RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Загроза війни не мине: політичні прогнози на 2016 рік

Що українців очікує у 2016 році в сфері політики та економіки? Чи продовжиться війна на Сході? Чи покращиться економічна ситуація? Про це говорять політологи.

Війна на Сході


Сергій Таран, політолог, директор центру "Соціовимір":

Загроза війни не мине: політичні прогнози на 2016 рік


- Найбільша загроза для України – це військова, більшої наразі немає. Тому що ми зараз є незалежними енергетично, так чи інакше ми перебудовуємо свою економіку на інші ринки. Тому єдине, що залишається Путіну – продовжувати дестабілізацію в Україні через військовий тиск. Також очевидно, що Путін робитиме через своїх агентів в Україні усе, щоб спричинити гостру соціальну й політичну кризу.

Поки Україна не матиме достатньо сильної армії, аби давати відсіч регулярним військам на Сході, ця загроза може поглиблюватись.

Ігор Буркут, політолог:

Загроза війни не мине: політичні прогнози на 2016 рік


- Ситуація в Росії постійно погіршується. Для Путіна смертельно небезпечним є те, що міжнародна слідча комісія визначила відповідальних у збитті мирного літака з Малайзії. Називають конкретні прізвища, і з цим пов’язані раптові смерті начальника Головного розвідуправління і одного з командувачів десантними військами, який командував операціями в Криму. Тобто, у російській військовій верхівці назрівають дуже небезпечні для Путіна процеси. Генерали можуть давати свідчення проти нього на міжнародному трибуналі, а все більше російських керівників розуміють, що Путін вже програв.

Путін вдається до найнесподіваніших авантюр, в тому числі він може дати й наказ застосувати силу на Донбасі. Але питання – чи той наказ виконають російські генерали?

У будь-якому разі ми повинні бути готовими до різних серйозних речей. Українцям необхідно максимум зусиль зосередити на модернізації власних збройних сил і загальній підготовці до складної ситуації – насамперед психологічної.

Доля Криму


Сергій Таран:

- У цьому році ймовірності повернення Криму не існує. Але я думаю, що це стане можливим тоді, коли відбудуться якісь зміни в РФ. Коли Путін піде, наприклад. Зараз, на жаль, малоймовірно, що Путін піде геть. Але через кілька років – цілком можливо.

Ігор Буркут:

- В тому вигляді, в якому була Автономна Республіка Крим як територіальна автономія – Україні не потрібна. Адже там – мільйони зрадників. Нам потрібен зовсім інший Крим. Для мене ідеальний варіант – Кримсько-татарська республіка у складі України з дуже широкими автономними правами. В Криму має бути господар, який там був завжди. Досвід показав: кримські татари та українці – єдині в просуванні сучасного майбутнього. Крім того, в Криму проживають нормальні етнічні росіяни – не нащадки кадебістів, а ті, що там жили останні 200 років. Нам такі будуть потрібні. А коли ми спільно з кримськими татарами загосподарюємо, тоді можна півострів перетворити на райський куточок.

Що буде з урядом?

Сергій Таран:

- Поки що Яценюк попрацює до весни. Наслідки залежать від того, в якому формулюванні буде ця відставка. Якщо це будуть прості кадрові зміни в уряді, то швидше за все це не матиме негативних наслідків. Якщо це буде розвал коаліції, це призведе до позачергових виборів. Якщо це будуть інші заходи парламентського характеру, тоді це призведе до того, що Україна потрапить до достатньо серйозної кризи. Тобто, тут важливіше питання не те, чи піде Яценюк у відставку, а через які засоби, через яку мотивацію це відбудеться.

