RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Дівчинко, мікрофоном його, мікрофоном, - точка зору

Зловмисники чи ідіоти? Захотіли дешевої слави чи рівень інтелектуального розвитку такий? Недосвідчені політикани чи гопники з підворіття?

Це я з приводу конфлікту, що розгорівся між депутатами від ВО "Свобода" у міськраді і журналістами телеканалу ТВА. Спочатку у п’ятницю в суді, де обирали запобіжний захід депутату Кандибі, якого підозрюють в отриманні хабара. Далі на позачерговій сесії міськради у понеділок, 20 листопада. Крики "Підстилки Бурбака", саморобні плакати, огидний пост у ФБ від депутата Ілюка і штовхання журналістки (зауважте, дівчини) і операторів та, врешті, скарга депутата Мокловича, що на нього напала (!!) журналістка Танащик. І скарга Танащик на Мокловича про перешкоджання журналістській діяльності.

Що далі? Пропоную організаторам та ідейним натхненникам цього дійства варіанти продовження: пікет телеканалу ТВА за участю учнів профтехучилищ і хлопців із гуртків силових видів спорту; непристойні надписи на стінах редакції телеканалу від тієї ж публіки; підпал дверей редакції телеканалу і пробивання шин зеленого "Деу Матіза"; анонімні дзвінки журналісткам "Я тебе, *ука, шас паімєю". І сюжети з перших двох акцій "обурених громадян" на ЧП із репостом на ЧТ. І мовчання всіх інших.

В тому числі глухоніма позиція "свободівця" Мельничука – цілого заступника голови облради (!) і така ж глухоніма позиція Тягнибока (цей може і не знає нічого) – цілого голови цієї партії. Типу, а ми що? Нічого такого. А партія тут при чому? Ми ж патріоти, націоналісти, борці – у нас велика мета – єдина, процвітаюча, національно свідома і соборна. А тут якийсь там місцевий телеканал і пара депутатів. Дріб’язок…

Отут я хочу повернутися назад і дещо нагадати. За пів неоковирної образливої фрази губернатора Бауера на адресу журналістки Чередарик "акули пера і мікрофона" "з’їли" його за два роки – причому гризли дуже болісно і безжально. Не дозволяли собі ніколи навіть словесних випадків проти ЗМІ ні екс-голови облради Шилепницький, чи Гайнічеру, ні екс-голови ОДА Романів, Ткач і Куліш, ні екс-мер Федорук, яким теж діставалося від ЗМІ чимало.

Навіть "всесильний князь Буковини і Бесарабії" часів Януковича Папієв не провокував таких конфліктів і волів за краще лише десь серед своїх обурюватися, що "щось там десь понаписували". І нинішні керівники ОДА, облради і міста, яким чимало дістається у безперервних політичних війнах, що ведуться зараз всіма проти всіх, уникають протистояння зі ЗМІ.

І якби таке сталося, як зараз, років 15 тому, то з тієї "Свободи" летіли би пух та пір’я, або те, з чого вона складається, і гризли би її доти, поки вона або не вибачилася перед телеканалом, або не позбулася тих, кого понабирала, або і те і інше, або просто заховала скандалістів подалі від людських очей, розповівши якусь байку, що вони завжди була, є і буде за свободу слова.

Та чому ж тепер це сталося з депутатами від "Свободи"? Якість "матеріалу" така?

Соціальна, політична і моральна деградація тих, хто проголосив себе політиками, а також системи загалом, сягнули меж, коли це можна роботи безкарно і ще й цим гордитися? Така система виборів, що до рад пройшли випадкові люди, а в партії набрали тих, хто більше ніде не потрібен? Партійна система наскільки вражена гниллю, що вожді вже не контролюють партійні ряди? Чи це взагалі не партії і не депутати, і не політики, і "Свобода" тут ні при чому, бо всі такі?

Просто є такі як Ілюк і Моклович, а є інші - обережніші і хитріші (тут мені пригадався випадок, коли депутат міськради від РМ Ткачук нагрубив журналістці МБ Галині Марків. Лишень я збирався зателефонувати їхньому лідеру Василю Продану, аби згадати весь свій російськомовний лексикон, де єдиним пристойним словом мало бути "Василю", як вождь сам зателефонував журналістці і вибачився за свого колегу)?

Думаю, в цьому всьому мною переліченому якась доля правди таки є. Бо чому, коли сесійну залу міськради обвішали плакатами проти телеканалу, знайшовся лише один депутат Греков, який покинув сесію і якого тут же за це обгадив ЧТ? Значить усі інші такі ж? Чи нема хребтів? Чи байдуже, а у випадку чого можна сказати "Так то ж не я".

Так, журналісти і ЗМІ бувають різні: з різним рівнем знань і компетенції, з різними цілями і завданнями, совісні і не дуже, безсовісні і не дуже, бідні і багатші, з різними засновниками і без них, "аматори від пера та мікрофона" і більш професійні, ті що читали книжки і ті, що дивилися телевізор, великі і малі, товсті і худі, руді і лисі, кучеряві і прилизані, з вусами і без, любителі випити і хворі на виразку, чоловічого роду і жіночого. Але вони не більше, ніж дзеркало тих для кого і про кого пишуть та знімають. І якби не вони, то не було би депутатів і політиків Мокловича та Ілюка, Продана і Чинуша, Каспрука і Бурбака та десятків і сотень інших із усіма їх статусами, привілеями, посадами та політичними бонусами і дивідендами. Був би лише запис у свідоцтві про народження і надпис на мармурі, що такий і такий то десь колись існувати у часі та просторі.

І чому зараз не буде того, що могло би бути років 15 тому? Бо і в журналістів якість "матеріалу" така, і в системі загалом. Тому не буде ні бойкоту ними "Свободи", ні бойкоту її депутатів, ні реакції правоохоронців, ні вибачень, ні складання повноважень чи усунення з партійних посад, ні розборок у партії, ні відкритих листів до Тягнибока, в ООН, чи Раду Європи.

Не буде нічого особливого.

Буде те, що ми спостерігаємо три післяреволюційні роки: поливання брудом, викиди бруду, замовлення у "своїх" "чужих", поділ на "шахматці" на "своїх" і "чужих", і лайно, лайно і лайно в якому рано чи пізно потонуть усі – і "свої", і "чужі". Цей світ прийшов у наше місто надовго, бо його носії ще досить молоді, енергійні, але вже достатньо деградовані морально, цинічні і нагадують зграю в погоні за харчами.

Але що робити в цих умовах дітям, які хочуть бути журналістами, але одразу стикаються з такою реальністю і яких захистити нікому?

Порада: йдіть на курси самозахисту, бо такі розуміють лише силу і підлість. А в мікрофон, на всяк випадок, підсипте трохи свинцевих кульок і якщо щось, лупіть ним по ... . А потім з невинним виглядом, усміхаючись: "Ой, та то я хотіла у вас взяти коментар, а мікрофон вирвався з руки".

Бо якщо не діють система, правила і принципи, то цинізм можна побороти лише цинізмом, а свинство і хамство лише ще більшим свинством і хамством.

Олександр МОСТІПАКА

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
20-11-2017, 20:40
Коментарів 0 Переглядів 3 235


"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник

У 2012 році військовий закінчив економічний факультет
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги