– Нинішнього року грибами вже отруїлося троє буковинців з Кельменецького та Сокирянського районів. На щастя, обійшлося без серйозних наслідків, – розповідає завідувач відділення гігієни харчування обласної СЕС Наталя Климчук. – До отруєння призвело споживання, здавалося би, зовсім безпечних грибів – грибів-парасольок, які у народі називають маремухами, та сироїжок. Тож інколи навіть їстивний гриб може бути отруйним. Це можливо, коли їдять гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Навіть у найбільш цінних грибах – білих, лисичках, опеньках – містяться нетермостійкі отруйні речовини, які під час варіння руйнуються. Тому недоварені гриби стають причиною розладів травлення.
До смертельних випадків призводить вживання блідої поганки. На Україні вона росте в усіх лісах з липня по жовтень. Надзвичайно отруйними є усі частини блідої поганки.
Гриби поповнюють організм
фосфором та кальцієм
Якщо правильно збирати і готувати гриби, то цей продукт, окрім добрих смакових якостей, містить значно більше білків, ніж овочі. Вони вирізняються високим вмістом вітамінів В1, В6, РР, С. Також гриби містять мінеральні речовини, особливо фосфор, якого у грибах втричі більше, ніж в овочах, а кальцію – майже стільки, як у рибі. Окрім того, у грибах досить багато цинку, міді, заліза тощо. Але незважаючи на всі корисні речовини, гриби не радять давати дітям до 12 років.
Перша допомога
При отруєнні – активоване вугілля
Симптоми отруєння грибами проявляються вже через 1-4 години після їх споживання. З’являється нудота, різкий біль у животі, можливі посилене потовиділення і зниження артеріального тиску. За таких симптомів не зволікайте і надайте допомогу до прибуття лікаря:
- Дайте людині випити активованого вугілля. Для дітей – із розрахунком "одна таблетка на кожен рік життя", дорослій людині – по 10 таблеток тричі з перервою 10-15 хвилин. Активоване вугілля бажано попередньо подрібнити і зробити "бовтанку".
- Якщо немає активованого вугілля, можна використовувати білкові сорбенти, наприклад, молоко, молочно-сирний коктейль, яйце з сиром і молоком – але все це повинно бути рідким.
- Якщо почалося блювання, дайте випити міцний чай, каву чи трохи підсолену воду, щоби відновити водно-сольовий баланс в організмі.