RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Як буковинцям готуватися до пенсії: поради від Управління Пенсійного фонду області

Що потрібно 40-річним жителям Чернівецької області, щоби отримувати у майбутньому нормальну пенсію, і що чекає на тих, у кого не вистачає страхового стажу. Управління Пенсійного фонду в області продовжує відповідати на запитання читачів "МБ" і пояснює зміни у пенсійній реформі.

Пенсія не нижча від прожиткового мінімуму

– Чи вже зараз для виходу на пенсію потрібно мати 35 років загального трудового стажу?
– Ні. До 1 січня 2018 року збережено умови виходу на пенсію за наявності 15 років страхового стажу. Однак вже з 1 січня 2018 року збільшено необхідний страховий стаж для набуття права на пенсію. Так, у 2018 році для забезпечення права виходу на пенсію треба мати не менше 25 років страхового стажу, у 2019 році – 26 років, у 2020 році – 27 років і так далі. Отож в 2028 році мінімальний необхідний страховий стаж складатиме 35 років.

– Мені 55 років, маю 15 років страхового стажу. Коли я зможу вийти на пенсію і яку пенсію буду отримувати?
– Жінки, яким наразі виповнилося лише 55 років, згідно з чинним наразі законодавством, досягнуть свого пенсійного віку в 60 років, і відбудеться це в 2022 році. Тоді необхідний страховий стаж, який даватиме право виходу на пенсію за віком становитиме не менше 29 років. Наявність 15 років страхового стажу не даватиме права на пенсію після досягнення 60 років. Якщо до 2025 року людина встигне набути необхідних на той час 22 років страхового стажу, вона зможе реалізувати право на пенсійне забезпечення у 63-річному віці, якщо ж ні – їй слід зачекати до виповнення 65 років. У такому віці наявність 15 років страхового стажу даватиме право на призначення пенсії. Щодо розміру пенсійної виплати, то, згідно з чинним законодавством, пенсія не зможе бути нижчою від прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Водночас розмір пенсійного забезпечення визначатиметься, виходячи з набутого страхового стажу та зарплати застрахованої особи.

– У якому віці виходять зараз на пенсію жінки? З якого віку будуть виходити з наступного року? Якого року народження жінки будуть виходити на пенсію у 60 років?
– Законом збережено вік виходу на пенсію для жінок, започаткований реформою 2011 року. Наразі вже змогли реалізувати право на пенсію за віком жінки, які народилися до 30 вересня 1959 року і старші цього віку, за умови наявності у них не менше 15 років страхового стажу. Зокрема жінки, дата народження яких припадає на період з 1 квітня 1959 року по 30 вересня 1959 року, виходять на пенсію після досягнення 58 років. Саме жінкам цієї вікової категорії наразі продовжують призначати пенсії.
Ті, хто народився в період з 1 жовтня 1959 року по 31 березня 1960 року, набудуть право на пенсію після досягнення ними 58 років 6 місяців.
З 1 січня 2018 року збільшено необхідний страховий стаж для набуття права на пенсію за віком. Наприклад, в 2018 році пенсія за віком може бути призначена за наявності не менше 25 років страхового стажу, і надалі тривалість мінімального необхідного стажу збільшуватиметься щороку на один рік. Отже, в 2028 році страховий стаж, що забезпечуватиме право на пенсію за віком, становитиме 35 років.
У 60 років виходитимуть на пенсію на загальних підставах жінки, які народилися, починаючи з 1 квітня 1961 року. Таким чином пенсійний вік для жінок та чоловіків зрівняється в 2021 році.

Відмовтеся від зарплати "в конвертах"

– Як нараховують пенсії інвалідам війни, учасникам бойових дій тощо?
– З 1 жовтня перелічені всі складові, залежні від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Під час перерахунку пенсій, надбавок, підвищень, інших пенсійних виплат, залежних від цього показника, використано розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановлений Законом України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" на 1 грудня 2017 року, тобто 1373 гривню, збільшений на 79 гривень – до 1452 гривні. Внаслідок чого зросли мінімальні розміри пенсій за віком при повному стажі, пенсії осіб з інвалідністю та пенсії у зв’язку з втратою годувальника. Збільшилися підвищення до пенсій, встановлені інвалідам війни, учасникам бойових дій, учасникам війни, членам сімей загиблих та померлих ветеранів війни, жертвам нацистських переслідувань, мінімальні виплати для інвалідів внаслідок аварії на ЧАЕС тощо.
Перераховані пенсії з 1 жовтня 2017 року, а також ті, що призначатимуться після цієї дати, не можуть встановлюватись у розмірі, меншому за розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, передбаченому на 1 грудня 2017 року. Це дозволило перерахувати з 1 жовтня пенсії, розмір яких до цього часу складав 949 гривень, збільшивши їх до рівня 1373 гривні.

– Мені 40 років. Що потрібно враховувати, щоб потім мати хорошу пенсію?
– Основними складовими для розрахунку пенсії є страховий стаж та зарплата застрахованої особи. Кожен, хто дбає про пенсійне майбутнє, має розуміти важливість легалізації праці та усвідомлювати наслідки отримання заробітку "в конвертах". Адже тривалість страхового стажу, який напряму залежить від сплати страхових внесків, та гідний рівень зарплати в подальшому визначатимуть рівень пенсійного забезпечення.

Якщо у вас виникають запитання з приводу пенсійної реформи, звертайтеся до редакції "МБ" за номером 58-94-55 або на електронну адресу mail_mb@molbuk.cv.ua.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Sasha_Yu
4-11-2017, 16:01
Коментарів 0 Переглядів 2 332

Теги -

Пожежу помітили сусіди, проте вже тоді, коли полум'я охопило весь будинок

Захисник загинув, а на його гроші було куплено дрони та автомобіль
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Через теплу погоду тюльпани розквітли майже на 20 днів раніше


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.