RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Дороге житло, бо мало землі: Чернівці змагаються з містами–мільйонниками за вартість квартир


Чернівецькі квартири – у п’ятірці лідерів серед міст України за своєю вартістю. Такі дані ріелторського опитування днями оприлюднив портал нерухомості Domik.ua. Сайт назвав мінімальну вартість за двокімнатне житло в Чернівцях – 22 тисячі доларів. Дорожче лише у Києві, Харкові, Одесі та Львові – від 24 до 30 тисяч умовних одиниць. А от обласні центри-сусіди Івано-Франківськ, Ужгород і Хмельницький пропонують двокімнатні квартири за 12,5-15 тисяч.

П’ятеро з восьми опитаних нами чернівчан вважають такі цифри надто високими і тішаться, що купувати житло зараз їм не треба.

– Добре, що в мене є квартира, яка дісталась від батьків. За моєї зарплати в 2700 я би ніколи не могла собі дозволити це, – вважає Ольга Скляр.

– Я орендую житло, плачу за однокімнатну квартиру п’ять тисяч, допомагають батьки. Дорого, але це новий будинок, близько до центру і роботи, не треба щодня витрачати час і гроші на дорогу, – ділиться чернівчанка Євгенія.

Чому за житло у Чернівцях треба викласти як за помешкання у містах із мільйонним населенням, "МБ" пояснив директор одного з агентств нерухомості Євген Бреник.

– Перше, що впливає на вартість квадратного метра квартири, – це вартість землі. Вона у нас дуже дорога, бо землі мало. Зараз вільних земельних ділянок у центральній частині міста немає. Для того, щоби збудувати в центрі, доводиться розселяти старі будинки. При цьому собівартість землі виходить дуже дорогою, – розповідає він. – Друге – ціна залежить від якості будівництва. Якщо дорогі матеріали та комплектуючі, відповідно будуть вищі ціни за житло.

За словами фахівця, ринок чернівецької нерухомості дуже різниться в ціновій політиці. Середня однокімнатна квартира в новобудові має біля 35 квадратів. За середньої вартості квадратного метра в місті 600 доларів таке нове помешкання обійдеться у понад 20 тисяч. При цьому можна знайти однокімнатні квартири за 12-15 тисяч "зелених".

Суму 500-600 доларів за квадратний метр ріелтори називають середнім показником як для новобудов, так і для вторинного ринку. Є і дорожче, і значно дешевше. За інформацією різних агентств нерухомості, станом на сьогодні ціна за квадратний метр квартири в новобудовах коливається від 8 до майже 25 тисяч гривень (у доларах – від 300 до майже 800).

Як зазначає Євген Бреник, сума залежить від місця розташування, забудовника, поверху, квадратури, від того, що є в квартирі, чого немає. Під час оцінки вартості житла в новобудовах враховують також стадію будівництва: якщо будинок в експлуатацію, ціна буде трохи вища, ніж у випадку поточного будівництва. Тому часто люди укладають угоди про купівлю ще на початкових етапах будівництва їхнього майбутнього помешкання.

Експерти визнають: попри можливу дорожнечу житла, великого дефіциту покупців немає. На вторинному ринку за останні кілька років ціни впали на 20-30 відсотків, однак перевагу надають все ж новеньким квартирам замість вторинного ринку.

Найохочіше купують квартири в центральній частині Чернівців або максимально близько до центру, хоча коштують вони там зазвичай дорожче. Серед найпопулярніших вулиць – Головна, Комарова та проспект Незалежності. Порівняно мало продають помешкання в мікрорайоні Гравітон та на околицях. Це пояснюється розвиненою інфраструктурою та близькістю до важливих об’єктів – дошкільних та освітніх закладів, медичних установ, магазинів, зручністю транспортного сполучення.

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Марина Кавкало
21-04-2017, 20:41
Коментарів 0 Переглядів 7 182

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.