Як правильно вийти з посту: поради медикині із Чернівців

Новини Чернівців / Здоров'я
870
0
Як правильно вийти з посту: поради медикині із Чернівців


Лікарі пояснили, як не перетворити великодній стіл на причину болю та розговітися без шкоди для шлунку.

Про це кореспонтка molbuk.ua поговорила із Оксаною Злотар, завідувачкою гастроентерологічного відділення Чернівецької обласної лікарні.





– Після закінчення посту важливо поступово повертатися до звичного раціону, щоб не зашкодити організму, – зауважує Оксана Злотар. – Різкий перехід до масної та важкої їжі може призвести до розладів травлення та інших неприємних наслідків. Зрозуміло, що на Великдень кожному хочеться скуштувати святкових страв, але варто бути обережними, щоб не мати проблем зі здоров’ям. Тому варто дотримуватися певних рекомендацій.

Як найкраще виходити з посту

– Дослухайтеся до свого організму: якщо ви відчуваєте дискомфорт, зменште порції або відмовтеся від певних продуктів, – радить лікарка. – Варто дотримуватися таких основних правил.

Правило 1. Поступовість

У перші дні після посту варто вживати легку їжу, поступово збільшуючи порції та розширюючи раціон.
Правило 2. Дрібне харчування

Варто їсти невеликими порціями 5-6 разів на день, щоб не перевантажувати шлунок.

Правило 3. Обмеження жирного та смаженого

Варто уникати жирних сортів м’яса, смажених страв, копченостей. М’ясо бажано вводити в раціон через 2-3 дні після посту, починаючи з нежирних сортів (курятина, індичка, кролятина).
Правило 5. Достатня кількість рідини

Необхідно пити достатньо води, трав’яних чаїв або компотів.
Правило 6. Обмеження солодощів

Солодощі вживати у помірній кількості, віддаючи перевагу фруктам та сухофруктам.

Яким може бути приблизний план виходу з посту

– Важливо пам’ятати, що вихід із посту – це індивідуальний процес, – зауважує Оксана Злотар. – Дослухайтеся до свого організму, враховуйте його особливості та попередній досвід. Спокійних вам свят! А щодо плану виходу з посту, то він приблизно такий.
- Протягом перших двох днів: овочеві салати, каші на воді, нежирні супи, кисломолочні продукти.
- На 3-4 день: нежирне м’ясо (курятина, індичка, кролятина), риба, яйця.
- На 5-7 день: поступове розширення раціону, введення інших продуктів.

Автор - Леся Токарюк

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

РЕКЛАМА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10
Зросте мінімальна зарплата та курс валют: що передбачає державний бюджет на 2026 рік
14 310
Вчителька з села Розтоки написала перший роман «Анна» на діалекті Буковинської Гуцульщини
5 160
Понад 40 років навчала української мови та літератури: не стало багаторічної викладачки коледжу у Чернівцях
3 780
У Чернівцях попрощалися з диригентом Володимиром Шнайдером
2 857
Зеленський відзначив високими нагородами двох педагогів з Буковини
2 749
«Купуй чернівецьке»: на Центральній площі триває ярмарок-презентація локальних виробників
2 729
Загорівся магазин: на Буковині за добу сталося три пожежі
2 499
Служив від 18 років: що відомо про загиблого воїна з Буковини Максима Костюка
2 030
Вечір вдячності захисникам: у Чернівцях на День міста виступили SHUMEI і TAYANNA
1 798
Плата за доставку газу зміниться для всіх: суми в платіжках на весь рік можна дізнатися вже зараз
1 780


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.