RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

«Секрет піци – в руках і серці», – італієць про сімейний бізнес, який відкрив із дружиною-буковинкою в селі (ФОТО)


У приміщенні старого млина в селі Панка на Сторожинеччині, розташованого між місцевою школою і річкою Сірет, місяць тому відкрили справжню італійську піцерію.

Зайшовши в невелику будівлю, одразу за барною стійкою побачила отвір печі та усміхненого чоловіка середніх літ, який заговорив жвавою італійською до жінки-білявки, що саме розкладала начинку на тісто. Італійця Вінченцо Манчіонеллі в буковинське село привело кохання – дружина Лариса, родом із Панки.

Виїхати з рідного села на заробітки до Італії Ларису Берчук змусило життя. За кордоном жінка знайшла не лише роботу, але й кохання.

«Секрет піци – в руках і серці», – італієць про сімейний бізнес, який відкрив із дружиною-буковинкою в селі (ФОТО)


"Хотілося побудувати своє життя і життя своїй дитині. Приїхавши в Італію, Вінченцо (чоловік Лариси, - авт.) взяв мене до себе на фірму секретаркою. Так ми познайомилися, зійшлися характерами і закохалися, – розповідає пані Лариса. – Так як я будувала будинок тут, в Україні, хотіла, щоби він зробив мені таке опалення, як роблять в Італії. Він приїхав сюди, і йому дуже сподобалося".

Жінка пригадує: тоді, у 2005 році, в Італії була криза. Були труднощі з бізнесом, через що чоловік вирішив власну справу продовжити на Батьківщині дружини: займався встановленням сантехніки, робив опалення в Панці, Сторожинці та Чернівцях. Але і з цією роботою не склалося.

"Тоді ми купили млин, який саме продавався. Захотіли займатися борошном. Вінченцо налагодив все за європейськими стандартами", – каже пані Лариса.

"Млин взагалі був мертвий. Одна машина, а більше нічого не працювало", – додає Вінченцо, поміж італійських слів вставляючи деякі українські.

"Та кажи українською, ти ж знаєш!" – звертається до нього дружина, після чого обоє починають сміятися.

"Як побачили, що в нас виходить хороше біле борошно, подумали зробити тут добудову на майбутню піцерію, щоб могли приходити мами з дітьми, молодь. У селі немає де відпочити людям, де зібратися і випити кави. Зробили документи і розпочали будувати", - продовжує Лариса.

"Помалу, помалу все зробив я", – додає італієць гарною українською мовою.

Піцерію назвали "Маргарита" – на честь Ларисиної доньки Рити. З аналогічною назвою пропонують й одну зі своїх піц, яку дуже полюбляють.

«Секрет піци – в руках і серці», – італієць про сімейний бізнес, який відкрив із дружиною-буковинкою в селі (ФОТО)


Продукти для начинки замовляють з Італії, звідти привезли і всю техніку. Тісто роблять з того борошна, що виготовляють на своєму млині. У планах, за словами Лариси, вирощувати свою пшеницю і зелень, яку на сьогодні вона ніде не знайшла у продажу.

Заходять відвідувачі, господарі йдуть виконувати замовлення: працюють на кухні самі. Допомагає їм сестра Лариси, та дівчина, яку найняли офіціанткою.

Розмову продовжуємо, не відриваючи їх від роботи – за барною стійкою, яка розділяє кухню та основний зал. Своєю відкритою кухнею господарі пишаються. Кажуть, людям цікаво подивитися на процес приготування. І Лариса, і Вінченцо навчалися на піцайоло в Італії, тож цікавлюся секретами справжньої італійської піци.

«Секрет піци – в руках і серці», – італієць про сімейний бізнес, який відкрив із дружиною-буковинкою в селі (ФОТО)


"Для тіста – лише борошно, вода і дріжджі. Справжню піцу тільки руками треба розкладати, надавати форму тісту руками, – пояснює італієць. – Ми намагалися розкатувати, але вона не така, як треба, виходить. Некрасива (сміється, - авт.). Тож секрет – отут, – показує Вінченцо руки, – і отут, – показує на серце".

Він по черзі орудує спеціальними лопатами: однією, дерев`яною, закладає піцу в піч, іншою, круглою і з дірками, прокручує піцу всередині. Як він пояснив, саме остання виконує основну роль – дає рівномірно пропектися тісту і не підгоріти.

«Секрет піци – в руках і серці», – італієць про сімейний бізнес, який відкрив із дружиною-буковинкою в селі (ФОТО)


Піч – ще одна гордість сім’ї: діаметром 180 сантиметрів, одночасно вміщує десять піц. Її Вінченцо будував за італійськими зразками і своїми руками.

Ароматну і рум’яну піцу господар дістає майже миттєво. "Для приготування треба всього 90 секунд, – пояснює Вінченцо. – Температура в печі – 400-420 градусів".

До такої температури підігрівають щоранку: вночі тримають на позначці 300 градусів.

«Секрет піци – в руках і серці», – італієць про сімейний бізнес, який відкрив із дружиною-буковинкою в селі (ФОТО)


"Робота є на весь день. Хоча людей до обіду менше: в селі люди зайняті від ранку. Більше – ближче до вечора, після роботи заходять. Беруть додому, щоб вечерю не готувати, – каже Лариса. – Багато з Чернівців заїжджають, коли їдуть на Мигово. Зараз нам виготовляють рекламу, щоб покласти вказівник біля траси".

"Мені не треба багато грошей, тому не хочу сильно розширюватись, – говорить Вінченцо. – Ця піцерія – на кшталт багатьох італійських: невелика, затишна, де готують тільки піцу, швидко, не як в ресторані".

Середня ціна справжньої італійської піци – від 50 до 75 гривень.

Марина КАВКАЛО

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Марина Кавкало
23-02-2017, 15:06
Коментарів 0 Переглядів 16 510

Фото ілюстративне

Понад 15 країн світу є споживачами продуктів із нашого краю


Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.