Кореспондент molbuk.ua перевірила кавуни та дині на вміст нітратів, які вже активно продають на базарах Чернівців.
Продавець Андрій майже 12 років кожного сезону на ринку продає кавуни та дині.
"Всі кавуни, що є на ринку, привезли з Херсона. Зараз там вони саме доспіли і нема несмачних, – розповідає чоловік. – Люди зараз не так масово їх купують, бо ще остерігаються. Думають, що у серпні будуть кращі. Та може трапитися й таке, що тоді їх не буде взагалі через спеку: всередині кавуна утвориться каша".
Чоловік каже, що їхню продукцію перевіряють щоранку:
"Ті кавуни, які продавали в червні, також були без нітратів. Домашні будуть тільки в серпні. Продаватимемо їх, якщо вже не буде херсонських".
"Кавуни та дині зараз можна сміливо їсти. Вміст нітратів у них не перевищує допустиму норму: для кавунів це 60 мл/кг, а для дині – 90 мл/кг, – говорить Ольга Цапенко, завідувач державної лабораторії №1 ветеринарно-санітарної експертизи на ринку "Центральний". – Щодня ми перевіряємо продукцію, інформацію про вміст нітратів записуємо у журнал ветеринарно-санітарної експертизи і видаємо продавцям експертний висновок. Покупець може вимагати цей висновок, щоб пересвідчитися у якості продуктів".
Ольга Цапенко каже, що на ринку краще обирати цілий кавун, а не половинку.
"Різаний може забродити, адже перед тим постояв на спеці, а невідомо ще, коли покупець принесе його додому. Всередині він має бути однорідного забарвлення. Також не варто з’їдати кавунів і динь надто багато, адже це велике навантаження на нирки, і можна отруїтись навіть від надмірного споживання".
У Державному лабораторному центрі нам розповіли, що як цього року, так і минулого в області не було офіційно зареєстровано випадків отруєнь кавунами чи динями.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
13-07-2018, 11:26
0
2 157