RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Експерти прогнозують уповільнення росту цін у 2016 році

У 2016 році тарифи підвищуватимуться, гривня слабшатиме. Та не так швидко як торік: експерти прогнозують поступове покращення економіки.

Олександр ЖОЛУДЬ, старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень:


- За різноманітними прогнозами Міжнародного валютного фонду, бізнес-асоціацій, в Україні відбудеться уповільнення інфляції і відновиться економічне зростання. Щоправда різняться прогнози у деяких показниках: деякі ставлять 12 відсотків - рівень інфляції і 2 відсотки – реальне зростання ВВП, інші інфляцію дещо вищу – в межах 15 відсотків і економічне зростання дещо нижче. Але загалом ці показники орієнтовно близькі один до одного. Якщо порівняти з минулорічними показниками: 44-45 відсотків - інфляції, то матимемо помітну різницю. На сьогодні маємо певну макроекономічну стабілізацію.
Але ситуація поки що зберігається доволі складною. Падіння ВВП у 2015 році складало 11-12 відсотків. Якщо цього року ми будемо зростати на 2-3 відсотків, то щоби подолати те падіння, яке ми мали минулого року і вийти на до кризові показники, потрібно кілька років. Позитив у тому, що зупинимо падіння. Але прогнозовані показники щодо відновлення економічного зростання поки що є доволі слабенькі.

Читайте також: Загроза війни не мине: політичні прогнози на 2016 рік


Валюта, ціни

Зміна курсу валют, який закладають у бюджет на 16-й рік - 24-25 гривень, у порівнянні з тим курсом який склався на кінець 2015 року суттєво не відрізняється. Тому говорити, що курс валюти суттєво вплине на ціни наразі не доводиться. Якщо порівняти з минулим роком, то стрибок курсу валют тоді був доволі сильним і це мало значний вплив на ціни. Цього року зміни будуть не значні, в межах 10 відсотків. Ці зміни значно слабші, ніж той ефект який спричинили адміністративно-регульоване підвищення тарифів на газ та електроенергію минулого року.

Втім, є певні альтернативні прогнози – деякі аналітики закладають й більше ослаблення гривні – до 30 гривень. Тоді такі зміни можуть суттєвіше вплинути на ціни. Наразі складається ситуація таким чином, що не можна гарантувати, що цього року долар збережеться в межах 24 гривні.

Тарифи


На сьогодні ціни на газ для населення (3,6 грн/куб) залишаються нижчими, ніж вартість імпортованого газу, враховуючи його розподіл. Якщо подивитися на країни Західної Європи промислові споживачі отримують досить низькі ціни, у той час, коли домогосподарства отримують значну вищу ціну, ніж імпортований газ. Це пов’язано з низкою причин, передусім з тим, що розподільні мережі для населення потребують значно більших витрат, ніж для підприємств. У нас промисловість платить більше, ніж домогосподарства, відтак за рахунок цього населення оплачує нижчу ціну.

Надалі, по закінченні опалювального сезону, ціни зміняться. Імовірно ціни на газ з квітня переглянуть. Та загалом цього року закладено певне підвищення тарифів.

Бізнес

Бізнес реагує не стільки на податкові зміни (по суті у Податковому кодексі не було суттєвих змін), а наявність попиту на товари та послуги, які він пропонує. Це відповідно залежить від платоспроможності споживачів. Очікуємо цього року позитивну динаміку, тож доходи громадян дещо зростуть.
Інвестори ж наразі побоюються заходити в країну через ризики, які є. Передусім це пов’язано з війною. З іншого боку, й внутрішня економічна політика не зовсім зрозуміла.

У нас і досі діє значне адміністративне регулювання Нацбанку. Це створює проблеми для будь яких покупців валюти. Для НБУ доволі складно контролювати цей процес, бо важко розрізнити для чого підприємство купує валюту, щоби придбати товари і послуги для ведення бізнесу чи вивезти валюту за кордон. Тому існує обмеження на придбання валюти. А інвестори хочуть отримувати прибуток у своїй валюті, їм потрібно мати умови виводити валюту за кордон. Наразі є чимало агентів в Україні, які хочуть вивезти валюту за кордон. НБУ робить спроби це контролювати, але поки що для нього це складна задача.

Ліна НАГІРНЯК
Редактор: Микола Кобилюк
10-01-2016, 11:49
Коментарів 0 Переглядів 1 891


За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!