На Буковині о 19 год. 35 хв. 09.07.2017 р. до реанімаційного відділення Путильської ЦРЛ з діагнозом отруєння грибами поступила мешканка с. Киселиці Путильського району 1987 р. н. У даний час стан потерпілої середньої важкості, повідомляє Путильська райдержадміністрація.
Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей роблять висновки лише на основі свого гіркого досвіду. Щоб не отруїтись грибами, фахівці закликають дотримуватися правил, які необхідно знати кожній людині:
купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків;
збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні;
не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках - вони не завжди відповідають дійсності;
не куштуйте сирі гриби на смак;
ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти; усі сумнівні – викидайте, нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – викидайте, гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку;
гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;
не пригощайте в жодному разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;
значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин; якщо вживати їх декілька днів підряд - також можна отруїтись;
суворо дотримуйтесь правил консервування грибів; неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм; гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.В жодному разі не можна вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої та молоко, - це може пришвидшити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
10-07-2017, 13:32
0
5 444