RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Борщ із нітратами чи без: у Чернівцях фахівці перевірили ранні овочі

У Чернівцях науковці ЧНУ на прохання кореспондента molbuk.ua перевірили якість ранніх овочів, які купила на стихійних точках, на базарах та в супермаркетах, які входять до борщового набору.

Продавці різного віку та з різних куточків області активно продають на стихійних точках та ринках ранню городину: картоплю, моркву, буряк та капусту. Чимало цих овочів і в супермаркетах.

Зразки молодої картоплі, буряка, моркви та капусти ми віднесли у лабораторію з експертизи якості та безпеки харчової продукції Чернівецького національного університету, що діє в Інституті біології, хімії та біоресурсів ЧНУ.

Результати дослідження ранніх овочів

Борщ із нітратами чи без: у Чернівцях фахівці перевірили ранні овочі

Борщ із нітратами чи без: у Чернівцях фахівці перевірили ранні овочі

Борщ із нітратами чи без: у Чернівцях фахівці перевірили ранні овочі


"Ми дослідили у лабораторії зразки ранніх овочів, з яких зазвичай буковинські господині готують борщ, і визначили у них гранично допустиму концентрацію, тобто вміст нітратів, велика кількість яких у продуктах, може становити небезпеку для здоров’я, – говорить Анастасія Сачко, хімік, доцент кафедри хімічного аналізу, експертизи та безпеки харчової продукції. – Власне, ми не виявили суттєвого перевищення вмісту нітратів. "Найчистішими" виявилися зразки картоплі та моркви, які купили на стихійних точках міста та на ринках. Буряки, за своїми властивостями, трохи більше "вбирають" нітратів, тому і результати гірші, але концентрація нітратів у них була нижчою за гранично допустиму концентрацію. У гичці, з якої часто господині готують чи то салати, чи то додають до салатів, нітратів менше, ніж у самому коренеплоді".

"Науковці нашої кафедри минулого року в лабораторії також досліджували зразки молодої капусти. Цьогоріч вирішили повторити експеримент, оскільки попередньо вміст нітратів перевищував норму. Ми дослідили зразки із супермаркетів ("Сільпо", "Велмарт") та ринку "Зелений". Шкідливі речовини не перевищують допустимий вміст, але слід зауважити, що найбільше їх у качанах, які так люблять гризти діти та й і дорослі. Саме вони найбільше накопичують отруйних речовин. Трохи менше нітратів у поверхневих листках, а найменше – у серединних", – каже Людмила Гіждеван, завідувач навчальних лабораторій для студентів спеціальності "Харчові технології" ЧНУ.

"Перед уживанням ранніх овочів радимо всім замочити попередньо їх у воді кімнатної температури протягом двох-трьох хвилин, декілька разів змінюючи воду. Це дозволить зменшити вміст нітратів", – додає Анастасія Сачко.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: MariaH
8-06-2018, 12:13
Коментарів 0 Переглядів 2 905


Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік

Дівчина спакувала потрібні військовим речі в коробки, які так і назвала – "коробка допомоги"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.