RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Найдорожче, що я придбав – це друзі». Яким запам’ятався поет з Чернівців Микола Бучко

Сьогодні уночі відійшов у кращі світи Микола Бучко. Поет і добра людина. Останні роки він тяжко хворів, майже не виходив за поріг своєї квартири, але продовжував писати вірші та друкувати їх у "Молодому буковинці".

Ми висловлюємо щирі співчуття рідним.


– Ніякі гроші не варті того, щоб дарувати людям творчість, – казав Микола Бучко. – Я публікуюся з десяти років, але таких думок не закрадалося. Я сумнівався лише в одному, чи я буду вартий уваги як автор.

Ліна Костенко казала, що поету не треба нагород, його доля нагородила. Я б додав: тяжким ярмом, від якого не можна відчепитися. В ті моменти, коли я писав Шевченка, – "Як важко дихати! Не тільки тіло, а й душа холоне, моя душа самотняя…" – до мене біль повернувся. Біль, якого вже не було. Відтоді як я лежав пластом у квартирі на вулиці Гагаріна. Сусід побачив мене з веранди, розбив скляні двері, бо я не міг дотягнутися до знеболювального… А народ завжди чекає митців, які висловлять почуття, і молодь відчуває це, саме так вона самореалізовується. Поетів не має бути мільйон, як сказала Ліна Костенко, але без них неможливо.

У світ вийшло 12 збірок віршів Миколи Бучка.

«Найдорожче, що я придбав – це друзі». Яким запам’ятався поет з Чернівців Микола Бучко


"Останню книжку "Замість поеми" я присвятив людям, які відіграли певну роль у моєму житті і завдяки яким я ще тримаюся на цій землі, – зізнавався він. – На Великдень дарують писанки, а я дарую свої вірші. Відомим і простим чернівчанам. Письменникам, поетам, художникам, викладачам, журналістам, знайомим, сусідам, дітям… Хочеться сказати про них добре слово. Присвятив їм цикл віршів "Безкінечники". Вже 46 років проживаю в Чернівцях. І найдорожче, що придбав за цей час, – це друзі. Осмислюю прожите та пережите, втілюю у поезію".

"Найприємніше, коли напам’ять читають мої вірші. Нещодавно до мене на виклик приходив лікар. З порога почав декламувати: "Дочекалась таки, дочекалась. На порозі стоїть…".І продовжує: "Миколо Івановичу, я був другокурсником, коли ви приходили до нас у гуртожиток". Оглядаючи мене, ще кілька віршів цитував…".

- Я дуже люблю вірші Миколи Бучка. Він неодноразово бував у нашій бібліотеці, зустрічався з читачами, – розповіла директор Муніципальної бібліотеки Леся Щербанюк. – Микола був дуже щирим, справжнім, нелукавим, глибоко відчував цей світ. Про нікого не сказав жодного поганого слова, що буває вкрай рідко.

«Найдорожче, що я придбав – це друзі». Яким запам’ятався поет з Чернівців Микола Бучко


Пісні на вірші Миколи Бучка виконували Софія Ротару, Лілія Сандулеса, Іво Бобул, Назарій Яремчук, Павло Дворський.

"На першій платівці Софії Ротару "На Івана Купала" є пісня з однойменною назвою на мої вірші, – пригадував поет. – Пісня на мої слова у виконанні Лілії Сандулеси стала шлягером року. Назарій Яремчук виконував "Христину" і "Танго матіоли". Остання пісня увійшла до зібрання найкращих шлягерів ХХ століття. Павло Дворський написав музику до приблизно 20 моїх віршів. Є також твори у виконанні камерного хору, романси, балади".

– Вірші Миколи Бучка однаково добрі і для минулого століття, і для теперішнього, – висловився декан філологічного факультету ЧНУ Борис Бунчук. – Вони однаково сильні. Ми звикли до цих виразів: "поет для народу, для людей, для читача"… Микола Бучко більше поет для поетів. Мені здається, що це – вищий пілотаж.

Коли Миколу Бучка запитали, чого він хотів би найбільше, він процитував рядок одного зі своїх віршів: "Хочу, щоби ми не сивіли тяжко, як слова святих могил…".

«Найдорожче, що я придбав – це друзі». Яким запам’ятався поет з Чернівців Микола Бучко


Поет писав:

Це ми сивієм…Тяжко…Як слова
Святих могил – незраджених, нетлінних.
Це ми сивієм. Мов чебрець-трава
Край болю неземного України.
І – стільки в наших душах свіжих ран!
Серця голосять сиво… Як Причинна…
І – з неба хмара лячно визира
Мутними яничарськими очима.


КАРБ

Галині Тарасюк


Відійдіть від мене хоч на крок,
Відійдіте!..
Сам-один повинен
Не спіткнутись в гомоні думок,
Не скотитись в плетиво зайвинне
Сумнівів,
Лукавих роздоріж,
Засторог непевних і примхливих...
Відійдіте!..
Я не хочу між
Натовпів, немов туманів хтивих,
Бути не собою, а лишень
Тінню випадковою сідою.
Відійдіте!
Я ж бо не мішень
Для чийогось влучного набою,
Для чийогось погляду...
Мені
Хочеться душею порадіти
Неповторності ночей і днів...
Ще – моїх!..
Я прошу, відійдіте!


З досьє "МБ"

Микола Бучко – поет, перекладач, журналіст.

Народився 19 серпня 1948 року в селищі Удич на Вінниччині.

Закінчив філологічний факультет ЧДУ. Автор 12 поетичних книг, серед них "Іконографія", "Сиві очі мойого міста" (українською та англійською мовами), "При світлі слова", поема-реквієм "Пророк або остання ніч Шевченка", книга поетичних присвят "Замість поеми".

Лауреат кількох республіканських та обласних літературно-мистецьких премій.

Помер у Чернівцях після важкої хвороби у ніч на 2 червня 2017 року.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Надія Будна
2-06-2017, 15:40
Коментарів 0 Переглядів 2 828

Працівники Служби порятунку тричі виїжджали на розпилення повалених дерев у місті Чернівці.
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!