
Обліпиха містить найбільше вітаміну Е, який перешкоджає старінню організму. Тому лікарі рекомендують у старшому віці вживати підвищену дозу цього вітаміну. Яскраво-жовтий напій з перетертої обліпихи – корисний і смачний. Обліпиху варто вживати у період великих фізичних та емоційних навантажень. У плодах обліпихи і корі гілок міститься серотонін, який відіграє важливу роль у нормальній діяльності нервової системи.
У листі обліпихи ще більше корисних речовин, ніж у ягодах. Його можна засушити. Зберігають листя впродовж двох років у закритій банці. Сухі чи свіжі листки заварюють, як чай. Його корисно пити вранці як тонізуючий і вітамінізований засіб. З маси, яка залишилася після чаю, можна робити примочки при суглобному ревматизмі і подагрі.
Незважаючи на чимало корисних властивостей, обліпиха має і протипоказання. Сік і ягоди не варто вживати людям з виразкою шлунка чи гастритом з підвищеною кислотністю. Обліпихова олія протипоказана при гострому холециститі, захворюваннях підшлункової залози.
ЛІКУВАЛЬНЕ ВИКОРИСТАННЯ
- Сік обліпихи – прекрасний протикашлевий засіб. Вживати його потрібно з медом.
- Для профілактики захворювань верхніх дихальних шляхів рекомендуються інгаляції з обліпиховою олією.
- При гострому і хронічному ларингіті чи фарингіті потрібно змащувати слизову оболонку ватним тампоном, змоченим обліпиховою олією, чи робити інгаляції з олією щоденно по 15 хвилин. Курс лікування складається з 10 процедур.
- Після видалення мигдалин операційну рану добре змащувати обліпиховою олією – це знижує температурну реакцію і сприяє очищенню рани.
- При гострих та хронічних гайморитах у верхньощелепну пазуху вводять 4-5 мл стерильної обліпихової олії (лише в умовах медзакладу!).
- Ягоди та сік обліпихи – один з найкращих засобів профілактики і лікування гіпо- та авітамінозів. Плоди обіпихи – природний полівітамінний концентрат, який у замороженому вигляді можна зберігати до весни. Ягоди можна консервувати із цукром у пропорції 1:1.
- Напої з обліпихи освіжають та втамовують спрагу.
- Ягоди обліпихи позитивно впливають на перистальтику кишок і мають бактерицидну дію.
- При шлункових захворюваннях п’ють відвар обліпихових ягід: 3 столові ложки ягід заливають 0,5 л гарячої води, кип’ятять 10 хвилин на малому вогні і проціджують. П’ють як чай по 2-3 склянки на день.
- При лікуванні виразки дванадцятипалої кишки і шлунка у багатьох випадках ефективно діє курс лікування обліпиховою олією: варто вживати її по чайній ложці 2-3 рази на день за 30 хвилин до їжі.
- При лікуванні розладів шлунково-кишкового тракту, при проносах вживають відвар з листя і гілок обліпихи. Заливають столову ложку подрібненої сировини склянкою холодної води, доводять до кипіння, кип’ятять 5 хвилин на малому вогні, настоюють 30 хвилин і проціджують. Випивають за один прийом, за необхідності лікування повторюють.
- При обмороженнях, опіках, гнійникових захворюваннях рекомендується прикладати до уражених ділянок шкіри свіжі ягоди обліпихи.
- Завдяки вмісту вітаміну К1, фосфоліпідів обліпихова олія перешкоджає розвитку атеросклерозу і покращує загальний стан при цій хворобі, знижує рівень холестерину у крові і скорочує частоту нападів стенокардії. Тому обліпиха корисна у профілактиці та лікуванні атеросклерозу та вікових змін у літніх людей.
- В обліписі міститься велика кількість вітаміну В, тому вона широко використовується для покращення потенції.
До теми
Обліпихова олія для загоєння ран,
покращення стану волосся та поживних масок
З м’якоті плодів обліпихи отримують олію, яка має червонувато-оранжевий колір. Це справді чудодійний медикамент. Використовують його зовнішньо на марлевих пов’язках при захворюваннях шкіри і слизових оболонок, для лікування ран, що погано загоюються, опіків. А внутрішньо корисно вживати обліпихову олію при захворюваннях слизових оболонок рота, стравоходу, виразці шлунка та дванадцятипалої кишки. Призначають олію і при нестачі вітамінів в організмі. У косметології відвар плодів обліпихи використовують для зміцнення волосся, втираючи олію перед миттям у шкіру голови. Також роблять омолоджувальні поживні маски. Приготувати олію можна за домашніх умов.
- 1-й варіант. Відтиснути сік зі свіжих ягід. Шкірку і кісточки, які залишилися, висушити, подрібнити у кавомолці і залити у термосі нагрітою до 60°С рослинною олією у пропорції 1:2. Настоювати добу. Потім злити рідку частину – олію.
Залишок можна повторно залити рослинною олією і використовувати другий злив як добавки до салатів, для косметичних масок і кремів.
- 2-й варіант. Відтиснути сік зі свіжих ягід. Масу, яка залишилася, подрібнити і залити соняшниковою олією у пропорції 1:2. Настоювати три тижні за кімнатної температури, потім обережно злити рідину.
Зберігати обліпихову олію варто у прохолодному, захищеному від світла місці у налитих до верху пляшках, після тижневого відстоювання її необхідно профільтрувати.