На ринках Буковини з’явилися перші гриби нового сезону, яких називають зморшками, шушеребками, сморчками... Щоправда, ціни кусаються – просять за літрове відерко 35 гривень.
- Пригріло сонечко й вони тут як тут, - розповідає Інна Платаш з Іванівців Кельменецького району, тримаючи в руках два здоровенних зморшки. - Тут свіжий зруб, який огрівається, ось гриби й розплодилися.
Як каже жінка, зморшки родять щороку, вони з чоловіком Сергієм, лісником Іванівецького лісництва Сокирянського держлісгоспу, залюбки їх збирають в урочищі “Ріпище”.
- Це умовно їстівні гриби, їх є декілька видів, перед нами – зморшок польовий, - додає лісничий Микола Гринько. – Полюбляють відкриті місця, ростуть групами. За смаковими даними зморшки відносяться до грибів третьої категорії, хоча в Європі їх вважають делікатесними грибами. Перед вживанням зморшки обов’язково треба відварити, відвар злити і тільки потім відправити в суп, смажити чи тушкувати. Дуже смачні гриби у тушкованому вигляді або в соусах. Приміром, зморшки тушковані із сметаною, можуть подаватися як окрема страва. У Стародавньому Римі зморшки вважалися делікатесом, тому їх не дозволялося готувати слугам, а до столу їх подавали у вишуканому посуді.
Підписуйтесь на новини "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
4-04-2017, 11:38
0
5 732