RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Хлопці, гуляйте звідси»: як школярам у Чернівцях алкоголь та цигарки продавали

"МБ" вирішив з’ясувати, чи часто неповнолітнім продають цигарки та алкоголь?

Для експерименту залучили двох 14-річних хлопців-восьмикласників однієї з чернівецьких шкіл (із дозволу адміністрації тієї школи).

Ми пройшлися з Ігорем та Миколою (імена змінені – авт.) п’ятьма точками у центрі міста – і крихітними цілодобовими магазинчикам, і супермаркетами. Я чекала хлопців на вулиці. Вони йшли всередину і намагалися купити пачку цигарок або алкоголь, а потім мені розповідали, як все було.

Спочатку ми зайшли до цілодобового магазинчика у підвалі у центрі міста. Там хлопців спіткала невдача. Продавець, глянувши на них, відмовилася продавати цигарки: "Хлопці, у мене вже нещодавно були проблеми з поліцією, тому йдіть гуляйте". Наступним був магазин на вулиці І. Франка. Але й там школярів спіткала невдача. Продавець поцікавилася, на що юнаки дивляться, а коли вони відповіли, що на цигарки, відказала: "Хлопці, ви не в той відділ дивитеся".

– Тоді ми сказали, що татові хочемо купити такі-то цигарки. Але продавець відповіла, що завозу немає і поки що не буде, – розповідають школярі.

Зате в трьох наступних магазинах все минуло вдало. Вже через хвилину 14-річний Ігор вийшов із магазину на тій же вулиці І. Франка з пачкою цигарок.

– Я сказав, що татові потрібно купити цигарки, зробив вигляд, що телефоную йому запитати, які саме, і цигарки продали, – розповідає Ігор. – Не запитали про вік, лише поцікавилися, чи є паспорт. Ми відповіли, що із собою немає. Та все одно продали.

Також ми навідалися до супермаркету у центрі міста. Тут уже Ігор проявив ініціативу. Він підійшов до охоронця і попросив його, щоби той дозволив придбати пачку цигарок для тата. Охоронець погодився допомогти і поговорив із касиром, після чого вона продала цигарки.

Пішли й до універсаму неподалік ринку "Центральний". Там Микола взяв пляшку слабоалкогольного напою з вмістом спирту 4,7%.

– Підійшов, взяв, постояв у черзі, поставив на касу, – ділиться враженнями Микола. – Касир у мене навіть нічого не запитала.

Хлопці також розповіли, що їхнім ровесникам часто без проблем продають у магазинах алкоголь або цигарки.

– Буває, що навіть не запитають про вік чи паспорт, – каже Микола. – Або часом можуть поцікавитися, чи є паспорт. Я кажу, що немає із собою, і все одно продають. А якщо навіть і не продають, то хлопці просять когось із охоронців чи з інших дорослих купити для них алкоголь і цигарки, і вони погоджуються. Або ж можна сказати, що купуєш для тата. Це також діє.

Школярі переконані: якщо в усіх магазинах категорично відмовлятимуться продавати тютюнові вироби чи алкоголь неповнолітнім, це ускладнить доступ підлітків до цих товарів.

– Хто хоче купити – той щось вигадає і купить, – розмірковують хлопці.

Школярі віддали куплені цигарки і алкоголь, чеки та здачу і пішли додому.

Отож, результати такі: із п’яти магазинів заборонений товар школярам-восьмикласникам продали у трьох.

"МБ" звернувся до управління поліції в області за порадою, як діяти у випадку, коли став свідком, що у магазині продають цигарки чи алкоголь неповнолітнім.

– Треба відразу набирати 102! А тим часом притримати того підлітка. Розпитати його, навіщо він це робив. Якщо його за алкоголем відправили батьки – тоді вже відповідати будуть батьки. Якщо ж це ініціатива самої дитини – тоді спілкування буде з нею. Коли на місце події приїдуть працівники поліції, вони розбиратимуться у ситуації. За продаж алкоголю чи тютюнових виробів власника цього закладу оштрафують на значну суму, також можуть позбавити ліцензії на продаж цигарок та алкоголю.
Редактор: maryna_k
13-05-2017, 19:40
Коментарів 0 Переглядів 3 152

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.