RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » Новини Чернівців » Пасічник з Буковини порадив, як обирати та купувати натуральний мед

Пасічник з Буковини порадив, як обирати та купувати натуральний мед

Бджолярі радять купувати мед у перевірених пасічників і не завжди пробувати його на смак.

Голова Асоціації виробників продуктів бджільництва "Буковинський бджоляр" Василь ПАЛАМАР
каже, що найважливіше під час купівлі меду – знайти совісного пасічника. Візуально майже неможливо визначити, чи натуральний мед. Це достовірно можна побачити після лабораторних досліджень. Тому гарантія якості – чесне слово пасічника.

Якщо мед не кристалізується – був перегрітий

– Бажано мати знайомих, які цим займаються і яким можна довіряти. Якщо таких у вас немає – купуйте на ринку. Стежте за тими продавцями, які стоять на ринку постійно. Конкуренція досить висока. Ті, що постійно продають мед, цінують свою репутацію і точно вас не обдурять, – розповідає пасічник.
Часто покупці оцінюють мед тільки за зовнішнім виглядом. Якщо мед кристалізується чи вже не рідкий – оминають його. Пасічник каже, що це неправильно, адже натуральний мед має кристалізуватися.
– У наших умовах тільки мед з акації лишається рідким. Якщо він не чистий, а і з інших трав – він також буде кристалізуватися. Це нормальний процес, і так має бути, – запевняє пасічник. – Стежте, щоби мед був однорідним. Не має бути багато шарів. Їх наявність може свідчити про те, що мед був перегрітий, і тоді він може не кристалізуватися, адже корисні сполуки, які це роблять, убиті.
Основне під час купівлі меду – пробувати його на смак. Ви не маєте відчувати карамельного запаху і смаку.

– Всі бджолярі радо дадуть вам спробувати їх продукт. Це робиться не тільки для того, аби ще раз запевнитися у натуральному смаку, а й для того, аби ви перевірили, чи підходить вам цей продукт. Мед буває різний, із різних трав і квітів, кожному подобається різне, – розповідає пан Василь.

Інших способів перевірити на ринку мед на натуральність немає. Всі види різні за консистенцією, кольором та запахом, тож єдиних критеріїв якості немає.

Натуральний мед не пліснявіє, там є цукор

Середня ціна за літр меду зараз становить 150 гривень. Найдорожча – "акація", найдешевший мед – із соняшнику та ріпаку.

– Ціни – умовні, адже кожен пасічник намагається продати свій продукт і робить знижку. Те, що мед із соняшника найдешевший, не означає, що він поганий. У Європі це найцінніший сорт, але в Україні соняшнику багато, тому і ціна відповідна. Акація дорога, вона іншої консистенції і не кристалізується, – розповідає В. Паламар.

Кажуть, мед не має терміну придатності, проте краще його споживати свіжим.

– Його знаходили і в пірамідах – і він був придатний до споживання. Та все ж, краще їсти його протягом року чи двох. Він буде якісний і на третій, і на десятий рік, проте корисних властивостей буде менше. Вони з часом втрачаються і лишаються тільки цукри,– пояснює пасічник.

За високої вологості мед може бродити. Так не має бути, але це свідчить про те, що він натуральний.
– Він бродить, якщо у ньому високий вміст вологи. Можливо, його зібрали недостатньо спілим, та це не означає, що він не натуральний. Цукор не бродить, він пліснявіє. Тож якщо там будуть домішки – мед дасть про це знати, – розповідає В. Паламар

Він також наголошує, що найбільш багатим на вітаміни є не мед із банки, а "забрус".

– Коли мед із частинками воску, він набагато корисніший. Справа у тому, що коли бджола запечатує рамку із медом, вона виділяє певні речовини, аби мед не зіпсувався і тримався свіжим. Ці речовини зберігаються у воску і мають сильні антисептичні властивості. Для дітей цей мед найкращий, – запевняє бджоляр.

Ціни за літр меду в Україні (грн)
Акація, темний мед – 200-250
Липа, гречка і різнотрав’я – 170-180
Ріпак та соняшник – 130-150
Редактор: diana_vataman
25-11-2017, 19:30
Коментарів 0 Переглядів 2 724

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вранці температура повітря становить -1°


Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
Замість саміту миру – варіанти капітуляції. Блог Ярослава Волощука
Ви помітили, що останніми днями на єдиному марафоні поменшало розмов про другий та наступні саміти миру?
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.