RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Народна майстриня з Буковини виготовляє унікальні іграшки з вовни - фото


Буковинка Аліна Репіна робить унікальні іграшки з вовни вже 12 років. Уперше вона замислилася про те, щоби робити такі іграшки ще у 2005 році.

– Я тривалий час займалася в’язанням великих за об’ємом речей: це одяг, різні кофтинки. На те, щоби зробити одну в’язану кофтину, йшов місяць, а то й два. Та в один момент мені захотілося зробити щось маленьке. І ось у мене почали з’являтися різні дрібненькі грудочки ниточок, потім з’явилися маленькі шматочки вовни. У 2005 році мені до рук потрапила шерсть, яку привезли з Німеччини. Тоді я вперше спробувала техніку мокрого валяння шерсті, – розповідала пані Аліна.

Після перших спроб мокрого валяння пані Аліна спробувала себе у сухій техніці валяння, яке і захопило її.

– Я почула, що є чарівна голка, за допомогою якої можна валяти вовну. Тому я відразу почала пошуки та замовила таку голку. З перших разів не виходило, ламалися голки. Та методом проб і помилок я змогла опанувати нову для себе техніку, – каже майстриння.

Оскільки на той час майстер-класів і різних курсів з валяння не було, то пані Аліна самостійно вчилася цій майстерності.

–Я сама вчилася цій техніці сухого валяння. Дивилася різні статті в Інтернеті та якісь інструкції і вчилася. Першою моєю роботою в мокрій техніці валяння була маленька намистинка. В сухій техніці – маленький котик. Мені в той момент здавалося, що це такий шикарний котик, він мені так подобався. Зараз, дивлячись на нього і беручи до уваги мій багаторічний досвід, думаю, як він досі не розпався (посміхається, - авт.). Це був котик-брошка, тобто я починала з брошок, аби доповнити образи та одяг, потім мене це захопило, і хтось мені навіть сказав, чому ж я роблю лише частину кота, може варто зробити його всього. От відтоді усе і почалося.

У колекції майстрині є і котики, і ведмедики, і лисички, і єноти, зайчики, їжачки, єдинороги, панди, миші та інші звірятка. Також брошки з різними тваринками. Вони невеликі за об’ємом і дуже милі.

Народна майстриня з Буковини виготовляє унікальні іграшки з вовни - фото
Народна майстриня з Буковини виготовляє унікальні іграшки з вовни - фото
Народна майстриня з Буковини виготовляє унікальні іграшки з вовни - фото

– Був час, коли мишей було дуже багато. І до того ж миші були у своїх будиночках. Ці будинки були облаштовані так, як має бути, – із меблями включно. Навіть були мишачі сім’ї, серед яких у кожної була професія тощо.

Майстриня розповіла, що хотіла створити таких іграшок розміром, як долоня.

Народна майстриня з Буковини виготовляє унікальні іграшки з вовни - фото

–Я відразу зрозуміла, що хочу створювати маленькі іграшки, на долоню розміром. Оскільки мої іграшки дуже полюбляють прогулянки, то я хотіла, щоб вони поміщалися у дамську сумочку. І це дуже приємно не тільки для котиків, зайчиків, а й для самих власниць.

На створення образів для іграшок пані Аліну надихають діти, настрій.

Народна майстриня з Буковини виготовляє унікальні іграшки з вовни - фото

–На створення іграшок звичайно впливає настрій. Якщо день пройшов позитивно, настрій хороший, ще й з хорошою людиною поспілкувався, то іграшка вийде гарною і позитивною. Бо якщо поганий настрій, то краще не сідати за роботу, бо іграшка вийде негативною та негарною. Оскільки у мене є досить великий досвід роботи з дітьми, то, звичайно, вони впливають на створення певних образів та іграшок. Так, у мене деякі котики та ведмедики їдять морозиво та шоколад. Адже діти дуже полюбляють морозиво та шоколад, хоча батьки і не дуже дозволяють їм ці ласощі їсти. Тому я і вирішила дозволити своїм котикам ласувати такими смаколиками.

Пані Аліна розповіла, що інколи не вона створює іграшку, а навпаки.

–Як і в кожного майстра, у мене бувало, що я сіла робити котика, а вийшов зайчик. Іграшка сама каже: "Я не котик. А зайчик. І взагалі, у мене вуха довгі, а хвостик короткий" (посміхається, - авт.).

Також майстриня наголосила на тому, що ім’я своїм іграшкам не дає, адже це має робити власник.

–Я своїм виробам не даю ім’я, адже іграшка має бути чиясь. Тому, коли у неї з’являється господар, він обов’язково має дати ім’я своїй іграшці і поцілувати її у носик. Без цього іграшка нічия, вона просто іграшка, – каже Аліна.

Оскільки в’язані іграшки у пані Аліни одягнуті, особливо зайчики у вишуканих сукнях, то на перспективу майстриня планує і валяних іграшок "одягати".

У середу в Арт-інфо центрі Чернівці-Czernovitz відбулося святкування маленького ювілею – виповнився рік проекту "Казка завжди поруч", який організувала директор центру Лідія АНЦИПЕРОВА.

Народна майстриня з Буковини виготовляє унікальні іграшки з вовни - фото

– Це одни з найуспішніших проектів нашого Арт-інфо центру, де ми зустрічаємося з казкарками та слухаємо казки, відвідуємо різноманітні майстер-класи тощо. Тому на це свято ми вирішили запросити народну майстриню Аліну Репіну, яка навчить дівчаток робити брошку-котика у техніці валяння, – розповіла Лідія Анциперова.

Народна майстриня з Буковини виготовляє унікальні іграшки з вовни - фото
Народна майстриня з Буковини виготовляє унікальні іграшки з вовни - фото
10-08-2018, 16:37
Коментарів 0 Переглядів 4 341

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.