RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » Новини Чернівців » Час молитви і прощення із понеділка, 27 лютого, розпочинається Великий піст

Час молитви і прощення із понеділка, 27 лютого, розпочинається Великий піст

У понеділок 27 лютого розпочинається Великий піст. Він триватиме 48 днів і закінчиться 15 квітня – напередодні Великодня. Це найбільш суворий піст, під час якого не можна вживати м’ясні, молочні страви та яйця

Священики кажуть, що це ще й період молитви, каяття, прощення і добрих справ.

– Мої бабуся і мама завжди постили перед Пасхою, і я пощу. Може, тому так довго живу, – каже 91-літня Євгенія БОРЩ. – Їм тільки скоромне: хліб, картоплю, крупи, мащу олією. А у п’ятницю взагалі нічого не вживаю, лише п’ю воду. Ходжу до церкви, молюся, причащаюся і сповідаюся. Мама казала, що треба помиритися з усіма, на кого тримала образу чи сказала про когось погане слово. А ще треба поділитися з нужденними людьми хлібом, одягом, допомогти їм.

– Великий піст починається за сім тижнів до Великодня. Але щороку він припадає на різні дати залежно від Пасхи, – розповів настоятель храму Пресвятої Трійці УПЦ КП у Чернівцях отець Володимир Плішка. – Цього року початок Великого посту припадає на понеділок, 27 лютого, а закінчується в суботу, 15 квітня. Це час духовної підготовки до свята Великодня, період очищення та відновлення, час роздумів, молитви та прощення. Він сягає своїм корінням до сорокаденного посту Ісуса Христа у пустелі, тому найважливішою метою є покаяння, відпущення гріхів та причастя перед Великоднем. Піст – це не просто голодування! Поститися необхідно тілом та душею. Утримання певною мірою від їди та спиртних напоїв допоможе організму очиститися після важкого зимового періоду. А душевний піст полягає в униканні злих слів, справ, помислів, а також гніву, злоби, помсти. Також бажано не розповідати іншим, що ви постите, а тим більше звинувачувати когось у його недотриманні. Оскільки це глибоко індивідуальне для кожної людини.

На думку лікарів, піст корисний для здоров’я, оскільки допомагає розвантажити та омолодити організм, а завдяки більшій кількості овочів та фруктів сприяє зміцненню імунітету.

– Але підходити до цього треба дуже обережно. Постити може лише цілком здорова людина, – вважає завідувач фізіотерапевтичного відділення Чернівецької міської поліклініки №1 Іван МАРЧУК. – Дітям, літнім людям і тим, хто має хронічні захворювання чи переніс тяжку операцію, він протипоказаний. Пісний раціон має обов’язково забезпечувати надходження необхідної кількості білку, тому треба більше їсти бобових, капусти, сої, круп, хліба грубого помелу. Також потрібно вживати олію та горіхи, а замість солодкого – мед, цукати, фрукти.

Лікарі радять тим, хто постить

* Пити багато рідини (півтора-два літри води з медом чи лимонним соком, компот із сухофруктів), особливо у перші та останні дні посту.
* Вживати мед – він позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт, містить велику кількість глюкози та вітамінів.
* Утримуватися від висококалорійних продуктів – печива, макаронів, хліба.
* Варити компоти, узвар з шипшини і трав’яні чаї.
* Вживати більше продуктів рослинного походження – фрукти, овочі.


Що можна їсти під час посту

Каші. У денному раціоні людини, яка постить, обов’язково має бути каша. При цьому не треба обмежуватися одним-двома видами круп, у магазинах їхній вибір досить великий.
Бобові. Під час посту можна вживати квасолю, горох, боби. Їх можна добавляти в рагу, відварювати, готувати з них пюре.
Овочі. Їх можна їсти в необмеженій кількості: всі види капусти, селеру, стручкову квасолю, моркву, картоплю, гарбуз, солодкий перець, помідори, листя салату, шпинату, базиліку.
Фрукти. У пісне меню можна включити яблука, цитрусові, журавлину, гранат.
Гриби. Саме гриби заміняють під час посту м’ясо. Із них можна приготувати різні страви: котлети, суп, соус для каші. Найкраще підійдуть шампіньйони і гливи.
Сухофрукти. Без них теж не варто постувати, адже вони і смачні та корисні. Слід вживати курагу, чорнослив, родзинки, фініки, сушені яблука, груші та сливи. Їх можна додавати до салатів, каш, тушкованих овочів. Також із сухофруктів виходить смачний узвар і кисіль.
Солодощі. Не заборонено вживати мармелад, халву, вівсяне печиво, гіркий шоколад без молока, мед.
Риба. Її можна вживати лише на Благовіщення 7 квітня та у Вербну неділю, 9 квітня.

Підписуйтесь на новини "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Надія Будна
25-02-2017, 16:46
Коментарів 0 Переглядів 2 277

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вранці температура повітря становить -1°


Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
Замість саміту миру – варіанти капітуляції. Блог Ярослава Волощука
Ви помітили, що останніми днями на єдиному марафоні поменшало розмов про другий та наступні саміти миру?
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.