Продукти, які швидко псуються, - молоко, м’ясо, - у лабораторіях на ринках Чернівців перевіряють щодня. Зокрема, м’ясо перевіряють на трихінельоз. Та з м'ясом значно менше проблем, ніж із молоком.
Про це кореспондентові molbuk.ua повідомив
головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарії управління Держпродспоживслужби у місті Чернівці Володимир КОЛАЧНИК:
– У м’ясі майже нічого такого не знаходять, все добре. А от серед молока на ринках часто виявляють фальсифікат, – зауважує В. Колачник. – Туди додають крохмаль, соду, щоби молоко не так швидко кисло. Жирність фальсифікувати не можуть, бо ще, слава Богу, не мають виходу на пальмову олію.
Згідно санітарних правил, на ринках заборонено продавати молоко у використаних пет-пляшках. Має бути або скляна тара, або нова пластикова пляшка. Проте не всі продавці дотримуються цього.
У жодному разі фахівець не радить на ринку куштувати на смак сире молоко.
- Ви бачили, як продавці дають куштувати покупцям молоко? Беруть кришечку від пляшки, наливають туди молока. Не сподобалося – ви пішли далі. За вами йду я, і та слина залишається там і потрапляє в пляшку. І таким чином у тому молоці може бути й туберкульоз, і бозна-що, – каже Володимир Колачник.
Та хоча продукція на ринку і перевіряється, але 100-відсоткової гарантії, що ви придбаєте якісні та безпечні продукти, немає.
Важливу роль тут відіграє добросовісність самих продавців.
- Не треба відкидати людський фактор, – зауважує спеціаліст. – Наприклад, я привіз вранці два мішки картоплі, до обіду їх продав, потім мені підвезли ще два мішки вже неперевірених овочів. А я з тим самим папером із лабораторії продаю далі. На м’ясо, коли воно проходить ветсанекспертизу, ставиться позначка придатності, в якій міститься інформація про область, район (місто) та номер державної лабораторії ветсанекспертизи. Але доки туша м’яса ціла, її видно. Та коли її розрізають, вже позначок не розбереш. Тут також багато залежить від того, наскільки чистий на руку продавець, чи він у пакетику не приніс ще щось. Біля кожного шматка ніхто ж стояти не буде. Тому краще купувати у тих продавців, яких знаєш і яким довіряєш.
ПорадаЗадля безпеки потрібно завжди обов’язково обробляти придбану на ринку продукцію. М’ясо добре проварити, якщо готуєте його на шашлики – довго маринувати. Овочі та фрукти ретельно промивайте теплою водою.
5-05-2017, 13:49
0
6 497