2 червня у Львові відбудеться офіційне відкриття дегустаційного залу та крамниці продуктів виробників, які об’єдналися у громадську спілку "Карпатський смак" та представляють свою продукцію під торговою маркою "Смак українських Карпат". Підтримала проект Швейцарська Конфедерація.
Про це повідомляє "Щоденний Львів", пише molbuk.ua
Така дегустаційна зала відбуватиметься в Україні вперше. Серед учасників і буковинські підприємці, які будуть пригощати березовим соком, настояним на кропиві.
Керівник проекту "Гастрономічна екскурсія, дегустація "Смак українських Карпат" Іван Саломатін розповів про правила, за якими треба дегустувати їжу в стилі лонг-фуд.
- Дегустацію завжди треба починати з ковточка закарпатського бренді – палінки. Коли палінка доходить до самої душі, то останні крапельки зі шкляночки (погарчика) треба вилити на долоні, розтерти їх та вдихнути той запах. Так можна довідатися, з чого зроблена палінка. Далі можна взяти до рота шматочок моцарели, яка виготовлена біля карпатських перевалів. Сир варто змастити лекваром з кизилу (деренок, як кажуть на Закарпатті). Леквар – це не тільки закарпатська назва джему. Ця назва походить від кельтського слова "леко", тобто – тепло, - навчає Іван Саломатін.
Запивати все це Іван Саломатін пропонує березовим соком з Буковини, настояним на кропиві. Він зібраний з берез, які ростуть поміж сосен в екологічно чистому лісі. Це роблять, аби підготувати смакові рецептори для дегустації ковбаси, шинки та сала з правильно вирощених свиней.
-Наша мета – навчити людей правильно споживати їжу. Через смак, через дотик. Саме тому ми відкриваємо дегустаційний зал на території Шевченківського гаю. У центрі міста – потоки людей, всі поспішають. А тут спокійно, - наголошує Олександр Коваль.
Ідея такої дегустаційної зали, де об’єднано декілька різних виробників, в Україні – нова. Менеджери громадської спілки підгледіли її за кордоном. І п’ять років працювали над її втіленням. Фінансову підтримку вони отримали від Швейцарської Конфедерації через Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань (SECO).
Дегустаційний зал громадської спілки "Карпатський смак" розташований у Музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького у Львові, в садибі з села Зарічево Перечинського району Закарпатської області.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram