центр протидії корупції" Віталій Шабунін у Чернівцях представляв дослідження, скільки чернівчани сплачують податків державі.

Кореспондент molbuk.ua поспілкувалася із відомим антикорупціонерів Віталієм Шабунінім. Про те, чи будуть у нас засуджувати корупціонерів-високопосадовців і коли запрацює Антикорупційний суд.

Здається, що корупція для України — це одна з найбільших проблем.
- Я теж так вважаю. Хоча ми як суспільство після револіції зробили серйозний крок вперед, але недостатній для результату. Є два способи боротьби з корупцією. Потрібно зменшувати поле для можливостей красти. Це адмінпослуги через комп’ютер, зменшення дозволів при видачі ліцензій тощо. Але найголовніше — це незворотність покарання за злочин. А у нас цього немає.
Чому корпуціонери мають сидіти у в’язниці? Адже якщо хтось один вкрав і не наказаний, це мотивує інших людей. Чому мені не красти? Хтось же вкарав і не сів, чим ми гірші? Ось ця безкарність породжує вседозволеність.

Чому ж у нас за останні три роки не посадили за корпуцію жодного високопосадовця?
- Щоби хтось сів до в’язниці, має спрацювати досудове розслідування. В топовій антикорупції — це Вище антикорупційне бюро. Потім має спрацювати антикорупційна прокуратура. Детектив не може зробити жодної слідчої дії без дозволу прокурора, не може встановити прослуховування чи нагляд. НАБУ розслідує, а антикорупційна прокуратура дає дозволи. Коли доказів достатньо, прокурори підписують справу і йдуть з нею до суду. І вже коли справа у суді, антикорупційне бюро немає до цього відношення. А лиш суд та антикорупційна прокуратура. За три роки роботи НАБУ передало у суд понад 160 справ 250 топ-корупціонерів. Тобто свою роботу вони зробили — справи пішли до суду. Але суд не розглядає ці справи взагалі.
У справі Насірова, де всім все очевидно, суд зачитує обвинувальний акт вже дев’ять місяців. Прокурор просто зачитує понад 700 сторінок обвинувального акту. Це справжній саботаж.

Прийняли рішення про створення Антикорупційного суду. Як думаєте, коли він запрацює?
- Я думаю, що Антикорупційний суд запрацює у березні 2019 року. Тому що Порошенкові потрібно буде чимось звітувати перед виборцями. Хоч він і протистояв цьому суду.
Корупціонери цього страшенно злякалися. Маємо приклад цього у справах “рюкзаків Авакова”. 14 мільйонів гривень було вкрадено на закупівлях для АТО. Але НАБУ забрало справу у військової прокуратури, яка її не розслідувала. Вперше в історії країни висловують підозру сину чинного міністра внутрішніх справ, заступнику чинного міністра іпідприємцю, через якого йшли закупівлі. Прокурор підписує справу. Але у якійсь момент прокурор раптом виводить із розслідування справи сина Авакова і заступника Авакова. НАБУ оскаржує це, але прокуратура не погоджується. Винним залишився бізнесмен. Виходить, що якийсь бізнесмен вкрав у Міністерства внутрішніх справ.
У цій справі ми побачили, шо корупціонери так злякалися Антикорупційного суду, що домовилися із спеціалізованою антикорупційною прокуратурою (САП).
Також НАБУ підготувало підозру першому заступнику голові СБУ Демчині. А САП відмовляється підписати підозру. Чи запрацює суд — він запрацює. Але корупціонери зацікавлені у тому, щоби “вбити” справи, доки він запрацює.

Якщо з’явиться у нас Антикорупційний суд, чи вірите, що будуть засуджені корупціонери-високопосадовці?
- Ні, з таким прокурором у нас не будуть засуджені корупціонери-високопосадовці? Поки Холодницький буде керувати САПу, справи просто не будуть доходити до судів.

Політичні вибори і корупція. Будемо чути якісь гучні корпуційні заяви під час виборчої кампанії?
- У нас генеральний прокурор, якоїсь холєри, афішує оголошення підозр та обшуки. Це безумство. Генеральний прокурор привселюдно каже, що є подання на 40 депутатів. Не потрібно правоохоронному органу “тріпатися” до моменту оголошення підозри.
Від Луценка ми багато чого почуємо. Хоча генпрокурор повинен оперувати не заявами, а документами.
Вбивають НАБУ, бо у цьому зацікавлені самі політики. Наприклад, НАБУ розслідує зараз п’ять справ, де фігурує президент.

Ви багато знаєте про корупцію у країні. Є моменти, які вас вражають у всіх цих справах?
- Мене важко вразити політикам з їхньою корумпованістю. Мене вражають українці - наша толерантність. У нормальній країні, якби сину міністра вручили підозру у крадіжці у його відомстві, він би одразу пішов у відставку. А у нас все нормально... Аваков ще й коментує щось. Корупція - це і наша відповідальність.
Нам потрібно обирати нормальних людей до влади. Мене страшенно злить, коли кажуть вибирати менше зло. Є питання: за кого краще проголосувати — за того, хто вкрав у мене 10 тисяч за цю каденцію, чи за того, хто вкрав 50 тисяч минулої каденції. Та яка різниця, скільки вони вкрали? Найголовніше, що у нас вже вкрали і будуть красти далі. Тому потрібно вибирати нових.

Чи отримували погрози через вашу роботу у “Центрі протидії корупції”?
Коли пішли під офіс Холодницького, який закрив справу Авакова, мене облили зеленкою. Це зробили люди, які працюють при Міністерстві МВС. Я мав хімічний опік двох очей. Перед цим у мене під будинком СБУ влаштувала пікет. Я коли це розказую колегам за кордону, вони не можуть цього зрозуміти.

Які ваші найбільші досягнення у роботі з корупцією в Україні?
- У держзакупівлях ми не дали вкрасти 4,3 мільярди наших податків. Ми добилися відкриття реєстрів нерухомості. Частково впливали на запровадження електронного декларування.
Наша ключова ціль, щоби запрацювало Антикорупційне бюро. Щоби НАБУ не заважало працювати САП. І ці два органи хотіли мати результат. І був чесний Антикорупційни суд.
Нам потрібні прецеденти, що корупціонери-високопосадовці сиділи у в’язницях за свої крадіжки. Єдине, що можу зупинити корупцію у країні — це незворотність покарання посадовців. Доки у в’язниці не буде корупціонерів на кшталт сина Авакова або замглави СБУ, - боротьба з корпуцією немає сенсу.
21-09-2018, 20:22
Коментарів 0 Переглядів 1 567

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.