RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

На Буковині відбулася дегустація вин

Уже традиційно наприкінці лютого – перед початком весняного сезону – буковинські виноградарі-винороби організували дегустацію аматорських вин, на яку запросили кореспондентів "МБ".

Було представлено понад 30 вин у двох категоріях: сухі та напівсухі.
За словами Івана ФУРКАЛА, голови громадського об’єднання виноградарів та виноробів Буковини, дегустація буковинських вин відбувається уже втретє у Чернівцях.

– Це дегустація не професійна, а любительська, – каже Іван Сергійович. –Особисто я маю приблизно 500 кущів винограду – 120-130 сортів. Мені цікаво спостерігати за кожним сортом: як він почувається у наших умовах. Колекція буковинських виноградарів – понад 400 сортів винограду. Ми ділимося між собою досвідом і обираємо найкращі сорти.

Ростуть на Буковині і європейські, і американські, і кримські, і південноукраїнські сорти, і чудово тут почуваються, дають прекрасні плоди.

Вино зробити – це дуже копітка праця, адже потрібно на кожному етапі дотримуватися технології: витримка у часі, освітлення, температура. Дегустація – досить цікавий і серйозний процес. Адже кожне вино потрібно було правильно оцінити, відчути його смак та аромат.

– Своє вино впізнати серед такої кількості по-справжньому хороших вин майже нереально, – зауважив Михайло СКРИПНИК, виноградар-винороб із Шилівців, що на Хотинщині. – Цього року я представив два вина: напівсолодке і сухе. Займаюся виноградарством з 1991 року, хоча за спеціальністю я – будівельник. Мене виноград заворожив. На Буковині можна виростити прекрасні сорти, тим паче клімат тепер це дозволяє. Маю понад 100 сортів винограду.

Робота з виноградом приносить задоволення. Особливо, коли він цвіте, здається, що ти зайшов у парфумерний магазин.

– Нині авторитет вина втратився, – каже Сергій АДАМОВИЧ, виноградар зі Сторожинеччини. – Наш клуб створено для того, щоб підіймати цей авторитет якісним вином. Вино – не для пияцтва, ним потрібно вміти смакувати і розрізняти якісне. Вино лікує багато хвороб. Скажімо, червоне знижує високий тиск, але якщо пити його в міру (щоб доза була не більше 40 грамів спирту на добу). А якщо понад міру, то тиск, навпаки підвищиться.
Були на дегустації і гості з Івано-Франківщини та Хмельниччини.

– Вина, які були на нинішній дегустації, чудової якості, не зважаючи на те, що погодні умови минулого року були важкими (були заморозки), – говорить Мирослава Романівна, яка представляла клуб виноградарів Прикарпаття. – Ми ще не вміємо смакувати сухими винами. Нам більше подобаються солодкі, які містять більше цукру. Особисто я вирощую столовий виноград, роблю з нього варення, а також засушую родзинки. До виготовлення вина я поки що готуюся, розвиваю свої смаки.

Чернівчанин Віталій
побував на дегустації вин вперше.
– Мені дуже сподобалося, – каже чоловік. – Єдиний момент – потрібно бути досвідченим дегустатором, щоб гідно оцінити всі вина. Вин було настільки багато, що ти просто не встигаєш оцінити смаковий відтінок кожного із них. Я придбав дві пляшки вина. Одна пляшка коштує 120 гривень. Враховуючи, що це вино натуральне, то це не так дорого, адже звичайне порошкове вино у магазинах коштує від 90-100 гривень.


Як правильно дегустувати вино

Колір. Він залежить від сорту винограду, технології і віку. Молоде біле вино має зеленувато-жовтий відтінок, а молоде червоне – фіолетово-червоний. Із віком вино набуває коричневих відтінків. Келих потрібно нахилити і розглянути колір вина і його глибину. Потім келих з вином збовтують і дивляться, як воно стікає по стінках. Помилково вважають, що чим довше вино стікає по келиху, тим воно якісніше. Насправді це залежить від вмісту в ньому алкоголю.
Запах і букет. Для цього потрібно збовтати келих, запах з’явиться в повітрі. У молодих вин фруктовий запах, у витриманих – складний аромат (включаючи запах кори дуба або трав).
Смак. Всі відтінки вина можна відчути язиком. Вино потрібно трохи потримати в роті і приділити увагу відчуттям і смаку в горлі. Для оцінки смаку можна трохи прицмокнути вино.
Післясмак. Це відчуття, яке залишається після того, як ви проковтнули вино. Він може відрізнятися від того смаку, який відчувався у роті. При цьому звертають увагу на смак алкоголю (він не має відчуватися) і на час, протягом якого смак вина залишається в роті. Чим довший післясмак, тим краще вино.
Редактор: Леся Токарюк
9-03-2017, 23:51
Коментарів 0 Переглядів 3 491



Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми

Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.