Олеся Довбуш
Салат із кульбаби – це вже майже класика весняної кулінарії. Не тому, що це дуже смачно, а тому, що дуже корисно. Молоде листя кульбаби містить вітаміни С (необхідний для зміцнення імунітету) та Е (для гарного вигляду шкіри), каротин (для здоров’я очей), легкозасвоювані солі фосфору (для покращення розумової діяльності). Усе це надзвичайно актуально навесні, коли організм втомився від "мертвої" їжі – консервованої чи просто позбавленої вітамінів.
Ще один лікувальний ефект від молодого листя кульбаби – легка сечогінна та жовчогінна дія. Це також необхідно кожному, щоби подолати зимовий застій в організмі, позбутися накопичених токсинів.
Щоби листя кульбаби не гірчило, його вимочують півгодини у холодній підсоленій воді, а потім використовують, як будь-яку зелень чи листковий овоч.
Рецепти
Класичний салат із кульбаби
100 г листя кульбаби, 50 г зеленої цибулі, 25 г петрушки, 15 г олії, сіль, оцет, 1 яйце.
Вимочене листя кульбаби подрібнити, з’єднати з дрібно нарізаними петрушкою та цибулею. Посолити, заправити олією, оцтом, перемішати. Прикрасити вареним яйцем.
Кульбаба з хроном
100 г листя кульбаби, 2 ст. л. сметани, хрін та сіль – на смак.
Вимочене листя кульбаби нарізати і посолити. Хрін натерти і змішати зі сметаною. Заправити цим соусом салат.
Окрошка з кульбабою
2 склянки кефіру, 100 г листя кульбаби, сіль, по 1 пучку зеленої цибулі, петрушки, кропу.
Всю зелень та вимочене листя кульбаби дрібно нарізати і додати до кефіру. Посолити на смак. Для ситності можна додати варену "у мундирах" картоплю або варене яйце.