Чернівчанин Богдан Гуцуляк випікає "солодкі" Чернівці - імбирні пряники із зображенням архітектурних пам’яток міста.
Мерія їх замовила для учасників фестивалю "Золоті оплески Буковини".
Нарешті, окрім усім добре відомих горняток, наліпок, магнітів і міні-панно з виглядом міста з глини й дерева, з’явилися й гастрономічні сувенірні цікавинки.
Приватний підприємець у свої 34 роки вже майже півжиття займається індивідуальною справою. Останні кілька років зацікавився ярмарками у різних містах, зокрема тим, як на них міста себе представляють.
– Мене завжди вабили новинки, тому в Чернівцях на ярмарку запропонував угорський калач. Продукція мала успіх, – розповідає чернівецький підприємець. – Саме у пошуку чого нового і цікавого я подорожував містами у ярмаркові дні. Зокрема відвідав Київ, Одесу, Тернопіль, Вінницю, Хмельницький, спостерігав, що міста показують.
Ідею "Чернівці у десерті" Богдан почерпнув у Львові. Там на Поштовій площі побачив намет із пряниками ручного розпису. Вирішив: таке ж можна зробити і у нас. Відтак, вийшло дуже гарно. Форма, розмір випічки не мають принципового значення, вигляд пряника може бути довільним. А поверхня пряника прикрашена білковою глазур’ю зі справжньою картиною. Таку продукцію пан Богдан представив нещодавно на Дні міста.
Зокрема дуже гарно розписана Центральна площа з чернівчанами, які прогулюються давніми Чернівцями, дісталася у подарунок меру. Імбирний пряник виглядає досить ефектно: на сніжно-білій білковій глазурі – картина у чорно-бежевих тонах з багатьма відтінками. Наразі десерт ніхто не сміє розрізати – всі працівники міськради милуються.
– Мої дівчата-колеги люблять і вміють малювати, художньо оздоблювати випічку. Вони розмальовують пряники шоколадом і харчовими фарбами. Дівчата постійно вчаться, молоді художниці відвідують тренінги, тож ми продовжуємо розвиватися, – зазначає підприємець.
За словами пана Богдана, підприємство виготовляє кілька видів десертів. Саме цей пряник із зображенням давніх Чернівців розмальовували "по-сухому", тобто на застиглому білковому фоні. Інший десерт розписують чистим шоколадом.
Втім, планів є чимало, у перспективі буде й інша продукція.
– Усіх деталей і секретів відкривати не буду, але можу сказати, що до Нового року планую випустити святкову серію продукції із видатними місцями Чернівців. Це будуть солодкі картини, пряники у вигляді будиночків, архітектурних пам’яток міста, – зазначив чернівчанин.
29-10-2015, 15:12
0
4 174