RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чернівецький учений отримав премію Президента за безпечні туристичні технології

За свою наукову роботу Ярослав Виклюк отримав президентську премію. Він уже має понад 190 праць у відомих наукових журналах.

Проректор з наукової роботи та міжнародних зв’язків приватного вузу "Буковинський університет", професор, доктор технічних наук Ярослав Виклюк разом з аспіранткою Національного університету "Львівська політехніка" Валерією Савчук написав наукову роботу "Мобільні туристичні інформаційні технології з рекомендаційною безпековою компонентою".

"Отримуємо дані із супутників"

Як повідомляє Комітет з Державних премій України в галузі науки і техніки, автори розробили оригінальні методи динамічного мультимедійного екскурсійного супроводу туриста відповідно до спланованого маршруту, які можна успішно використовувати на практиці.

"Розроблено архітектуру системи "Мобільний інформаційний асистент туриста", що відрізняється від існуючих аналогів модулем аналізу індивідуальних особливостей користувача (тип характеру, вік, стать, освіта, персональні уподобання). Це дозволяє надавати мандрівникові персоналізовану підтримку під час подорожі", – йдеться в описі роботи.

– Із Валерією Савчук я познайомився завдяки керівникові моєї докторської дисертації. Вона розробляє інформаційні технології, а я займаюся розробкою штучного інтелекту, аналізом різних кризових явищ за допомогою найпотужніших суперкомп’ютерів, – пояснив Ярослав Ігорович. – Наша спільна наукова робота присвячена створенню інформаційних технологій, які допоможуть людині безпечно відвідувати цікаві туристичні місця по всьому світу. Тобто, крім планування подорожі, вибору маршруту, ця система дозволяє також попереджувати туриста про різного роду небезпеки природного характеру, з якими він може там стикнутися. Останніми роками наш університет активно співпрацює із серйозними науковцями інших країн, зокрема, з Академією наук Сербії. Нам надають дані, отримані із супутників. Ми їх аналізуємо і складаємо прогнози ймовірних кризових явищ, приміром пожеж, ураганів. Скажімо, влітку минулого року в Португалії сталася велика пожежа, після якої нам скинули дані з усіх станцій спостереження. І ми дійшли висновку, що її можна було спрогнозувати.

"Можна передбачати природні катаклізми"

На основу розрахунків науковець зміг спрогнозувати останні сильні урагани "Каріна" та "Ірма" у США. Для цього йому довелося проаналізувати понад мільярд моделей штучного інтелекту з використанням суперкомп’ютерів.

"Так само можна було передбачити і пожежі в Каліфорнії, – вважає пан Ярослав.
– Такі моделі на основі складної математики дозволяють користувачеві отримувати передбачення стосовно різних природних явищ,

які можуть трапитися. А він вже вирішує – їхати йому туди чи ні, – зауважує пан Ярослав. – Коли ми дивимося прогноз погоди, то навіть не задумуємося над тим, що для цього довелося проаналізувати на суперкомп’ютерах велику кількість даних. Схожі інформаційні технології були використані в нашій роботі. Це нові математичні методи, які дозволяють прогнозувати складні природні кризові явища і тим самим врятувати людині життя. Ми брали до уваги не тільки дані супутників, а й активність Сонця. До нас у світі такого підходу ще ніхто не пропонував. Ми змоделювали інформаційні технології, які програмісти можуть легко запрограмувати. Для прикладу, машина складається з багатьох компонентів, які розробляють різні фірми. А завдання заводу – зібрати все в одне і випустити готовий продукт. Ми також створюємо складні компоненти і даємо можливість використовувати їх на зразок мотора, без якого авто не поїде. У цьому випадку туристичний маршрут розраховуватиметься з урахуванням кліматичних катастроф. Як свідчать дані, за останні роки багато людей загинуло під час пожеж, ураганів, повеней. Наша система дозволить це попередити".

Якоїсь математичної формули щодо розрахунків немає. "Треба просто прокрутити величезну кількість моделей штучного інтелекту на суперкомп’ютерах, до яких я маю доступ. У Чернівцях таких немає, – запевнив науковець. – Це дає можливість робити складний прогноз і підключити його до туристичних систем. Ми працювали над цим проектом протягом шести років. Використали дані за декілька останніх років – по хвилинах і секундах, які збирали по всьому світу з різних джерел. Наші технології постійно удосконалюємо, поповнюємо новими даними".

Довідка

Премія Президента України для молодих вчених заснована у 2000 році й вручається щорічно. Нагорода призначається главою держави за поданням Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки.
Премією нагороджують за видатні наукові дослідження, які сприяють подальшому розвитку гуманітарних, природничих, технічних наук, а також позитивно впливають на суспільний прогрес і утверджують високий авторитет вітчизняної науки у світі.
Щороку в Україні присуджується 40 президентських премій у розмірі 40 тисяч гривень кожна.


Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Надія Будна
27-01-2018, 17:58
Коментарів 0 Переглядів 1 721


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!