RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Чернівцях громадяни реалізують власні ідеї за бюджетні гроші

Протягом двох днів чернівчан навчали, як подати власну ідею та зробити її реальною. Тренінг відбувся в рамках проекту "Поширення практики участі громадян у бюджетному процесі на місцевому рівні в Україні", що проводиться Інститутом регіонального розвитку спільно з Чернівецькою міською радою. Крім Чернівців, у 2016 році бюджет участі запроваджують у Львові, Рівному та Хмельницькому.

Цьогоріч міська влада планує надати 7 мільйонів на громадські проекти. За словами керівника проекту Ореста Микити, проекти можуть стосуватися широкого спектру проблем: від встановлення меморіальної дошки до облаштування парку відпочинку чи розваг. "Головне, щоб проект був "твердим", тобто залишав по собі щось матеріальне, як, наприклад, встановлення пам`ятника голодомору. Тоді він має більше шансів на втілення, ніж, скажімо, проведення якогось фестивалю, – каже він. – Проект має бути чітко розписаний, порахований кошторис. Ви можете написати приблизну ціну – 700 тисяч, але якщо експертна комісія, яка розглядатиме проект, оцінить витрати на півтора мільйона (а ріст цін можливий з нашою інфляцією), проект відхилять, швидше за все. Краще дійсно зробити маленьку частину чогось великого, ніж почати великий проект і не завершити його".

Проекти градуються відповідно до фінансування. На малі проекти, що стосуються вулиці, кварталу, району міста, можуть виділити суму до 300 тисяч гривень. Великі – міжрайонного та загальноміського значення – потребують для реалізації від 300 тисяч до 1 мільйона гривень. Всі необхідні кошти виділятиме міська рада, адже, "якщо фінансово долучати мешканців, то ми не зробимо нічого, крім доріг і тротуарів, люди не захочуть давати гроші на інше", – зазначила одна з учасників тренінгу.

Авторами проекту може стати будь-який чернівчанин віком від 16 років, а також об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), органи самоорганізації населення, житлово-будівельні кооперативи, товариства, громадські організації.

У Чернівцях громадяни реалізують власні ідеї за бюджетні гроші


Учасники тренінгу подали багато цікавих ідей. Наприклад, встановлення пам`ятника жертвам голодомору та політичних репресій на розі вулиць Руської і Шевченка. Автор проекту, скульптор Іван Салевич розповідає: "Конкурс проектів пам’ятника відбувся ще 2005 року, і переміг тоді я. Але кожна влада, яка була при владі в нашому краї, забувала за це питання. В листопаді – 70-та річниця голодомору на Буковині, і я розумію, що за такий короткий час це неможливо буде виконати".

Кілька людей висловили ідеї щодо поліпшення життя переселенців, зокрема, щодо облаштування коворкінг-центру, де переселенці та АТОвці зможуть отримувати психологічну допомогу, проводити дозвілля та здобувати нові знання, проходити тренінги та курси.

Студент економічного факультету запропонував зробити Чернівці туристично привабливішими, відкривши для відвідування вежу міської ратуші. "За вхід можна буде брати невелику суму, таким чином цей проект не лише фінансуватиметься з бюджету, а й приноситиме якийсь дохід для міста", - каже він.

Позитивно сприйняли ідею щодо створення міського картингу. В ході обговорення знайшлася земельна ділянка – ідею висунули однодумці. "Якщо вирішено питання з ділянкою чи приміщенням, це значно полегшує справу, бо економляться значні кошти", - додає Андрій Пелехатий, науковий співробітник Інституту регіональних досліджень ім. М. Долішнього НАН України.

Найбільше ідей стосувалися облаштування парків відпочинку, дитячих чи спортивних майданчиків у різних районах міста. "На Клокучці ніде немає нормального місця для дітей, вони змушені гратися на дорогах. Ми пропонуємо облаштувати майданчик замість сміттєзвалища, і нам потрібна деяка фінансова підтримка", – каже мешканка даного мікрорайону.

Тож, якщо ви плануєте створити новий громадський простір, зелену зону, велосипедну доріжку, модернізувати інфраструктуру міста, облагородити територію свого двору чи мікрорайону, провести культурний захід та соціальну акцію – саме час. Зареєструвати проект можна до 5 вересня в Центрі надання адміністративних послуг по вулиці Героїв Майдану, 7, або на електронному ресурсі "Громадський проект". Далі його розглядатиме експерта комісія з делегатів від всіх депутатських фракцій міста на чолі з мером Чернівців Олексієм Каспруком.

Орест Микита наголошує: комісія розглядатиме тільки можливість або неможливість реалізації проекту. Переможців обиратимуть самі чернівчани: з 10 до 25 жовтня, відбуватиметься збір підписів на підтримку того чи іншого проекту – знову-таки в ЦНАПі або в електронній формі. Щоби пройти голосування, малий проект має набрати 25 підписів, великий – 50. Далі справа – за виконавчими комітетами, які будуть втілювати плани громадськості. За всім процесом можна буде стежити онлайн.

ДОВІДКА

Вперше бюджет ініціатив застосували бразильці у місті Порту-Алегрі в 90-х роках минулого століття. Вже за декілька років вони знизили рівень корупції, значно підвищили рівень якості освіти й медицини, покращили каналізаційні та очисні системи, відродили найбідніші райони міст. Після такої позитивної практики бразильський досвіт перейняли багато країн світу, в тому числі й Україна. Минулого року бюджет ініціатив запровадили у Черкасах, Чернігові та Вінниці: тоді перемогли та були реалізовані по 12-15 проектів за рік. Чернівці запроваджують таку форму взаємодії влади і громадськості вперше.

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Марина Кавкало
1-09-2016, 17:16
Коментарів 0 Переглядів 1 864

Захворюваність кашлюком реєструвалася переважно у Чернівецькому районі
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!