Бджолярі радять купувати мед у перевірених пасічників і не завжди пробувати його на смак.
Голова Асоціації виробників продуктів бджільництва "Буковинський бджоляр" Василь ПАЛАМАР каже, що найважливіше під час купівлі меду – знайти совісного пасічника. Візуально майже неможливо визначити, чи натуральний мед. Це достовірно можна побачити після лабораторних досліджень. Тому гарантія якості – чесне слово пасічника.
Якщо мед не кристалізується – був перегрітий – Бажано мати знайомих, які цим займаються і яким можна довіряти. Якщо таких у вас немає – купуйте на ринку. Стежте за тими продавцями, які стоять на ринку постійно. Конкуренція досить висока. Ті, що постійно продають мед, цінують свою репутацію і точно вас не обдурять, – розповідає пасічник.
Часто покупці оцінюють мед тільки за зовнішнім виглядом. Якщо мед кристалізується чи вже не рідкий – оминають його. Пасічник каже, що це неправильно, адже натуральний мед має кристалізуватися.
– У наших умовах тільки мед з акації лишається рідким. Якщо він не чистий, а і з інших трав – він також буде кристалізуватися. Це нормальний процес, і так має бути, – запевняє пасічник. – Стежте, щоби мед був однорідним. Не має бути багато шарів. Їх наявність може свідчити про те, що мед був перегрітий, і тоді він може не кристалізуватися, адже корисні сполуки, які це роблять, убиті.
Основне під час купівлі меду – пробувати його на смак. Ви не маєте відчувати карамельного запаху і смаку.
– Всі бджолярі радо дадуть вам спробувати їх продукт. Це робиться не тільки для того, аби ще раз запевнитися у натуральному смаку, а й для того, аби ви перевірили, чи підходить вам цей продукт. Мед буває різний, із різних трав і квітів, кожному подобається різне, – розповідає пан Василь.
Інших способів перевірити на ринку мед на натуральність немає. Всі види різні за консистенцією, кольором та запахом, тож єдиних критеріїв якості немає.
Натуральний мед не пліснявіє, там є цукорСередня ціна за літр меду зараз становить 150 гривень. Найдорожча – "акація", найдешевший мед – із соняшнику та ріпаку.
– Ціни – умовні, адже кожен пасічник намагається продати свій продукт і робить знижку. Те, що мед із соняшника найдешевший, не означає, що він поганий. У Європі це найцінніший сорт, але в Україні соняшнику багато, тому і ціна відповідна. Акація дорога, вона іншої консистенції і не кристалізується, – розповідає В. Паламар.
Кажуть, мед не має терміну придатності, проте краще його споживати свіжим.
– Його знаходили і в пірамідах – і він був придатний до споживання. Та все ж, краще їсти його протягом року чи двох. Він буде якісний і на третій, і на десятий рік, проте корисних властивостей буде менше. Вони з часом втрачаються і лишаються тільки цукри,– пояснює пасічник.
За високої вологості мед може бродити. Так не має бути, але це свідчить про те, що він натуральний.
– Він бродить, якщо у ньому високий вміст вологи. Можливо, його зібрали недостатньо спілим, та це не означає, що він не натуральний. Цукор не бродить, він пліснявіє. Тож якщо там будуть домішки – мед дасть про це знати, – розповідає В. Паламар
Він також наголошує, що найбільш багатим на вітаміни є не мед із банки, а "забрус".
– Коли мед із частинками воску, він набагато корисніший. Справа у тому, що коли бджола запечатує рамку із медом, вона виділяє певні речовини, аби мед не зіпсувався і тримався свіжим. Ці речовини зберігаються у воску і мають сильні антисептичні властивості. Для дітей цей мед найкращий, – запевняє бджоляр.
Ціни за літр меду в Україні (грн)Акація, темний мед – 200-250
Липа, гречка і різнотрав’я – 170-180
Ріпак та соняшник – 130-150
25-11-2017, 19:30
0
2 724