RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

На Буковині на Петра пекли сирні бабки і пригощали рибою

Сьогодні, 12 липня, православні та греко-католики вшановують Святих апостолів Петра і Павла. Це одне з найбільших 12 церковних свят. Цього дня закінчується Петрівський піст, який встановили на згадку про служіння і страждання апостолів. У всіх храмах проводиться святкова Божественна літургія. А потім віруючі можуть розговітися молочними та м’ясними стравами.

Як розповів настоятель церкви Пресвятої Трійці УПЦ КП у Чернівцях отець Володимир Плішка, апостол Петро займався рибальством. Звали його Симоном, а ім’я Петро (що означає камінь) він отримав від Ісуса Христа. Петро став одним із найсміливіших проповідників христової віри і навернув до неї тисячі людей, прославився багатьма зціленнями. Тому Христос довірив йому розбудову святої церкви.

Павло також був проповідником християнства. Він заснував церкви в Малій Азії, Греції та Римі. Обидва апостоли загинули мученицькою смертю.

– До цього дня готувалися колись на Буковині як до великого свята: білили хати, прикрашали вишитими рушниками стіни, прибирали на подвір’ї, – розповів етнограф Микола Шкрібляк. – Вранці всією родиною йшли до церкви. Дівчата прикрашали голови вінками із польових квітів, а особливо червоними маками. Повернувшись із церкви, люди розговлялися мандриками. Кажуть, що їхня назва походить від того, що мандруючи по світу, Петро з Павлом харчувалися ними. Цього дня відвідують рідних та друзів і пригощають один одного рибними стравами в пам’ять про апостола Петра, який був простим рибалкою. А ще він вважався покровителем пастухів і навіть мав батіг. Недарма високі, з ніжними блакитними квітами стебла цикорію в Україні називають "Петровим батогом".

На Буковині з днем Петра і Павла пов’язували багато повір’їв та звичаїв. Господині варили вареники із сиром і пекли сирні бабки, які називали мандриками. З цього часу переставала кувати зозуля, бо "мандриком вдавилася, який вкрала у Петра" – пояснювали старі бабусі. А жінки перев’язувати сплячих чоловіків вінками та кольоровими стрічками, аби ті були їм вірними. Ввечері хлопці та дівчата влаштовували на толоці танці, співали "петрівочки".

Після Петра розпочиналися жнива. Нажавши перший сніп, люди колядували, аби відігнати від поля всяку біду. І хоча до осені ще далеко, але в народі кажуть: "Уже йде не до Петра, а до Різдва".

Народні прикмети на Петра

Якщо на Петра один дощ – врожай буде непоганий, два – добрий, а три – багатий.
Як йде на Петра дощ, то буде гнити картопля.
Як на Петрів день спека, то на Різдво мороз.


Підписуйтесь на новини "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Надія Будна
12-07-2016, 09:57
Коментарів 0 Переглядів 2 907

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.