RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

17 серпня
Семи отрокiв у Ефесi: Максимiлiана, Ямвлиха, Мартинiана, Іоана, Дионисiя, Єксакустодіана (Константина) та Антонiна
Преподобномучениці Євдокiї


Преподобномучениці Євдокiї

17 серпня за церковним календарем - преподобномучениці Євдокiї


Свята преподобномучениця Євдокія була римлянкою із багатого знатного роду, жила в Римі у IV столітті.

В ті часи на Рим нападали перси на чолі із царем Сапором ІІ (Великим) (310-381 рр.) і під час нападів населення забирали в полон.

Святу Євдокію спіткала така ж доля, її разом із 9000 християнами взяли в полон.

Перебуваючи в полоні, свята проповідувала християнство серед перських жінок і багатьох з них навернула до Христа. Однак це дуже не сподобалося перському правителю, який був поганином. Тому він вирішив позбутися небезпечної християнки. Її піддали довготривалим жорстоким катуванням після чого відрубали голову мечем († бл. 362-364 рр.)

Семи отрокiв у Ефесi: Максимiлiана, Ямвлиха, Мартинiана, Іоана, Дионисiя, Єксакустодіана (Константина) та Антонiна

17 серпня за церковним календарем - преподобномучениці Євдокiї


Сім отроків з Ефесу: Максиміліан, Ямвлих, Мартиніан, Іоан, Дионисій, Єксакустодіан (Констянтин) і Антонін жили в III столітті за правління імператора Декія.

Святий Максиміліан був сином ефеського градоначальника, решта юнаків - синами інших знатних ефеських громадян. Хлопці були друзями з дитинства, і всі перебували на військовій службі.

Коли імператор Декій (249-251) прибув в Ефес, він повелів всім громадянам з'явитися для принесення жертви язичницьким божествам; непокірних же чекали муки та страта. Сім молодих хлопців не підкорилися наказу, за що були приведені до імператора. Тут вони сміливо сповідали свою віру в Христа. З них негайно були зняті ознаки військової відмінності - військові пояси. Проте Декій відпустив їх на волю, сподіваючись, що вони змінять рішення за той час, поки він буде знаходитися в поході. Хлопці пішли з міста і сховалися в печері гори Охлон, де проводили час в молитвах, готуючись до мученицького подвигу. Намолодший з них - святий Ямвлих, одягаючись в жебрацький одяг, ходив в місто і купував хліб. В одному з таких виходів у місто він почув, що імператор повернувся і їх шукають, щоб представити на суд. Святий Максиміліан надихнув друзів вийти з печери і добровільно з'явитися на суд. Дізнавшись, де ховаються отроки, імператор повелів закласти вхід в печеру каменями, щоб вони померли в ній з голоду і спраги. Двоє із сановників, присутніх при замуруванні входу в печеру, були таємними християнами. Бажаючи зберегти пам'ять святих, вони вклали серед каменів запечатаний ковчег, в якому знаходилися дві олов'яні дощечки. На них були написані імена семи хлопців і обставини їх страждань і смерті.

Але Господь навів на хлопців дивний сон, який продовжувався майже два століття. На той час гоніння на християн припинилися, хоча за правління святого благовірного царя Феодосія Молодшого (408-450) з'явилися єретики, які відкидали воскресіння мертвих в Друге пришестя Господа нашого Ісуса Христа. Тоді Господь і відкрив таємницю очікуваного воскресіння мертвих і майбутнього життя через Своїх сімох отроків.

Власник ділянки, на якій знаходилася гора Охлон, почав будувати кам'яну споруду, і робочі розібрали вхід в печеру. Господь оживив отроків, і вони прокинулися немов від звичайного сну, не підозрюючи, що пройшло майже 200 років. Тіла їх і одяг був абсолютно нетлінний. Готуючись прийняти муки, отроки доручили святому Ямвлиху ще раз купити їм хліб в місті для підкріплення сил. Підійшовши до міста, хлопець здивувався, побачивши на воротах святий хрест. Почувши вільно промовлене Ім'я Ісуса Христа, він почав сумніватися, що прийшов в своє місто. Розплачуючись за хліб, святий отрок подав торговцеві монету із зображенням імператора Декія і був затриманий за те, що нібито приховав скарб старовинних монет. Святого Ямвлиха привели до градоначальника, у якого в той час знаходився Ефеський єпископ. Слухаючи дивні відповіді хлопця, єпископ зрозумів, що Бог відкриває через нього якусь таємницю, і сам відправився разом з народом до печери. Біля входу в печеру єпископ вийняв з купи каменів запечатаний ковчег і відкрив його. Він прочитав на олов'яних дощечках імена семи отроків і обставини замурування печери за велінням імператора Декія. Увійшовши до печери і побачивши в ній живих хлопців, всі зраділи і зрозуміли, що Господь, через пробудження їх від довгого сну, відкриває Церкві таємницю воскресіння мертвих. Незабаром сам імператор прибув в Ефес і розмовляв з хлопцями в печері. Тоді ж святі отроки на очах у всіх схилили голови на землю і знову заснули, цього разу до загального воскресіння. Імператор хотів кожного з отроків покласти в дорогоцінну раку, але, з'явившись йому уві сні, святі отроки сказали, щоб тіла їх були залишені в печері на землі.
17-08-2018, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 339

Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!