RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чернівецькі «Чорні вівці» йдуть спільною дорогою зі «Старим Левом»


Усі ми, особливо в дитинстві, любили розглядати красиві ілюстрації в книжках. Інколи вони захоплювали більше, ніж розповіді про пригоди головного героя. І це не дивно, бо сприйняття образне. Що ж робити, коли хочеться не лише естетики ілюстративної, а й змістового наповнення? Відповідь проста: шукати на книжкових полицях артбуки. Що ж це за дивина, і з чим її їдять? Видання можна назвати мистецькими друкованими працями, у яких синкретично поєдналися образотворче мистецтво та література. Причому співмешкають вони від першої до останньої сторінки вельми гармонійно, без домінування, вигідно взаємодоповнюючись. Інколи, коли доступнішим для читача буде малюнок, слово йде на другий план і навпаки. Стриманість, лаконічність, тяжіння до мінімалізму на благо витонченості. Варто сказати, що в Україну лише входить мода на такі творчі речі. Цьому є причина: вони дивовижно красиві, але ціна може доволі сильно кусатися. Проте прийдуться до смаку як діткам, так і дорослим, котрі знають вартість художньо довершених виробів.

Кілька прикладів.

Львівське "Видавництво Старого Лева" постійно дивує читачів. Після перегляду його друкованої продукції мимоволі розумієш, що книга повинна складатися з двох компонентів: цікаво написана історія + унікальне графічне оформлення (художник мусить володіти неповторним стилем). Самобутність та оригінальний смак – те, що приваблює. Розкажу про трійку їхніх друкованих "левенят".

Уже зібрано усі можливі нагороди за артбуки "Шептицький від А до Я" (2015) та "Франко від А до Я" (2016).

Чернівецькі «Чорні вівці» йдуть спільною дорогою зі «Старим Левом»


Біографічні абетки-енциклопедії про відомих українських діячів, котрі стають ближчими. Митрополит Андрей Шептицький втрачає свою канцелярську писаність-переписаність, яка стирає індивідуальність, перетворюючи постать на тінь, та по-новому відкривається читачеві. Той бачить митрополита, який служить Богові, допомагає знедоленим, рятує євреїв, але при цьому він непересічний інтелектуал, жартівник, добра та багатогранна людина.

Те ж саме відбувається з Іваном Яковичем. Він письменник, громадський діяч, енциклопедист, поліглот тощо, але й цікава особистість, яка має свої захоплення, кулінарні вподобання, здійснює поїздки… Обидва артбуки з неймовірним смаком та чудовим почуттям гумору ілюструвала творча майстерня "Аґрафка".

Ще одна мистецька книга від цього видавництва має назву "Скриня. Речі сили".

Чернівецькі «Чорні вівці» йдуть спільною дорогою зі «Старим Левом»


Укладачі їздили куточками нашої країни. Результатом подорожі стало це чудове творіння. У ньому зібрано автентичні українські скарби, які з’являються наче з бабусиної скрині. Це те, про що варто пам’ятати, а також те, що треба мати. Бо воно може зникнути, але ж там ховається наша пам’ять. Видання має декоративні оздоби: витинання, тиснення золотом, друк на прозорій та напівпрозорій основах, ефекти об’ємності тощо. Без сумніву воно претендує на роль речі, яку передають у спадок.

Перейдімо до творення краси в столиці Буковини.

Третього листопада цього року відсвяткувало свій перший рік народження чернівецьке дитяче арт-видавництво "Чорні вівці". Його засновниками є письменниця та художниця Христя Венгринюк, директор видавництва "Книги-ХХІ" Василь Дроняк, президент фестивалю "Meridian Czernowitz" Святослав Померанцев. Інтернет-книгарня "Чорних овець" знайшла своє затишне місце на сайті щойно згаданого видавництва. "Чорні вівці" йдуть спільною дорогою зі "Старим Левом". І цей шлях може бути лише дружнім (без будь-яких метафоричних відсилань до назв), бо мають на меті створення якісної продукції для найменших. Ілюстративною особливістю видань місцевого виробництва є й те, що на обкладинках намальовано овечок, які повідомляють про вікову категорію читачів. Чернівецьке видавництво якраз спеціалізується на продукуванні артбуків та білінгвальних книг. І має вже чим похвалитися. У контексті цієї статті хочу розповісти про їхній артбук, який створено до вірша Сергія Жадана "Пливи, рибо, пливи".

Чернівецькі «Чорні вівці» йдуть спільною дорогою зі «Старим Левом»


Рядки полюбилися читачам, тому кожен, хто триматиме художню книжку в руках, зможе не лише прочитати текст, а й побачити людські почуття. Цікаво ж дізнатися те, як намальовано вірш, зокрема останні рядки:

Любов варта всього –
варта болю твого,
варта твоїх розлук,
варта відрази й мук,
псячого злого виття,
шаленства та милосердь.
Варта навіть життя.
Не кажучи вже про смерть.

Звісно, я би рекомендувала цей артбук дорослим поціновувачам мистецтва.

Насамкінець зазначу, що коли тримаєте книгу, яка викликає тремтіння в руках (настільки вона милує око), то краще придбайте. Якщо ваш малюк обрав те видання, що йому до смаку, то також варто купити. З плином часу ці красиві речі будуть тими приємними спогадами, які повертатимуть у дитинство. Артбук може стати таким телепортом. Не шкодуйте швидкоплинного на безцінне.

Корисні посилання:
1. Артбук "Шептицький від А до Я": goo.gl/L76SLl.
2. Артбук "Франко від А до Я": goo.gl/WstiiL.
3. Артбук "Скриня. Речі сили": goo.gl/oAuMI4.
4. Артбук "Пливи, рибо, пливи": goo.gl/H0lfpw.
Редактор: ova.kravts
27-11-2016, 16:16
Коментарів 0 Переглядів 2 453


"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник

У 2012 році військовий закінчив економічний факультет
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги