RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Українська освіта затеоретизована, а навчання в Європі - більш перспективне, - активіст


Про перспективи закордонного навчання, зокрема в Австрії та Німеччині, та можливості, які воно дає українським студентам, сьогодні, 26 жовтня розповідали громадські активісти "Інституту досліджень соціального капіталу" в Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М. Івасюка. Громадська організація проводить семінари по всій Україні в рамках проекту "Дивись ширше".

"Чому я маю моральне право давати поради про те, як навчатися в Австрії чи Німеччині тому, що я маю освіту і українську, і європейську, навчався у Львівському університеті та Віденському, тож знаю про це з особистого досвіду і можу порівняти. Здобуття європейської освіти – це дуже і дуже цінний досвід сьогодні, який часто стає пріоритетним для роботодавців, – розповідає координатор проекту Дмитро Виговський. – Кожен студент по завершенню навчання має мати запис про хоча б якесь навчання закордоном: це можуть бути курси, стипендійні програми, семестрове навчання тощо".

Він пояснює, чому закордонне навчання останніми роками стало таким привабливим для українських абітурієнтів. "Я пройшов цю систему, працюючи викладачем, здобуваючи науковий ступінь, тому можу стверджувати, що проблеми в українській освіті є. Є незнання про освітні можливості, як з боку студентів, так і викладачів. Також і сама система створює перешкоди для цього: університети самі не дають можливості поїхати і навчитися чогось, чого не має бути в освіті. А здобуття досвіду іноземного навчання допомогло би покращити українську освіту", – каже Д. Виговський.

За його словами, дуже актуальним і важливим зараз є поєднання освіти в нас і закордоном. Коли є розуміння і того, й іншого – є значно кращі шанси на ринку праці. Крім цього, європейські університети змінюють освітню програму відповідно до вимог нашого часу, модернізуючи її та вводячи змішані актуальні спеціальності, як наприклад, економічна інформатика. "Було б дуже добре, якби наші університети перейняли це, бо в нас освіта затеоретизована, а роботодавці часто не мають часу додатково вчити нових працівників", – додає.

Координатор проекту також роз`яснив відмінності в навчанні у вузах Австрії та Німеччини. Відтак, до Австрії вступити легше, адже там є необов`язковим знання німецької мови на перших етапах, а багато предметів, особливо на медичних спеціальностях ведуться англійською мовою. В німецьких університетах знання мови обов`язкове. Та навіть за таких обставин, студент має підтвердити свої знання іноземної спеціальними тестуваннями, які можна пройти і в Україні: ÖSD (для Австрії), Goethe та TestDAF (для Німеччини). Хоча їх вважають рівнозначними, на практиці краще здавати той тест, що більше підходить для країни, куди ви вирушаєте навчатись.

Закордонне навчання якісне та дає більше перспектив, але недешеве. Приблизна ціна за півроку навчання в Австрії коштує біля 400 євро, медичні спеціальності традиційно ще дорожчі – 750 євро за семестр, "бо лікарі і заробляють краще в майбутньому", – додає Виговський. Німецькі виші обійдуться у 120-300 євро за семестр залежно від напряму. А ще вас ніхто не пустить навчатися, якщо ви не маєте з собою мінімальну суму для навчання і проживання. Останнє, до слова, обійдеться як мінімум у 500-600 євро на місяць. Тож, скажімо, якщо їхати на річне навчання, варто розраховувати мінімум на суму 8 тисяч євро.

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Марина Кавкало
26-10-2016, 19:58
Коментарів 0 Переглядів 2 011

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До збірки увійшли вірші, написані впродовж багатьох років.


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.