Новини Дня

00:45
Чому редиску потрібно саджати тільки восени
00:30
Не тільки риба: чотири найкращих рослинних джерела омега-3
00:15
Шість продуктів, які допоможуть залишатися здоровими всю зиму
23:59
На фронті 174 зіткнення, на Покровському напрямку ворог зазнав відчутних втрат
23:45
П'ятниця стане початком "білої смуги" для чотирьох знаків Зодіаку. Кого обрали карти Таро
23:23
Названо овоч, який потрібно їсти всім щодня
22:58
Україна під час ракетного обстрілу Курщини поранила північнокорейського генерала - WSJ
22:43
Путін заявив, що Росія атакувала Україну ракетою середньої дальності "Орєшнік"
22:21
Міністри ЄС обговорили підвищення тарифів на аграрний імпорт із РФ і Білорусі
22:05
Сонце поверне щастя в життя цих знаків Зодіаку. На кого чекає період великої радості
21:41
Рекордні витрати на оборону, скорочення пенсій: у РФ затвердили бюджет на 2025-27 роки
21:20
Що станеться з організмом, якщо їсти картоплю щодня
21:00
Чернівчанка, яка очолила Міндовкілля розповіла, на чому повинна базуватися відбудова України
20:40
На збереження репродуктивних клітин військових у бюджеті заклали ₴190 мільйонів
20:20
ЗСУ створили першу школу підготовки операторів безпілотних роботизованих комплексів
20:18
Платіжне шахрайство: важливість двофакторної автентифікації*
20:00
У Чернівцях патрульні зупинили п'яного водія: вміст алкоголю перевищив норму в 14 разів
19:40
Рада ухвалила законопроєкт про безпеку в закладах середньої освіти: деталі
19:23
З'явився графік вимкнення світла на Буковині на 22 листопада
19:20
Становище України на фронті погіршилось: міністр оборони Британії зробив попередження
Больше новостей
Молодий буковинець » Новини Чернівців » Борщ із нітратами чи без: у Чернівцях фахівці перевірили ранні овочі

Борщ із нітратами чи без: у Чернівцях фахівці перевірили ранні овочі

Новини Чернівців / новини / економіка, бізнес
2 845
0
Борщ із нітратами чи без: у Чернівцях фахівці перевірили ранні овочі

У Чернівцях науковці ЧНУ на прохання кореспондента molbuk.ua перевірили якість ранніх овочів, які купила на стихійних точках, на базарах та в супермаркетах, які входять до борщового набору.

Продавці різного віку та з різних куточків області активно продають на стихійних точках та ринках ранню городину: картоплю, моркву, буряк та капусту. Чимало цих овочів і в супермаркетах.

Зразки молодої картоплі, буряка, моркви та капусти ми віднесли у лабораторію з експертизи якості та безпеки харчової продукції Чернівецького національного університету, що діє в Інституті біології, хімії та біоресурсів ЧНУ.

Результати дослідження ранніх овочів

Борщ із нітратами чи без: у Чернівцях фахівці перевірили ранні овочі

Борщ із нітратами чи без: у Чернівцях фахівці перевірили ранні овочі

Борщ із нітратами чи без: у Чернівцях фахівці перевірили ранні овочі


"Ми дослідили у лабораторії зразки ранніх овочів, з яких зазвичай буковинські господині готують борщ, і визначили у них гранично допустиму концентрацію, тобто вміст нітратів, велика кількість яких у продуктах, може становити небезпеку для здоров’я, – говорить Анастасія Сачко, хімік, доцент кафедри хімічного аналізу, експертизи та безпеки харчової продукції. – Власне, ми не виявили суттєвого перевищення вмісту нітратів. "Найчистішими" виявилися зразки картоплі та моркви, які купили на стихійних точках міста та на ринках. Буряки, за своїми властивостями, трохи більше "вбирають" нітратів, тому і результати гірші, але концентрація нітратів у них була нижчою за гранично допустиму концентрацію. У гичці, з якої часто господині готують чи то салати, чи то додають до салатів, нітратів менше, ніж у самому коренеплоді".

"Науковці нашої кафедри минулого року в лабораторії також досліджували зразки молодої капусти. Цьогоріч вирішили повторити експеримент, оскільки попередньо вміст нітратів перевищував норму. Ми дослідили зразки із супермаркетів ("Сільпо", "Велмарт") та ринку "Зелений". Шкідливі речовини не перевищують допустимий вміст, але слід зауважити, що найбільше їх у качанах, які так люблять гризти діти та й і дорослі. Саме вони найбільше накопичують отруйних речовин. Трохи менше нітратів у поверхневих листках, а найменше – у серединних", – каже Людмила Гіждеван, завідувач навчальних лабораторій для студентів спеціальності "Харчові технології" ЧНУ.

"Перед уживанням ранніх овочів радимо всім замочити попередньо їх у воді кімнатної температури протягом двох-трьох хвилин, декілька разів змінюючи воду. Це дозволить зменшити вміст нітратів", – додає Анастасія Сачко.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.
[related-news] [/related-news]

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введите код: