RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Унікальні іконостаси і цілющі джерела. 5 незвичних церков з цікавою історією поблизу Буковини

В області та ближніх регіонах чимало відомих храмів і монастирів.

Їдуть подивитися на гору, яка врятувала дівчину від турків, блаженний камінь, із-під якого тече вода, що зцілює очі.
Унікальні іконостаси і цілющі джерела. 5 незвичних церков з цікавою історією поблизу Буковини

Чоловічий монастир на березі Дністра
Одне з найпопулярніших місць для літнього відпочинку за 45 кілометрів від Чернівців – Хрещатик. Туди їдуть помилуватися гарною панорамою на село, а також відвідати три цікаві церкви.

– Тут знаходиться відомий православний чоловічий монастир Святого Іоана Богослова. За переказами, монастир був заснований монахами, які тікали від уніатів із Манявського скиту. Перша церква, яку тут можна побачити, – дерев’яна. Нижче від неї знаходяться печери-келії. Тут можна зануритися у купіль із мінеральною водою. Трохи вище – чоловічий монастир із масивною дзвіницею. Там відкривається чудовий вид на Дністер, – розповідає екскурсовод Павло Колядинський.

Як доїхати. Із Чернівців їдете у напрямку Заліщиків. Через Кіцмань приблизно 30 кілометрів, не доїжджаючи до Дністра перед селом Хрещатик поверніть праворуч. Їдете грунтовкою біля села два кілометри. На роздоріжжі поверніть ліворуч і прямуйте до монастиря.

Унікальні іконостаси і цілющі джерела. 5 незвичних церков з цікавою історією поблизу Буковини

Печерний монастир у Галиці
– Тут дуже схожа історія із Хрещатиком. Галицький Свято-Миколаївський печерний монастир так само чоловічий, знаходиться високо на схилі, звідти гарно видно панораму Дністра. Люди тут так само набирають цілющої води, – каже екскурсовод.
Там можна побачити печеру шириною у 4 метри і 8 метрів завдовжки, де і вбудована монастирська церква. На сході від неї – розщелина "печера пустельника", у підлозі якої вбудована скельна гробниця завдовжки у майже два метри.

Як доїхати. З Чернівців треба їхати 140 кілометрів. Найкраще їхати через Бояни в напрямку Хотина. Даля прямуєте в бік Кельменців, через кілька кілометрів за селом Сербичани поверніть з траси ліворуч і їдьте до Михалкового. Там буде вказівник на Галицю.

Унікальні іконостаси і цілющі джерела. 5 незвичних церков з цікавою історією поблизу Буковини

Унікальний іконостас

– У Білій Криниці на Глибоччині є Успенський собор у староросійському стилі, він зараз закритий, подивитися на нього можна лише зовні, але він дуже гарний, схожий на палац. Біля нього є великий сад. Поруч є церква святих Козьми і Дем’яна з унікальним іконостасом. Він величезний із багатьма ярусами, там дуже багато ікон. Зовні церква нічим не відрізняється від інших, але всередину варто зайти, – запевняє екскурсовод.

Як доїхати. Село знаходиться за 20 хвилин їзди від райцентру Глибока, куди з Чернівців їдуть о 12.00 з автовокзалу маршрутки. Своїм транспортом можна доїхати значно швидше, дорогою є вказівники. Біла Криниця знаходиться поблизу прикордонної станції "Вадул-Сірет".

Унікальні іконостаси і цілющі джерела. 5 незвичних церков з цікавою історією поблизу Буковини

Гора, що врятувала дівчину від турків
– Аннина гора – один із найпопулярніших паломницьких турів серед буковинців. Усім відома легенда про дівчину Анну, яку гора врятувала від турецьких загарбників. На місці, де нібито гора сховала дівчину, місцеві встановили великий хрест і насипали могилу. Хрест звідти зняли вже. На горі є православний жіночий монастир Святої Анни. Під горою є підземний храм, а поруч – цілюще джерело.

Як доїхати. З Чернівців до Вашківців краще їхати через Лужани. Після села Шипинці повернути з траси ліворуч. Далі їхати до Вашківців.

Унікальні іконостаси і цілющі джерела. 5 незвичних церков з цікавою історією поблизу Буковини

Блажений камінь, під яким ховаються від дощу
Хресто-Воздвиженський чоловічий монастир, він же Манявський скит, названо Українським Афоном. Історія Манявського скиту приховує багато нерозгаданих досі таємниць. Найбільшою загадкою для дослідників залишаються цілющі властивості води, яка збирається всередині печери, що утворилася у велетенському камені, який лежить на горі поряд із монастирем.

– Сюди перебралися монахи з Києва після татарської навали. Люди дивляться на монастир, потім йдуть до Блаженного каменя. З-під брили витікає вода, люди вірять, що вона цілюща. Кажуть, особливо добре зцілює очі. Зовсім поруч знаходиться один із найгарніших карпатських водоспадів. На місці є транспорт, який везе до нього, – каже П. Колядинський.

Як доїхати. Щоб доїхати до Манявского скиту на автомобілі, можна внести до навігатора координати: 48°39’22.32”N, 24°23’34.08”E. Від Івано-Франківська через Лисець і Богородчани доїхати до села Гвоздець – поворот праворуч, а в селі Марково – поворот ліворуч, далі є вказівники.

Унікальні іконостаси і цілющі джерела. 5 незвичних церков з цікавою історією поблизу Буковини

Монастир із престолами, де зберігаються мощі святих
Чоловічий монастир у Банченах відомий величезною територією.

– Тут все по-багатому, люди здивовані масштабами і розкошами. При комплексі є і дитячий сиротинець, і величезна територія з садами. У монастирі зберігаються частки Животворящого хреста, мощі святих Серафима Саровського, Варвари та інших. Сюди на екскурсію хочуть більшість туристів, які приїжджають до Чернівців. Тут дуже гарна територія, і люди прогулюються та оглядають все навколо, порівнюють цей монастир із Лаврою у Києві, – додає Павло.

Як доїхати. З Чернівців виїхати на вулицю Руську та прямувати в бік Герци. За селом Молниця буде з’їзд праворуч, що веде до комплексу.
Редактор: diana_vataman
22-07-2018, 17:05
Коментарів 0 Переглядів 8 961

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.