RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Влада Буковини радилася про роздільний збір сміття

На території Чернівецької області утворюються приблизно 170 тис. тонн побутових відходів. Станом на 22 червня 2017 року в реєстрі місць видалення відходів області зареєстровано 155 місць видалення відходів. В районах області відходи розміщуються на 268 сміттєзвалищах. Площа земельних ділянок зайнятих сміттєзвалищами складає біля 360 гектарів. Більшість місць видалення відходів за кількістю не перевищили максимальних обсягів накопичення, але є такі, що вичерпали свої можливості.

Про це повідомляє прес-служба облдержадміністрації.

З 1 січня 2018 року законодавчо буде заборонено захоронення на сміттєзвалищах несортованих відходів, адже в Україні – майже 7 тисяч законних і близько 35 тисяч незаконних сміттєзвалищ.

Пункт "і" статті 32 Закону України "Про відходи" забороняє захоронення не перероблених (необроблених) побутових відходів. Тому, органи місцевого самоврядування відповідно до статті 21 32 Закону України "Про відходи" зобов’язані забезпечити організацію роздільного збирання відходів на підпорядкованій їм території. А це означає, що відходи, які підлягають вторинній переробці (скло, полімери, папір та інші), повинні збиратися окремо та передаватися на утилізацію.

Потрапляючи на сміттєзвалище, відходи забруднюють навколишнє середовище – грунт, повітря, воду, – залишаючись там від декількох до сотень років тому, що в природних умовах вони не можуть швидко трансформуватись бактеріями та під дією інших природних чинників, наприклад папір переробляється за 2-3 роки; консервна банка – 120-150 років; звичайний поліетиленовий пакет – 200 років; пластикова пляшка – 500 років; скло – більше 1000 років. В першу чергу, довкілля забруднюється фільтратом – це отруйна рідина, яка проходить через усе тіло звалища і несе із собою у підземні води забруднюючі речовини. Окрім того, у фільтраті довгий час залишаються бактерії, які спричиняють захворювання практично в усіх живих організмів. Фільтрат може потрапляти, як до поверхневих так і до грунтових вод і спричиняти їх забруднення.

Часто сміття просто спалюють. Під час горіння виділяються токсичні гази, утворюються небезпечні хімічні сполуки, які забруднюють атмосферне повітря. Спалювання відходів у дворах розглядається нашим законодавством як правопорушення, що передбачає штрафні санкції.

Головне правило, яке потрібно запам’ятати: змішані відходи – це сміття; роздільно зібрані відходи – це ресурси, тобто такий матеріал, з якого можна виробити нові корисні речі.

Взявши за приклад досвід європейських країн необхідно облаштувати майданчики для встановлення контейнерів з роздільного збирання побутових відходів далі встановити контейнери різного призначення. Контейнери жовтого кольору - призначені для поліетиленової тари. Контейнери синього кольору - призначені для паперу та картону. Контейнери з зеленого кольору - для скла та ін.

Важливим питанням впровадження системи роздільного збирання сміття є проведення роз’яснювальної роботи серед населення щодо негативного впливу твердими побутовими відходами на довкілля, а також налагодження ринку збуту відсортованого сміття, що в свою чергу створить передумови додаткових надходжень до місцевих бюджетів.

Існуюча в Україні практика поводження з ТПВ не забезпечує захист населення і навколишнього природного середовища від шкідливого їх впливу. І це є загальнодержавною проблемою. Тому, органами місцевого самоврядування слід відповідальніше ставитися до виконання своїх, визначених законом України "Про відходи", "Про охорону навколишнього природного середовища" та "Про місцеве самоврядування".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Igor
23-06-2017, 22:58
Коментарів 0 Переглядів 3 363

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.