
- Жувальна гумка додатково очищує зуби від залишків їжі.
- Карбамід і гідрокарбонат натрію, що містяться у багатьох жуйках, нейтралізують кислоту і підтримують нормальний кислотно-лужний баланс у роті.
- Жування гумки одразу після прийому їжі сприяє травленню, оскільки провокує виділення додаткового шлункового соку.
- Замінники цукру – сорбітол і ксилітол – активно борються з мікроорганізмами, які розмножуються в зубному нальоті, а також нейтралізують дію кислоти, яка руйнує зубну емаль.
НЕДОЛІКИ
- Жувальна гумка натщесерце провокує непотрібне виділення шлункового соку. Якщо після цього не поїсти – виникає подразнення слизової шлунка. Особливо неприємні наслідки очікують на людей, хворих на гастрит або виразку.
- Підсолоджувач фенілаланін, який міститься у багатьох жуйках, може спричинити порушення гормонального балансу та збої в роботі нервової системи. До групи ризику належать діти, вагітні жінки, а також люди зі світлим волоссям та очима – в їхньому організмі недостатньо ферменту, здатного розщеплювати цей підсолоджувач.
- Нерідко жувальна гумка викликає побічні ефекти, пов’язані з механічним впливом на організм людини. Вона стає причиною руйнування пломб, викликає надмірний розвиток жувальних м’язів, провокує аерофагію (заковтування повітря). Якщо ж проковтнути саму гумку, це може стати причиною непрохідності стравоходу чи кишківника.
- Деякі компоненти жувальної гумки можуть викликати негативні наслідки при індивідуальному несприйнятті. Наприклад, замінник цукру сорбітол може стати причиною проносу, метеоризму, болю в животі, деякі ароматизатори – виразок у ротовій порожнині, ментол – алергічної кропивниці.