За поживністю ріпчаста цибуля серед усіх овочів посідає третє місце, після буряка і кореня петрушки. Вона містить цукор, білки, жири, органічні кислоти, мінеральні солі – кальцій, залізо, калій, фосфор, натрій і магній. Цибуля багата на вітаміни С (80-100 г сирої цибулі цілком задовольняють добову потребу людини в цьому вітаміні), В1, В2, В6, Е, РР. Характерний запах зумовлюють ефірні олії, що містять сірку. Ці олії містять фітонциди (леткі речовини), що мають лікувальну й антимікробну дію.
Кашель вилікує сироп
Цибуля – чудовий профілактичний засіб від грипу, нежитю, запалення горла, допомагає під час кашлю.
Коли болить голова, помасажуйте чоло цибулевим соком. У разі застуди добре покласти дрібно порізану цибулю в шкарпетки і вдягти їх на ніч.
Кашель досить успішно лікує цибулевий сироп: відварити 100-120 г дрібно нарізаної цибулі в 250 г води протягом 5-10 хвилин, процідити. Додати 10 чайних ложок цукру і варити на малому вогні до стану сиропу. Вживати по 2-6 чайних ложок на день. У разі грипу чи нежитю та з метою профілактики в розпал респіраторно-вірусних захворювань натріть на дрібній тертці цибулину і подихайте якнайдовше над цибулевою кашкою. Можна також загорнути свіжонатерту цибулю в марлю і вкласти тампони в ніздрі. У цей період потрібно також якомога більше їсти цибулі. Щоб убити бактерії в роті, досить пожувати цибулю протягом 3 хвилин.
Свіжа цибуля загоює рани й легкі опіки. Чудовим антисептичним пластирем є тонка напівпрозора шкірочка між шарами цибулі. Її накладають безпосередньо на уражене місце і прикривають зверху марлею. Цей метод знижує ймовірність утворення шрамів на шкірі. Запечену в тісті цибулю прикладають до наривів, які ще не визріли, з метою пришвидшення цього процесу. А соком свіжої цибулі добре протирати місця укусів бджіл (попередньо вийнявши жало), гедзів, комарів. Це зменшує неприємні відчуття та запобігає набряканню тканин. Якщо ж розрізану цибулину підвісити чи покласти біля лампи, завдяки її ефірним випаровуванням комарі зникнуть.
Цибуля корисна
і жінкам, і чоловікам
Свіжа цибуля, стимулюючи секрецію залоз, поліпшує травлення, підсилюючи виділення шлункового соку, збуджує апетит, лікує розлади шлунка, має сечогінну дію, а також заспокоює нервову систему. Якщо вжити на ніч чайну ложку цибулевого соку, змішаного з молоком чи медом, сон значно поліпшиться.
Цибуля зміцнює м’язи серця і поліпшує у ньому кровообіг, запобігаючи ішемічній хворобі, знижує рівень холестерину в крові. У разі високого тиску змішайте в рівних частинах сік цибулі й мед. Приймайте по дві чайні
ложки один раз на день протягом тижня. Після поліпшення продовжуйте приймати ще протягом
кількох днів.
Про збудливу і тонізуючу дію цибулі відомо давно. Турецькі медики дійшли висновку, що цибуля і витяжки з неї – серйозна конкуренція "Віагрі". При цьому цибуля і препарати на її основі не мають жодних ускладнень, на відміну від подібних препаратів. Споживання цибулі дає збудливий ефект через потужний вплив на слизові оболонки. Цибуля підвищує не тільки потенцію чоловіків, а й сексуальність жінок, тому корисна обом партнерам. А чоловікам ще й тому, що сприяє профілактиці онкологічних захворювань передміхурової залози.
Протипоказань для вживання цибулі небагато: її не рекомендують їсти за хвороб кишківника і наявності каменів у нирках.
До теми
- Працівники американського Національного інституту раку дійшли висновку, що вживання 10 г цибулі щодня удвічі знижує ризик виникнення пухлини простати.
- Болгарські вчені рекомендують при аденомі і гіпертрофії простати з’їдати на ніч невеличку цибулину з хлібом і сіллю чи випивати з медом сік однієї цибулі.
- Індійські лікарі для зміцнення здоров’я пропонують порізати чотири середні цибулини і покласти їх на 2-3 години в чашку з гарячою водою. Процідити і пити 2-3 рази на день перед їжею. Дрібно натерти 1-2 цибулини, змішати зі столовою ложкою меду і вживати 2-3 рази на день.
27-11-2007, 11:24
5
9 536