Цибуля, що виведена фахівцями новозеландського інституту Crop & Food Research, виглядає як звичайна, але містить в 500 разів менше речовини, що викликає сльозотечу.
Щоби зберегти запах, але не сльози, в сорті нової цибулі було видалено ген, що відповідає за вироблення сльозоточивого фактора.
Речовина виділяється під час різання цибулі, запускаючи ланцюг хімічних реакцій, що призводять до утворення алергена, який і викликає сльози.
Професор садоводства Університету Вісконсина доктор Майкл Хейві, відомий спеціаліст з сортів цибулі, заявив, що "безслізна" цибуля завоює кухні усього світу, і назвав роботу новозеландських учених "предметом для обговорення номер один".
Винахідники ж заявили, що "безслізна" цибуля перебуває ще в процесі доопрацювання, а це значить, що плачі на кухнях триватимуть ще років із десять.
8-02-2008, 12:26
0
1 813