
Тим, у кого сильний кашель, потрібно потовкти три зубки часнику, покласти у горщик, залити медом і нагрівати, доки не закипить.
Корисним є часниковий сік. Почищені зубки пропускають через м’ясорубку і відтискають. Отриманим соком змащують гнійні рани, використовують для примочок і компресів при псоріазі, шкірному свербінні, ракові шкіри, бородавках і мозолях.
При запальних процесах вуха, горла, носа і ротової порожнини добре допомагає часникова олія. 2 головки часнику почистити, дрібно нарізати і потовкти у дерев’яній ступці. Отриману масу кладуть у скляну банку і, постійно помішуючи, додають півсклянки рослинної олії. Суміш закрити і поставити під пряме сонячне проміння. Настоювати 10 діб, помішуючи 2-3 рази на день. Потім профільтрувати через вату і додати кілька крапель гліцерину. Готову олію перелити у пляшку з темного скла і герметично закрити. Зберігати у холодильнику протягом 2-2,5 місяця з моменту виготовлення. Перед використанням олію варто розігріти на водяній бані до температури 35 °С. Вживати по 1 ч. л. тричі на день за півгодини до їжі.
Відвар часнику також використовують у народній медині. В емальовану каструлю вилити 0,5 літра дистильованої води і покласти на малий вогонь. На початку кипіння додати до води 1 ч. л. подрібненого часнику, прокип’ятити 10 хвилин, а потім настояти впродовж години. Процідити. Відвар вживати лише свіжоприготовленим. При усіх захворюваннях застудного характеру, під час грипу пити по 1/2 склянки 3-4 рази на день. Протипоказаний відвар вагітним, при захворюваннях нирок, виразковій хворобі, гастриті, епілепсії.
При гіпертонії рекомендується щодня натщесерце вживати 1 невеликий подрібнений зубок часнику, запиваючи його 1/2 склянкою теплої води з розчиненою у ній столовою ложкою яблучного оцту.
При шкірних захворюваннях, ранах, трофічних виразках використовують часникову мазь. Зубки однієї головки часнику почистити, помити, дрібно нарізати і перекласти у неглибоку емальовану каструлю. Залити 2 склянками окропу і кип’ятити на малому вогні, доки об’єм води не зменшиться удвічі. Профільтрувати, додати 1/2 склянки гарячої рослинної олії, потім повільно налити розплавлений бджолиний віск, доводячи до консистенції сметани. Мазь готова.