
У багатьох селах Чернівецької області є лише по дві-три корови.
Люди відмовляються від утримання худоби, бо це невигідно, йдеться у публікації "МБ".
Пані Ірина з села Брусниця згадує, як у їхньому селі ще десять років тому худоба була майже у кожній хаті. Тепер таких одиниці. Ірина тримає чотири корови. Молоко, сир, сметану продає на базарі. Жінка щотижня приїжджає до Чернівців. У неї є постійні клієнти.
"Доглядати за коровами – це важка робота. Якщо в господарстві є корова, це означає, що хтось має бути постійно вдома. Я не працюю, займаюся лише господарством. Також мені допомагають батьки, сама б із цим не впоралася. Корів у нашому селі тепер дуже мало. Люди кажуть, що їм легше купити у магазині літр сметани, ніж доглядати за коровами. Молодь не хоче цим займатися, а старші люди вже не можуть утримувати худобу", – каже Ірина.
Жінка розповідає, що спочатку в неї була одна корова, але молочної продукції вистачало лише на сім’ю. Тепер вона доглядає чотири корови.
"Продаю молоко, сир, сметану. І коли в нас чотири корови, то за витратами та доходами вийшли на "нуль". Але взагалі утримувати худобу дорого. Ми порахували, що за сезон, витратили вже 50 тисяч гривень. Багато грошей витрачаємо на корми, це крім тих, що самі заготовили. Корова захворіла – ліки теж дорогі. Але поки я від цього відмовлятися не планую. Доки є кому допомагати, я буду тримати худобу. Це зараз мій заробіток", – пояснила Ірина.
Цього року управління Держпродспоживслужби в області здійснило інвентаризацію поголів’я великої рогатої та дрібної рогатої худоби. Фахівці здійснювали опис худоби в населення та в господарствах. З кінця серпня до середини вересня перевірили кожне село і підрахували поголів’я.
"У сільськогосподарських підприємствах за три місяці поголів’я великої рогатої худоби зменшилося на 210 голів. Було 4704, а після перерахунку є 4494. Це незначна кількість. А от у населення поголів’я великої рогатої худоби значно зменшилося – на понад 5000 голів за три місяці. Якщо було 23 700, то стало 18 400. У багатьох селах є лише дві-три корови", – розповідає Тетяна СТЕФАНИК, начальниця відділу безпечності харчових продуктів і кормів управління Держпродспоживслужби в області.
Серед проблем фермерів - нестача працівників.
"Ми мали зустріч із операторами ринку, виробниками молока і фермерами. Головна проблема у всіх – не вистачає працівників.Також багато хто скаржився на проблему з кормами, бо їх дорого купувати. Це особливо складно для молокопереробних підприємств. Вони шукають, хто може їм доставляти сировину, якої не вистачає", – пояснює пані Тетяна.
За інформацією управління статистики в області, є стійка тенденція скорочення обсягів виробництва молока. Якщо у 2020 році в області виробляли 248 тисяч тонн молока, то у 2024 році – 197 тонн. Причина – зменшення поголів’я корів.
У 1995 році в області було майже 145 тисяч корів. Відтоді фіксували постійний спад. Зараз в області нараховується приблизно 30 тисяч корів.
Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram







