Студенти-другокурсники Чернівецького торгово-економічного інституту представили в обласній науковій бібліотеці різдвяний кулінарний перформанс.
Страви, які вони приготували, виглядають, як витвір мистецтва, пише molbuk.ua
Стіл накритий вишитою скатертиною і рушниками. Посередині – дідух, по боках – зубчики часнику, щоби всі були здоровими. У глиняних мисках і макітрах – кутя,боби, квасоля, смажені карасики з кукурудзяною мукою, оселедець по-домашньому, білі гриби із борошняною запражкою, салат з червоного буряка і сушених грибів…І незвичні страви – квасоля з чорносливом, вареники з маком і смаженою цибулею, запечені з халвою яблука. Кошики заповнені пампушками, шматочками яблучного пирога, завиванцями з маком.
– Ми зі студентами перемістилися на сотню років назад, щоби відчути смак наїдків, які готували наші прабабусі на Святий вечір. Я переглянула не одну кулінарну книжку, але в жодній не знайшла цих старовинних рецептів, – розповіла старший викладач кафедри технології та організації ресторанного господарства Любов Струтинська. – Я сама родом із села Лопушне на Вижниччині. Деякі страви приготовлені за рецептами моєї прабабусі Василини. Вона дружила з родиною барона Миколи Василька, який мав маєток у Берегометі. Й деякі страви прабабуся взяла звідти. Понині ми готуємо їх на Святвечір і Різдво. Багато господинь на нашій вулиці мають власні рецепти. На Святвечір вони готують не 12, як прийнято, а 20 і більше страв. Коли я малою ходила колядувати, то мене пригощали різною смакотою. Це відчуття Святого вечора та Різдва постійно живе в моїй душі. Я намагаюся передати його своїм студентам. Зараз дуже популярне здорове харчування. А буковинська стародавня кухня складалася з екопродуктів і технологій, які не вбивали корисні інгредієнти. Страви готували у печі в глиняному посуді.
Пані Любов представила одну зі страв, яку готують на Святвечір в їхній родині, – квасолю з сушеними сливами.
"Поєднання соленої квасолі та солодкого чорносливу створюють неповторний смак, – запевнила пані Любов. –А це вареники з картопляним тістом, всередині мак, помащені смаженою цибулею. Дуже смачні!".
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
28-12-2017, 14:26
0
5 755