Ігор Буркут:

- Відставка будь-якого уряду можлива у будь-який момент. Все залежить від купи обставин. Але в ідеальному варіанті ця відставка повинна відбутися тоді, коли реформи започатковані урядом Яценюка, вже приноситимуть перші результати. Адже відставити уряд у момент початку реформ – це означає згорнути все, що було вже напрацьоване і починати все з початку. Крім того, у Яценюка чимало контактів з міжнародними організаціями і політичними діячами, а це треба враховувати. Сам прем’єр, як бачимо, дуже самокритично оцінює себе. А перед початком реформ він заявляв: "Я чудово розумію, що мене проклинатимуть і я знаю свою долю – вона не така хороша, як комусь здається". Щодо нинішнього уряду є один важливий момент – у Яценюка є своя команда. Люди, які працюють приблизно в одному напрямку. А світовий досвід показує, що реформи успішні тільки тоді, коли здійснюються монолітною командою. З’явиться нова команда? Я дуже хочу цього. Нехай приходять молоді люди, які себе не заплямували крадіжками. Вони формуються – я вже бачу їх. От коли вони прийдуть до влади, тоді Україна зміниться і зробить крок вперед.

Позачергові вибори

- Наскільки ймовірне проведення повторних парламентських/президентських виборів?


Сергій Таран:

- Президентських – навряд чи. А от парламентські – можливо пройдуть, не слід цього виключати. У всякому разі будь-яка партія повинна бути готовою до виборів.

Ігор Буркут:

- Вибори в умовах війни – це дуже складний процес. І до всього – затратний. А крім того – для чого нам міняти Івана на Петра, а Петра на Івана, коли ми обох вже дуже добре знаємо. Ми не маємо нових політичних сил з новими програмами, за якими не тягається якийсь смердючий шлейф. Коли вони з’являться – тоді й потрібно буде проводити вибори. Причому, проводити їх комплексно – з тим, щоби оновити еліту.

Безвізовий режим із ЄС

- Чи є ризики провалу безвізового режиму з ЄС?

Сергій Таран:

- Ризики мінімальні, бо жодна політична сила не візьме на себе відповідальність за таку дурницю. Тим більше, що ми всі аванси від Європейського Союзу вже отримали.

Ігор Буркут:

- Коли я чую словосполучення "безвізовий режим", починаю сміятися. А кому потрібен цей безвізовий режим? Люди не розуміють найпростішого! Вони хочуть вирватися за кордон, щоби там працювати і заробляти гроші. Те, що запровадять у нас, не дає такого права. Він навіть не дає права вчитися за кордоном – треба інші документи. Цей безвізовий режим дається тільки для дуже вузького прошарку українців: для тих, у кого є гроші, і хто хоче відпочити за кордоном, і для бізнесменів, які ведуть за кордоном справи.

Реванш колишніх


Сергій Таран:

- Прямий реванш неможливий. Існує більша ймовірність гальмування реформ. Для України зараз найнебезпечніший прихід популістів. Але прямого реваншу прихильників Януковича не може бути, бо військова агресія достатньо серйозно змінила політичні настрої українців. І якщо ми подивимось на результати виборів, то вони підтверджують той вибір, який українці зробили під час Революції гідності.

Ігор Буркут:


- А хто такі колишні регіонали? Я пам’ятаю, коли Петро Олексійович був одним з організаторів цієї партії. Мені здається, що частина регіоналів взагалі від влади не відходила. Ми використовуємо терміни з не нашого політичного життя, а з нормального життя європейців. У нас про інше треба говорити – коли буде зламана антилюдська система, яка зараз існує в Україні. Яка не дає створити справді демократичну систему, де існують справжні політичні партії. Нема в нас партій, у нас є різні олігархічні угруповання, які між собою поділили владу і ведуть між собою боротьбу.

Акції протесту


- Акції протесту соціальні і політичні, внутрішнє силове протистояння...


Сергій Таран:


- Це – ознака демократії, тому такі акції завжди можливі.

Ігор Буркут:

- Чергового Майдану ми не побачимо, бо люди зрозуміли відносну неефективність такої форми боротьби, адже результатами перемоги Майдану користуються ті, що були при владі. Можливі інші варіанти, яких дуже боїться нинішня влада – учорашні фронтовики можуть вдатися до якихось радикальних акцій. Люди, які брали зброю в руки і навчилися нею користуватися, можуть тепер використати її для радикальних змін всередині країни. І вони можуть знайти підтримку серед невдоволених. Тому владі треба зараз бути дуже уважною і значно розширювати свої зв’язки з громадськістю.

Микола КОБИЛЮК

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Микола Кобилюк
10-01-2016, 11:12
Коментарів 0 Переглядів 3 454

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.