У Чернівецькій області виявили ДНК-вірус африканської чуми свиней у приватному господарстві села Грозинці Хотинського району.
Про це повідомляється на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, пише molbuk.ua
Зазначається, що у цьому господарстві утримувалися дві голови свиней віком дев’ять місяців у закритому приміщенні. Годівля свиней здійснювалась сухими кормами, молочною сироваткою домашнього виготовлення від власної корови та залишками харчових відходів зі столу (помиями).
Також повідомляється, що трупи двох свиней були спалені на території присадибної ділянки власників господарства, рештки захоронені на глибину 2 метри. Територію господарства, місце спалення продезінфіковано дезрозчином ФАМ 30.
Причиною виникнення захворювання та загибелі свиней могло стати згодовування свиням залишків відходів тваринного походження зі столу (помиями).
На даний час проводять заходи щодо ліквідації захворювання в осередку виникнення та недопущення розповсюдження захворювання.
При аналізі виникнення африканської чуми свиней, в господарствах різних форм власності встановлено, що хвороба в більшості заноситься із продуктами харчування тваринного походження. Більшість господарів, у яких захворіли свині на африканську чуму свиней підтверджують, що для годівлі тварин використовували кухонні відходи, серед яких могли бути шматочки ковбаси, шинки, сала. А як відомо, у копчених м’ясопродуктах вірус може зберігатися до трьох і навіть до шести місяців.
Раніше повідомлялося, що у селі Котелеве Новоселицького району
зафіксували спалах африканської чуми свиней.
Довідка. Африканська чума свиней — висококонтагіозна вірусна хвороба свиней, яка проявляється гарячкою, синюшністю (ціанозом) шкіри та поширеними крововиливами (геморрагіями) внутрішніх органів. Недуга належить до списку A згідно з Міжнародною класифікацією заразних хвороб тварин. Для людини африканська чума свиней — безпечна.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
21-01-2018, 16:38
0
5 556