RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Жінка середніх років виходила з лікарні, де відвідувала хворого сина. До неї підійшла жінка циганської зовнішності і запитала: "Як пройти до лікаря?". "Та підійдіть до реєстратури, і вам скажуть", – відповіла. "А чи прийме мене лікар, я ж чужа, тут не мешкаю. А у вас тут лікується хтось із родичів? І в мене теж тут син лежить"... Далі жінка вже не пам’ятала, як витягла з гаманця усі гроші, зняла із себе прикраси – сережки, золотий ланцюжок з кулоном. Довкола ходили люди, і ніхто не помітив, що шахрайка
обібрала свою жертву. Жінка трохи оговталася, коли знімала каблучку, її дуже не хотілося віддавати – все ж весільна. Відтак змогла покликати на допомогу. Шахрайка викинула усе, що забрала, і втекла.
З біди виручив чоловік
– Не розмовляй на вулиці з чужими людьми – скільки разів я говорила це своїм дітям. А сама двічі потрапила на гачок шахрайок через те, що не дотримувалася цього правила, – розповідає чернівчанка Надія ГУСАР. – Все почалося з простого запитання незнайомки: як пройти до лікарні? Далі жінка сказала мені, що в мене двоє синів, і старший дуже схожий на мого чоловіка. А це справді так. А ще вона сказала, що у мене є гроші – 10 гривень своїх та 20 – чужих, це також була правда. Я й не отямилася, як вона мене схопила за руку і почала говорити скоромовкою: "Побачиш, знайдеш, поставиш, загубиш". У мене попливло все перед очима. Ноги, руки стали "ватяними", крізь шум у вухах чула лише голос жінки. Я робила усе, що вона казала, – віддала їй гроші, зняла золотий ланцюжок. Найгірше, я розуміла, що не треба так робити, і сподівалася, що хтось мені допоможе – неподалік стояли чоловіки, але покликати на допомогу не могла. Тут під’їхав тролейбус, і я змогла махнути рукою. На щастя, якийсь чоловік зрозумів, що я в біді, і підійшов. Жінка, яка мене "обробляла", дуже розізлилася, кинула мені прикраси і – навтьоки.
На вулиці
не переймайтеся чужими проблемами
Подібні історії траплялися з багатьма, але ніхто з потерпілих не міг уявити, чим це може обернутися для нього. Так, мама 13-річної Марійки досі не може пояснити, як шахрайка примусила дитину винести з дому усі гроші й коштовності. Жінка налякала дівчинку смертю рідних і тим, що лише гроші та коштовності зможуть їх врятувати. Під впливом шахрайки на зупинці біля ринку на вулиці Червоноармійській дитина сіла у маршрутку, доїхала додому, знайшла гроші та коштовності і знову маршруткою повернулася на місце, де на неї чекала жінка. За словами мами, дівчинка жодного разу навіть не згадала, що у неї є мобільний телефон, не зайшла ані до сусідів, ані на роботу до мами чи до дідуся, а механічно виконала "доручення".
Фахівці пояснюють таку поведінку здатністю одних людей впливати на інших.
Тетяна ЛАЗУК, лікар-психіатр, психотерапевт:
– Серед людей є такі, які піддаються навіюванню, легконавіювані люди та люди, які не піддаються навіюванню. Як правило, особи, які мають здібності до навіювання, хороші фізіономісти, тобто своїх жертв обирають за зовнішніми ознаками, поведінкою, ходою тощо. Як правило, вони звертають увагу на того, хто не поспішає, прогулюється, і на цей момент не має чітко визначеної мети. Таких людей легко відволікти, заговорити, ввести у стан трансу. Тому люди, які вже потрапляли у подібні ситуації, повинні пам’ятати, що вони можуть піддатися впливу. На вулицях їм треба більше концентрувати свою увагу на тому, куди йдуть, що повинні зробити. Не боятися, бути впевними в собі і намагатися уникати контактів. Якщо чужі люди звертаються до вас, не треба перейматися їхніми проблемами, вслухатися у їхні розповіді. Просто відповісти на запитання – і все.
Як розкриваються подібні злочини і чи можливо довести, що людина віддала гроші не зі своєї волі, ми запитали у Миколи МАКАРЕВИЧА, начальника відділу карного розшуку УМВС у Чернівецькій області:
– Такий вид злочину, як шахрайство, саме і передбачає, що злочинець входить у довіру або іншим способом, наприклад, обманом, примушує жертву віддати своє майно добровільно. З кількох видів шахрайства, цей, на сьогодні, є найменш поширеним. Якщо, наприклад, порівняти з 1993-1998 роками, коли протягом тижня реєстрували до п’яти подібних шахрайств, то від початку цього року зареєстровано лише два-три випадки. Звісно, звертаються не всі потерпілі, тому ймовірно, що трапилося ще два-три подібні випадки. Такий вид злочину, як шахрайство, ми розкриваємо. За його скоєння передбачено адміністративну і кримінальну відповідальність: від штрафу до позбавлення волі, залежно від суми збитків. Тому якщо з кимось стався подібний випадок, треба звертатися до підрозділів органів міліції. За "гарячими" слідами та напрацьованою доказовою базою можна швидко розкрити злочин. Найбільше ж потрапляють під вплив шахраїв підлітки, які ще не мають життєвого досвіду, та довірливі люди. Тому на вулицях бажано уникати контактів, а батькам потрібно постійно нагадувати дітям, що вуличні знайомства небезпечні.
Редактор: admin
18-05-2006, 18:16
Коментарів 0 Переглядів 1 598

Теги -

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.