
Сьогодні вартість усіх основних різновидів м’яса в Україні проти цін минулого року значно зросла. Водночас експерти не відкидають імовірності подальшого подорожчання.
"Подорожчало все"
На фоні загальної інфляції та здорожчання продуктів, ціни на м’ясо в Україні помітно зросли: кілограм яловичини коштує у середньому 360 гривень (торік – 297); куряче філе коштує 240 гривень за кілограм (торік – 167). Найдешевшою є свинина, кілограм якої коштує 215 гривень (торік – 182).

Ціни в Чернівцях наразі залишаються нижчими за середньоукраїнські, особливо це помітно щодо яловичини та курятини. Це може пояснюватися локальними постачальниками, меншими логістичними витратами та конкуренцією серед продавців. Ціни на основні види м’яса в Чернівцях коливаються у таких межах: свинина – 190-200 гривень; куряче філе – від 215 до 225 гривень за кілограм.
Проте варто враховувати, що кінцева ціна залежить від частини туші, походження продукту та конкретного магазину чи ринку. У великих торгових мережах м’ясо часто коштує дорожче.
За словами продавчині м’ясного відділу в одному з чернівецьких супермаркетів, ціни зросли, але покупці не відмовляються від м’яса: "Люди скаржаться, що все подорожчало, і м’ясо не виняток. Але все одно беруть. Частіше свинину або курятину – вони трохи дешевші за яловичину. Найбільше розкуповують філе – і куряче, і свиняче", – каже пані Олена.
Що вплинуло на подорожчання м’яса
За даними аналітика "Українського клубу аграрного бізнесу" Максима Гопки, у червні яловичина здорожчала на 22 % – до 336 гривень за кілограм.
"Через обстріли та зсув лінії фронту частина підприємств закрилися. Кількість поголів’я свиней за рік зменшилася на 10 %. Це дало поштовх закупівельним цінам на свинину в цей період зрости", – повідомив фахівець.
"А оскільки різко зросла вартість свинини, то яловичина теж почала поступово дорожчати", – розповів аналітик.
У липні ціни зросли ще більше: яловичину почали продавати за 350 гривень за кілограм. Свинина на початку липня коштувала 260 гривень за кіло.
На думку Максима Гопки, Україна намагається нині компенсувати брак свинини імпортом. Він уточнив, що до 2022 року Україна переважно забезпечувала ринок своєю продукцією (завозила з-за кордону лише 50-100 тонн свинини на рік). Проте зараз цей показник зріс до 200-250 тонн на рік. Уже найближчим часом – перед зимовими святами – серед покупців традиційно зростатиме попит на свинину, тоді вона може додати в ціні ще трохи.
Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram