RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » Новини Чернівців » До молока на ринках Чернівців часто доливають соду та крохмаль

До молока на ринках Чернівців часто доливають соду та крохмаль

Продукти, які швидко псуються, - молоко, м’ясо, - у лабораторіях на ринках Чернівців перевіряють щодня. Зокрема, м’ясо перевіряють на трихінельоз. Та з м'ясом значно менше проблем, ніж із молоком.

Про це кореспондентові molbuk.ua повідомив головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарії управління Держпродспоживслужби у місті Чернівці Володимир КОЛАЧНИК:

– У м’ясі майже нічого такого не знаходять, все добре. А от серед молока на ринках часто виявляють фальсифікат, – зауважує В. Колачник. – Туди додають крохмаль, соду, щоби молоко не так швидко кисло. Жирність фальсифікувати не можуть, бо ще, слава Богу, не мають виходу на пальмову олію.
Згідно санітарних правил, на ринках заборонено продавати молоко у використаних пет-пляшках. Має бути або скляна тара, або нова пластикова пляшка. Проте не всі продавці дотримуються цього.

У жодному разі фахівець не радить на ринку куштувати на смак сире молоко.

- Ви бачили, як продавці дають куштувати покупцям молоко? Беруть кришечку від пляшки, наливають туди молока. Не сподобалося – ви пішли далі. За вами йду я, і та слина залишається там і потрапляє в пляшку. І таким чином у тому молоці може бути й туберкульоз, і бозна-що, – каже Володимир Колачник.

Та хоча продукція на ринку і перевіряється, але 100-відсоткової гарантії, що ви придбаєте якісні та безпечні продукти, немає.

Важливу роль тут відіграє добросовісність самих продавців.

- Не треба відкидати людський фактор, – зауважує спеціаліст. – Наприклад, я привіз вранці два мішки картоплі, до обіду їх продав, потім мені підвезли ще два мішки вже неперевірених овочів. А я з тим самим папером із лабораторії продаю далі. На м’ясо, коли воно проходить ветсанекспертизу, ставиться позначка придатності, в якій міститься інформація про область, район (місто) та номер державної лабораторії ветсанекспертизи. Але доки туша м’яса ціла, її видно. Та коли її розрізають, вже позначок не розбереш. Тут також багато залежить від того, наскільки чистий на руку продавець, чи він у пакетику не приніс ще щось. Біля кожного шматка ніхто ж стояти не буде. Тому краще купувати у тих продавців, яких знаєш і яким довіряєш.

Порада
Задля безпеки потрібно завжди обов’язково обробляти придбану на ринку продукцію. М’ясо добре проварити, якщо готуєте його на шашлики – довго маринувати. Овочі та фрукти ретельно промивайте теплою водою.
Редактор: Галина Олійник
5-05-2017, 13:49
Коментарів 0 Переглядів 6 497

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вранці температура повітря становить -1°


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута

Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.