
Забудьте про дорогі добавки, які рекламують у TikTok, чи потужні оздоровчі уколи. Наукові дослідження однозначно показують, що квасоля – це, безперечно, один із найкращих продуктів, який можна вживати, якщо ви хочете продовжити своє життя.
Згідно з метааналізом 2023 року, опублікованим у журналі "Advances in Nutrition" , в якому взяли участь понад 1 мільйон людей, чим більше квасолі ви їсте, тим нижчий ризик смертності. Люди, які їли понад 50 грамів квасолі на день (менше половини склянки), мали на 6% нижчий ризик смертності, ніж люди, які не їли квасолю. Регулярне вживання квасолі може знизити ризик серцево-судинних захворювань, інсульту та багатьох форм раку.
Тара М. Шмідт, провідний зареєстрований дієтолог клініки Майо та ведуча серії подкастів клініки Майо про харчування, розповіла HuffPost, що всі види квасолі є чудовим джерелом рослинного білка з високим вмістом клітковини та інших корисних поживних речовин.
Незалежно від того, який вид квасолі ви оберете, ви приносите користь своєму організму. Проте є особливі риси, які мають деякі види квасолі, що виділяють їх, особливо коли йдеться про довголіття.
5 найкращих бобових для довголіття
1. Соєві боби
Особливо якщо ви харчуєтеся переважно рослинною їжею, доктор Анджу Матур, лікар функціональної медицини та засновник Центру довголіття Ангела, каже, що сої чудово вживати регулярно, оскільки це боби з найбільшим вмістом білка.
"Білок і ненасичені жири в сої забезпечують енергією, а також допомагають стабілізувати рівень цукру в крові", – сказав Матур.
Наукові дослідження показують , що підтримка стабільного рівня цукру в крові сприяє довголіттю, оскільки знижує ризик розвитку діабету 2 типу, серцевих захворювань та деменції — усіх захворювань, які можуть скоротити тривалість життя. Зареєстрований дієтолог Емілі Мітчелл додала, що високий вміст білка в сої також допомагає підтримувати м’язову масу, яка природним чином зменшується з віком.
2. Едамаме (який насправді трохи відрізняється!)
Дієтолог Ніша Мелвані бажає, щоб люди їли більше бобів для підтримки довголіття, зокрема едамаме. Це не сої, попри те, що багато хто вважає інакше! Ця квасоля походить з тієї ж рослини, що й соя, але збирається на ранній стадії, коли рослина ще молодша.
"[Едамаме] багатий на рослинний білок і клітковину, а оскільки його збирають свіжим, він також багатий на такі вітаміни, як фолієва кислота та вітамін К, які підтримують здоров'я кісток і серцево-судинної системи", – сказала Мелвані.
Мітчелл також поділився тим, що едамаме сприяє довголіттю, зазначивши, що, як і зрілі соєві боби, едамаме має високий вміст білка.
3. Квасоля
Соєві боби, включаючи едамаме, можливо, і є найбагатшими на білок бобами, але квасоля лідирує за вміст клітковини, і всі чотири експерти стверджують, що це перевага, безпосередньо пов'язана з довголіттям. Згідно з науковим дослідженням , в якому взяли участь понад 31 000 осіб, дієта з високим вмістом клітковини знизила ризик смерті від серцево-судинних захворювань на 24-59% у чоловіків і на 34-59% у жінок.
Шмідт пояснив, що харчові волокна підтримують здоров'я як серця, так і кишківника. Матур додав, що клітковина також допомагає зменшити запалення, що є ще однією причиною, чому вона пов'язана з довголіттям. Шмідт зазначив, що переважна більшість американців не споживають достатньо клітковини ( Дієтичні рекомендації для американців рекомендують споживати від 22 до 34 грамів на день), тому збільшення споживання квасолі – чудовий спосіб отримати її достатньо; одна чашка квасолі містить 46 грамів цієї поживної речовини.
Окрім високого вмісту клітковини, за словами Мітчелл, квасоля також багата на фолат і магній – два поживні речовини, які підтримують здоровий кров’яний тиск. Це, пояснила вона, знижує ризик серцево-судинних захворювань – причини смерті №1 у США.
4. Червона квасоля
Говорячи про зниження запалення, один з ключових способів його запобігання або зменшення — це вживання продуктів з високим вмістом антиоксидантів. Квасоля, яка містить найбільше антиоксидантів, - це червона квасоля. (Інші темні боби, такі як квасоля пінто, темно-синя та чорна квасоля, також мають високий вміст антиоксидантів.)
"Антиоксиданти – це захисні молекули. Дослідження виявили позитивну кореляцію між концентрацією специфічних антиоксидантів у тканинах та тривалістю життя ссавців", – сказав Шмідт.
5. Нут
Мітчелл розповів HuffPost, що нут – це гарний продукт для регулярного вживання, який сприяє довголіттю. Він багатий на клітковину, білок і вітаміни групи В (які мають вирішальне значення для синтезу та відновлення ДНК, здоров’я мозку та серця). Нут також корисний для кишківника та знижує ризик захворювань, пов’язаних із ним.
Як бачите, різні види квасолі мають різні корисні властивості. Тому всі чотири експерти рекомендують змінювати вид квасолі, який ви регулярно споживаєте. Якщо ви не звикли їсти багато квасолі, Матур пропонує почати з невеликої порції (лише чверть склянки кілька разів на тиждень), щоб не перевантажувати травну систему через високий вміст клітковини в квасолі. Вона також каже, що промивання та замочування квасолі полегшує її перетравлення.
"Квасоля може уповільнювати біологічне старіння на клітинному рівні. Її суміш резистентного крохмалю, клітковини та поліфенолів не лише живить кишкові мікроби, але й зменшує запалення та допомагає підтримувати довжину теломер — ковпачків нашої ДНК, пов’язаних з тривалістю життя", — сказав Мелвані. І це стосується всіх видів квасолі.
Вони можуть бути маленькими, але ця рослинна їжа виявляється настільки потужною, що може додати роки до вашого життя.
Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram